Reklama

Reklama

Kapitán Exner

(seriál)
  • angličtina Cpt. Exner
Česko, 2017, 11 h 1 min (Minutáž: 55–56 min, Alternativní 6x80 min)

Předloha:

Václav Erben (kniha)

Hrají:

Michal Dlouhý, Vica Kerekes, David Novotný, Jan Vondráček, Arnošt Goldflam, Petr Nárožný, Anna Polívková, Jitka Schneiderová, Marie Málková (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(12)

Obsahy(1)

Kapitán Exner je jednou z nejznámějších postav české detektivkářské školy. Uhlazený bonviván a lamač dívčích srdcí se vždy vymykal představě běžného kriminalisty, a to nejen v minulém režimu, kde šokoval svým veteránem-kabrioletem a kanárkově žlutým oblekem, ale také nahlíženo dnešní detektivkářskou optikou. Své případy řeší jaksi mimochodem, během svádění žen a dívek, nezřídka o mnoho mladších, než je on sám. Avšak nejen proto jsou Erbenovy romány čtenářsky mimořádně oblíbené. (TV Prima)

(více)

Recenze (51)

xaver 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Začínat seriál o kapitánovi Exnerovi snímkem natočeným podle 8. detektivního románu, Osamělý mrtvý muž, o kpt. Exnerovi v řadě 12 detektivek je neúcta nejen k autorovi, ale i k divákovi. I když se jedná o samostatné příběhy, tak časově i některými postavami na sebe navazují. Např. se zubařkou MUDr. Gabrielou Steinovou se kpt. Exner seznámil v druhém příběhu Znamení lyry. Románový kpt. Exner jezdil v historické Mercedesce a ne v Jaguáru. Režisér asi nesehnal historickou Mercedesku, tak ji jednoduše nahradil Jaguárem, vždyť podle něho zřejmě o nic nejde. Auto jako auto. Románový kpt. Exner bydlel v garsonce a ne v luxusním bejváku, do kterého přímo zajížděl autem. Takhle bych mohl pokračovat ještě dlouho. Každopádně by se autor Václav Erben hodně divil, kdyby viděl, co udělali z jeho řady oblíbených detektivek. Dalším zfilmovaným románem je 11. v řadě, Pád mistra Materny a pak následuje 10. detektivka v řadě Denár v dívčí dlani. Pak jako 4. film přijde na řadu 10. detektivka v řadě Znamení lyry. Pak jako 5. film je 6. detektivka v řadě a to Na dosah ruky. A poslední film Bláznova smrt, byl natočen podle 3. detektivním románu v řadě. Přitom první román v řadě Poklad byzantského kupce nebyl v rámci této „akce“ vůbec zfilmován, a to je velká škoda. To je pěkný „hokej“, že. Nechápu, co režisér a producent sledovali tímto chaosem. To je stejné, jakoby např. dokumentární seriál o II. světové válce začínali Bitvou u Kurska, pak by následovalo vylodění v Normandii, poté obsazení Řecka a nakonec napadení Polska. Prostě paskvil nad paskvil. „Som z toho voľáko zmetený“. Dvě * jsou až moc. Myslel jsem, že toto příkré hodnocení, přehodnotím po zhlédnutí celé série, ale není k tomu důvod. Navíc detektivky jsou psané celkem vtipně, ale scénárista a režisér nejvtipnější pasáže vynechali a místo nich si vymysleli stupidní scénky a pasáže, které v románové předloze vůbec nejsou. ()

Ivoman 

všechny recenze uživatele

Kupodivu pěkná oddychová podívaná. Britský kriminální seriál v českém podání tak nějak jakoby. Michal Dlouhý je skvělý, u ostatních, hlavně role mladších náctiletých, nechápu, kde dělali nábor. Absolutně žádné výrazy, žádné zabarvení hlasu, jen monotóně přeříkat text a vypadnout. Jinak vcelku dost narážek, vtípečků a pidigagů, které potěšili i rozesmáli. * * * * * SPOILER * * * * : Ztratili se mě sestry. Opravdu ? A kolik ? Tři ? ()

Reklama

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Velmi milé překvapení, až nečekaně milé. Dobří herci, dobrá atmosféra, elegán dlouhý každým coulem a jeho dvojka vyšetřovatelů, zajímavé příběhy. Jak tu někdo v komentářích pyskuje, že to neodpovídá předloze, tak by se měl držet zaručeného pravidla znát danou věc jen z jednoho pohledu a nedivit se, když to jinde zužitkují jinak, aneb když znám literární předlohy, nelezu koukat na seriál nebo musím počítat s tím, že to bude trochu jiné. Tenhle seriál a jeho provedení je velmi podařená práce. ()

DAPDO 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po prvním dvojdíle jsem Exnerovi nevěřil (viz můj komentář k prvnímu příběhu). Další dva příběhy byly už o něco lepší, ale pořád mě připadalo, že jeden díl o hodně předčí kvalitou to druhý pokračování, který bylo o poznání horší. Od přehoupnutí seriálu do druhé poloviny se ale něco zlomilo, přišel jsem tomu na chuť. Nevím, jestli to bylo tím, že jsem si pustil oba díly naráz a nemusel čekat týden na pokračování, kdy jsem za tu dobu zapoměl souvislosti, nebo prostě ty příběhy byly zajímavější než ty předchozí. V Exnerovi nečekejte nějáký akční scény, nebo že by jste napětím nedýchaly, o tom to není a nikdy nebylo. Čekejte jednoduchý a srozumitelný vyšetřování, ve kterým mi sice občas uniklo, jak na to ten Exner takhle logicky přišel, ale tenhle typ kriminálek mě prostě baví. K hereckýmu obsazení není moc dodat. Michal Dlouhý jako Exner byl bez chyby, Beránek s Vlčkem taky bez problémů, ( i když mi ze začátku Novotný jako kriminalista moc nevoněl ), oba ukázali, že jsou výborní herci, hlavně u Vondráčka nechápu, že je tak málo obsazovanej. Velký překvapení pro mě bylo obsazení vedlejších rolí, v každým díle byla spousta známejch herců, kteří si zahráli třeba jenom pár minut. Takže jedinej, kdo mi tam tak trochu neseděl, byla Vica Kerekeš jako přítelkyně Exnera, přiznám se, že ji moc nemusím, ale to už je na chuti každýho soudruha, překousl jsem ji. Nakonec mi přišla v pohodě i hudba, která mi v prvním díle neskutečně vadila. Celkově je za mě Kapitán Exner první krimi seriál na Primě, na kterej se dalo fakt koukat bez problémů, pocitu trapnosti a nebudu mít nic proti, kdyby se jednou pokračovalo dál. ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Škoda podivného konceptu, kdy každý díl je roztahaný do dvou částí a občas skutečně nudí. Kdyby každé dva díly byly nacpané do jednoho dílu po cca 70ti minutách, mělo by to větší šmrnc. Příběhy jsou v pohodě, některé trošku slabší, ale většinou slušná uvolněná kriminálka. Hlavní čtyři postavy bez problémů, nejslabší je samozřejmě zubařka Kerekes, která nedostala dostatek prostoru, Exner je takový, jaký očekáváme, ale naprosto báječní jsou Vlček s Beránkem. To je to pravé koření seriálu a je jen škoda, že nedostali více prostoru. Celkově hodnotím jako lehký nadprůměr a určitě to nebyla žádná ostuda. Tv Prima to tentokrát zvládla velmi slušně. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (10)

  • Kapitán Exner (Michal Dlouhý) se několikrát odvolává na Gutha-Jarkovského (např. při líbání ruky) a přitom se ženami mluví s rukama v kapsách, což je podle Jarkovského vrchol neslušnosti. (stone)
  • Při dokončovacích pracích bylo nutné nadabovat některé ze scén s Alenou Šeredovou (Renáta). Byla už ale doma v Itálii a dohodla se tedy s produkcí, že jí při postsynchronech nadabuje někdo jiný. Učinila tak Anna Brousková. (funhouse)
  • Pokud má, jak kapitán sám říká, svůj vůz po dědečkovi, tak dědeček musel žít v USA. Bohužel neexistuje běžný legální způsob, jak takové auto přihlásit v ČR na běžné značky. A na veteránských značkách by kapitán Exner (Michal Dlouhý) nemohl autem jezdit běžně každý den do práce. (Muf911)

Reklama

Reklama