Reklama

Reklama

Zabil jsem Einsteina, pánové...

  • angličtina I Killed Einstein, Gentlemen
TV spot
Československo, 1969, 95 min

Kamera:

Ivan Šlapeta

Hrají:

Jana Brejchová, Jiří Sovák, Iva Janžurová, Lubomír Lipský st., Petr Čepek, Radoslav Brzobohatý, Stella Zázvorková, Jan Libíček, Josef Hlinomaz (více)
(další profese)

Fantastický příběh, jehož děj se odehrává střídavě v Americe, někdy na přelomu druhého a třetího tisíciletí, a v Praze roku 1911, je založen na myšlence, zda a do jaké míry by předčasná smrt zakladatele moderní fyziky, Alberta Einsteina, ovlivnila vývoj naší civilizace. Na rozdíl od většiny děl tohoto žánru, která posunují příběh do daleké budoucnosti, se zde děj naopak vrací pomocí „stroje času“ do minulosti. Jako historický fakt autoři označili skutečnost, že profesor Einstein mohl přijít v Praze roku 1911 o život – na této myšlence je postaven celý děj filmu. Příběh se odehrává „v budoucnosti“, konkrétně v roce 1999. Skupinka bojovně naladěných fanatiků si pohrává s nebezpečným vynálezem – takzvanou bombou G, kvůli které ženy obrůstají plnovousem a nerodí děti. Při hledání viníka toho všeho dojde lidstvo k názoru, že všechno má na svědomí zakladatel moderní fyziky. Do minulosti proto odlétá výprava profesora Moora s jediným cílem – zabít mladého Alberta Einsteina… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (237)

sud 

všechny recenze uživatele

Vousaté ženy, prsatí muži, raketa na prknech Národního divadla, hihňající se Einstein...tak to je tedy mazec! Jinak je to v podstatě xtá variace na téma cestování v čase, avšak, nutno říci, díky košatému a řádně ujetému scénáři, pestré výpravě, dokonalému hereckému obsazení a inteligentnímu humoru jde o jednu z těch nejpovedenějších variací. 75%. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Tento predchodca Návštevníkov je im dôstojným vzorom, a pritom som o tomto filme doteraz vôbec netušil. Ak si odmyslíme ženské brady a fúzy, čo je ale podstatou filmu, tak je na celý film radosť pozerať. Okrem streleného sci-fi so zmenou minulosti má aj prvky špionážne, o ktorých vizionárski tvorcovia nemohli ani tušiť, že na prelome tisícročí, kedy sa časť filmu odohráva, budú naozaj reálne. Z hercov ma viac ako Sovák v hlavnej postave zaujala určite Brejchová a to vo všetkých svojich kostýmoch ako z minulosti, tak aj v budúcnosti. Jej spôsob zabitia Einstaina nemal chybu. Tiež nemala chybu úvodná homo-trans-erotická scéna, ani neviem ako to nazvať, je to aj tu v galérii, a netuším, ako také niečo dokázalo v tom čase prejsť cenzúrou. ()

Reklama

Ruut 

všechny recenze uživatele

Klasický Oldřich Lipský. Co víc dodat?! Zabil jsem Einsteina, pánové ... nepatří mezi uplně nejlepší režiserovi filmy, ale to samozřejmě nevadí jelik Lipský prostě umí. Od natočení oběhlo téměř 40 let a přesto je Einstein hodně svižnou komedií. I na dobu vzniku snad docela odvážnou co se týče ukazování ženské nahoty. Co mi ale hodně nesedlo byla vousovatost žen a prsatost mužů v budoucnosti. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

,,Přinesli jsme ten lustr, madam..." ,,No konečník!" ,,Pokaždý ta kočka strašně řve, když jí chci vyndat očíčko..." Česká komedie plná nespoutané fantazie a svérázného humoru. Včetně menšího masakru v té době tak ( 60.-70.léta, vyjímečně 80.) oblíbeného ( Čtyři vraždy, Konec agenta, Tajemství hradu v Karpatech ad.). Herecký koncert českých hvězd a Jana Brejchová, naše nejkrásnější herečka vedle Olgy Schoberové a Květy Fialové. Praha počátku 20.století, futuristické kulisy budoucnosti ( 1999) a několikanásobný striptease..... ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Oldřich Lipský se do dějin české kinematografie zapsal neskonale unikátními filmy, triky, které zvládal ukočírovat před půl stoletím, skvěle fungují na diváka i dnes. U díla, na které jsem se dlouho chystal, se ale nemůžu ubránit pocitu, že je již mírně překombinované a pozoruhodná zápletka tady člověka neodpálí tak, jako třeba v bezchybném Happy endu. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (22)

  • Albert Einstein (Petr Čepek) v skutočnosti prišiel v roku 1911 do Prahy, kde strávil 16 mesiacov a nastúpil na miesto pôvodne určené pre fyzika Gustava Jaumana. Einstein tak v Prahe získal prvýkrát miesto riadneho profesora s ročným platom 8 872 korún. (Raccoon.city)
  • Príprava ateliéru na natáčanie filmu sa zdržala z dôvodu zdržania natáčania filmu Ovoce stromů rajských jíme (1969), ktoré presiahlo do plánovaného termínu. Druhým dôvodom bola stavba dekorácií, výrazne náročnejšie ako sa očakávalo. [Zdroj] (Raccoon.city)
  • Nie príliš šťastné spomienky má na nakrúcanie Iva Janžurová (Betsy). "Nejhorší byly ty vousy, které jsme na sobě měly. Vždycky jsem se těšila na chvíli, kdy jsem toho byla zbavena" ; "I to líčení bylo dost složité. Občas nám na obličej malovaly celé obrazce. Nic příjemného".
    (Raccoon.city)

Související novinky

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

13.09.2012

Pouhý den před svými osmdesátinami zemřel ve středu 12. 9. jeden z nejvýraznějších českých herců druhé poloviny 20. století. Byl představitelem hlavně mužných rolí, drsnějších i těch, díky kterým byl… (více)

Reklama

Reklama