Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Sen Rubina "Hurikána" Cartera vyhrát šampionát v boxu ve střední váze se hroutí poté, co je zatčen společně s dalším mužem za vraždu tří lidí v baru v New Jersey. Nespravedlivě obvinění Carter a John Artis byli usvědčeni a odsouzeni na doživotí ve věznici, kde se Carter rozhodl dát průchod své frustraci a svému zoufalství tím, že sepsal svůj příběh. O několik let později mladý Američan žijící v Kanadě poprvé v životě pochopil směr, kterým se má ubírat, když si přečetl Carterovu knihu. Začal si s ním psát. Ani ne dvacetiletý mladík byl natolik přesvědčený o Carterově nevině, že přesvědčil sociální kurátory, aby rozjeli kampaň za jeho propuštění. Ačkoli byl Carter nejprve vůči těmto aktivitám opatrný, brzy si ho získali svým výjimečným nadšením a nesobeckým nasazením v jeho případu, což okomentoval slovy: "Nenávist mě přivedla do vězení, láska mě dostane ven." Carter v sobě našel víru a rozhodnost pustit se znovu do boje za spravedlnost, nakonec opustil stěny věznice jako svobodný člověk. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (167)

Smok 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci športový a dojemný životopisný film o Rubinovi Carterovi, ktorý aktívne boxoval v šesťdesiatych rokoch a vďaka nepriazni osudu, páru neprajníkov a svojej nepoddajnosti si vo svojom živote musel prejsť doslova peklom. Aj napriek vyše dvojhodinovej stopáži nenudiaci film, ktorý ma držal v napätí až do záverečných titulkov. Zase sa mi potvrdilo, že tie najlepšie (ale aj najsmutnejšie) príbehy píše život sám. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Řeším dilema, zda-li Hurikán(a) hodnotit čistě jako film. Jako fiktivní, kompletně vymyšlený příběh vytvořený za účelem menšího citového vydírání, či jako zfilmování skutečných událostí a přihlížet tím pádem také k nakládání tvůrců s fakty. Skutečnost byla jiná, ne tak černobílá. Zmínil bych pouze dvě divákům zatajené skutečnosti: v autě Cartera a Artise byly nalezeny zbraně, ze kterých se střílelo; dle vyšetřovatele McGuireho potvrdil vinu rovněž detektor lži. Mohlo jít (a nejspíš šlo) o rozsáhlejší spiknutí „bílých“, stále zde však zůstává pověstné „co když…“. S lehkou nadsázkou (a snad i bez ní) by šlo říct, že Carterův případ byl nahlížen dle aktuální nálady ve společnosti. A požadavkům společnosti přesně odpovídá Jewisonův snímek. Pro přehnané množství časových rovin a formálních přístupů k nim (proč byly všechny scény z ringu černobílé?) poněkud roztříštěné vyprávění se s přesunutím děje do vězení mění v akademicky uhlazenou podívanou s morálním poselstvím a maximálním hereckým nasazením (Oscara dostal Denzel dodatečně až za Training Day). Filmy z vězení vždycky táhly, tenhle dává v lepších chvilkách vzpomenout na Shawshank, jeho komplexnosti ovšem nedosahuje. Hurikán pojímá oblíbené téma o slepé spravedlnosti příliš schématicky, aby mohl být vystavován coby důrazné memento. Nevyhýbá se ani takovým klišé, jako pronášení patetických proslovů před vynesením rozsudku a vzhlížení k nebi, symbolu svobody. Abyste mne špatně neponímali – není to špatný film, jenom tuze předvídatelný a to já nerad. 70% ()

Reklama

emma53 

všechny recenze uživatele

Dle mého pohledu stál celý snímek hlavně na Denzelovi, který to celé táhl. Trojka pěstounů s mladým klučinou v čele hráli prachmizerně. Kdyby pouze stáli a nic neříkali, tak to vyjde nastejno. Nevím jak se to skutečně odehrálo v reálu, ale myslím, že trochu života by neuškodilo. Vzhledem k napsanému obsahu nahoře jsem Hurikána sledovala v naprostém klidu, protože konec byl jasně daný. Škoda těch let za mřížemi, Hurikán musel mít v sobě spoustu vnitřní síly, aby tohle všechno zvládnul a já ho za to obdivuji. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Denzel ako herec je jeden z mojich naj a tu sa mi to len potvrdilo. Podáva obdivuhodný výkon, podložený skvelým scenárom a réžiou. Výborný emotívny príbeh, ktorý vás či chcete, či nie, chytí za srdce a na konci vtlačí slzy do očí. Takmer dve a pol hodiny tejto skvelej živitopisnej drámy ubehne ako voda a je len ťažko uveriteľné, že takéto niečo sa naozaj stalo. 80%. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Velice silný a poutavý příběh, na jehož hloubce se podepisuje skutečná událost, jež byla předlohou pro vznik tohoto snímku, v němž se Denzel Washington předvádí ve výborném světle a vychází k divákům vstříc se svým hereckým uměním. Je nutné podotknout, že tohle není pouze film o boxu, jde zejména o extrémně působivý příběh o nespravedlnosti a náročné cestě za svobodou, která jest lemována trním, ale i sílou přátelství a vírou ve svůj cíl. Rubin Carter vlétl do ringu jako hurikán a s podobnou vehemencí se pak systém postaral o jeho uvěznění. Nejtěžší zápas tohoto boxera tímto započal a trval mnoho "kol", v nichž se prověřovala psychická připravenost a zejména nezlomnost ducha. K závěrečným slovům Hurikána v soudní síni není co dodat, jelikož vše vyjádří mrazení v zádech a dojetí. Opravdový filmový zážitek! ()

Galerie (34)

Zajímavosti (24)

  • Denzel Washington úzko spolupracoval so skutočným Carterom aj na tréningoch boxu, pričom o ňom povedal: "Prešiel kastrólmi a kastrólmi kávy a balíčkami cigariet. Ja pijem kávu len málo. Je zaujímavé, ale aj náročné, keď trénujete box a sleduje vás ten človek, ktorého stvárňujete."  (Arsenal83)
  • Natáčalo sa od novembra 1998 v štáte New Jersey na miestach ako štátna väznica East Jersey v Rahway a v mestách Avenel a Paterson, neskôr sa štáb presunul do kanadského Toronta. (Arsenal83)
  • Obraz Malcolma X v Hurikánovej cele je obraz Denzela Washingtona ako Malcolma X z filmu Malcolm X (1992). (Smok)

Související novinky

Zemřel režisér Norman Jewison

Zemřel režisér Norman Jewison

23.01.2024

V požehnaném věku sedmadevadesáti let v sobotu 20. ledna opustil filmový svět kanadsko-americký na sedm Oscarů nominovaný režisér a producent Norman Jewison, tvůrce legendárních a oblíbených snímků… (více)

Reklama

Reklama