Reklama

Reklama

Zabil jsem Einsteina, pánové...

  • angličtina I Killed Einstein, Gentlemen
TV spot
Československo, 1969, 95 min

Kamera:

Ivan Šlapeta

Hrají:

Jana Brejchová, Jiří Sovák, Iva Janžurová, Lubomír Lipský st., Petr Čepek, Radoslav Brzobohatý, Stella Zázvorková, Jan Libíček, Josef Hlinomaz (více)
(další profese)

VOD (1)

Fantastický příběh, jehož děj se odehrává střídavě v Americe, někdy na přelomu druhého a třetího tisíciletí, a v Praze roku 1911, je založen na myšlence, zda a do jaké míry by předčasná smrt zakladatele moderní fyziky, Alberta Einsteina, ovlivnila vývoj naší civilizace. Na rozdíl od většiny děl tohoto žánru, která posunují příběh do daleké budoucnosti, se zde děj naopak vrací pomocí „stroje času“ do minulosti. Jako historický fakt autoři označili skutečnost, že profesor Einstein mohl přijít v Praze roku 1911 o život – na této myšlence je postaven celý děj filmu. Příběh se odehrává „v budoucnosti“, konkrétně v roce 1999. Skupinka bojovně naladěných fanatiků si pohrává s nebezpečným vynálezem – takzvanou bombou G, kvůli které ženy obrůstají plnovousem a nerodí děti. Při hledání viníka toho všeho dojde lidstvo k názoru, že všechno má na svědomí zakladatel moderní fyziky. Do minulosti proto odlétá výprava profesora Moora s jediným cílem – zabít mladého Alberta Einsteina… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (237)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Jste podezřelí z nekalých úmyslů proti jistému Adolfu Hitlerovi, malíři pokojů." Ohrožuje lidstvo více fyzika, chemie, nacisti nebo houslista Einstein? Na to odpovědět neumím, ale jsem si jistý tím, že v 60-tých letech bylo Československo na špici v cestování časem. Tak proč toho nevyužít a nenapravit svět, ve kterém vousaté ženy nechtějí rodit děti? Mě tedy ty mise do minulosti celkem zaujaly, ale zábavné to zase až tak moc nebylo. Ani do děje mě to nevtáhlo, i když jako středoškolák jsem měl relativně dost důvodů nasměrovat Einsteina pod lustr a opakovat si anatomii na těle doktorky Williamsové. ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších sci-fi českých komediích. Stejně jako u snímku ZÍTRA VSTANU A OPAŘÍM SE ČAJEM je navíc skvěle herecky obsazená a musím přihlédnout také k roku výroby. Pan Nesvatba za pomoci Miloše Macourka připravil svůj román pro film a Oldřich Lipský to dotáhl do zdárného konce. Petr Čepek je Einstein opravdu geniální. Sovák, Zázvorková a další dostávají prostor pro své herectví a smysl pro humor. Již zmiňovaný snímek ZÍTRA VSTANU A OPAŘÍM SE ČAJEM je pro mě 100%, tenhle má tak 90%, ale přikloním se k vyššímu hodnocení. ()

Reklama

Vančura 

všechny recenze uživatele

Nevtipná fantasmagorie, která mě strašně nebavila, skoro až otravovala. Zvláštní, jak debilní může být něco s tak skvělým obsazením, ale je to prostě tak. Kdyby totéž natočil někdo dneska se současnými herci, všichni by to strhali, ale u 50 let starého filmu to nikdo neřeší. Lipský rozhodně natočil lepší věci. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

"Zabil jsem Einsteina, pánové..." by vůbec nebyl špatný film, kdyby se scénáristé poněkud mírnili ve vytváření absurdností a o fous víc dbali o komediální a hereckou linku. Přesně to, co je tak silné na "Adéle", totiž svrchované komediální herectví všech zúčastněných v čele s pány Kopeckým a Hrušínským, v Einsteinovi poněkud chybí. Přitom herci rozhodně nehrají o mnoho hůř, ale jednoduše nemají tolik příležitostí své herectví rozvinout, neboť jim k tomu neustálá zběsilá "grotesková" akce zkrátka nedává mnoho příležitostí. Příběh je komplikovaný a nepřehledný, postav je v něm "jako na orloji", není zde žádný skutečný záporák a klaďas vlastně taky ne. Čepek jako Einstein je ovšem velmi slušný a Brejchová jako historička Gwen taktéž, zvláště v první polovině filmu, kde ještě není tolik zmíněné zběsilé akce a tvůrci si to tak nějak víc užívají. Samozřejmě je otázka, jak se na celkovém vyznění filmu podepsala ona blbá doba, panující po srpnu 1968, kdy rozhodně nebylo nikomu příliš do smíchu... Celkový dojem: 70% Zajímavé komentáře: sportovec, Radek99 ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Tahle ta sci-fi komedie jednoho z nejlepších režisérů československé komediální tvorby Oldřicha Lipského mi docela dlouho unikala. Až do minulého týdne kdy ji dávali na TV Barrandov. Vím, že ji pouštěli v pátek večer já jsem si, ale počkal na sobotní ráno. Jako komedie tento film stoprocentně obstál. Líbil se mi dokonce víc než Světáci, kteří běželi v ten samý den. Možná to je tím, že mix sci-fi a komedie mám strašně rád a čeští autoři v tom byli mistři. Sice tento film nedosahuje kvalit takových komedii jako např. Zítra vstanu a opařím se čajem nebo Pane, vy jste vdova!, ale v žánrů komediální tvorby je to nadprůměr. 75% ()

Galerie (31)

Zajímavosti (22)

  • Když Smith (Jan Libíček) prozrazuje Gwen (Jana Brejchová) prozrazuje „napíchnutí“ Kleopatry, přehrává záznam, který začíná: „Proboha Gwen, rostou Vám vousy!“  Profesor Moore (s Kleopatrou v saku) v té době už v místnosti nebyl, když profesor Frank tuto větu vykřikl. (gug)
  • Režisér Oldřich Lipský sa pri kontaktovaní hercov nestretol s veľkým ohlasom. Bol rok 1968 a tomuto svojráznemu námetu  len málokto veril. Petr Čepek, predstaviteľ Einsteina, dokonca svoju rolu najskôr odmietol. Prijal ju až po dohovorení kameramana Ivana Šlapetu, s ktorým boli dlhoroční priatelia. (Raccoon.city)
  • Jiří Sovák (David Moore) si v dobe natáčania užíval s Vladimírom Menšíkom slávu z úspechu dokončeného filmu Světáci (1969). Veľa pil a na natáčanie ho vozili rovno z vinární a zakaždým odinakiaľ. Režiséri v tej dobe vedeli, že obsadiť oboch do jedného projektu, by mohlo priniesť komplikácie. Vo filme sa tak objavuje iba Jiří Sovák. (Raccoon.city)

Související novinky

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

13.09.2012

Pouhý den před svými osmdesátinami zemřel ve středu 12. 9. jeden z nejvýraznějších českých herců druhé poloviny 20. století. Byl představitelem hlavně mužných rolí, drsnějších i těch, díky kterým byl… (více)

Reklama

Reklama