Reklama

Reklama

Bylo nás pět

(seriál)
  • angličtina There Were Five of Us
Česko, 1994, 6 h 2 min (Minutáž: 60–61 min)

Režie:

Karel Smyczek

Předloha:

Karel Poláček (kniha)

Scénář:

Ondřej Vogeltanz

Kamera:

Martin Šec

Hudba:

Petr Hapka

Hrají:

Adam Novák, Jaroslav Pauer, Jan Müller, Štěpán Benyovszký, Jan Brynych, Sandra Nováková, Dagmar Havlová, Oldřich Navrátil, Jakub Hladík, Jiří Strach (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Ihned od své premiéry v roce 1994 uchvátil malé i starší diváky seriál na motivy Poláčkovy prózy, v němž režisér K. Smyczek spolu se scenáristou O. Vogeltanzem vytvořili prvorepublikovou atmosféru jednoho malého městečka s jejími dobrosrdečnými, zábavnými, ale i závistivými, pomlouvačnými a mnohdy komickými obyvateli. Svět viděný očima Péti, žáka čtvrté třídy (A. Novák) líčí rodinu – maminku s její vždy láskyplně otevřenou náručí (D. Veškrnová), přísného, leč spravedlivě trestajícího tatínka (O. Navrátil), i chytrého bratra Láďu (J. Strach). Především je to ale svět plný dobrodružství a rošťáren Péti a jeho čtyř kamarádů... (Česká televize)

(více)

Recenze (441)

Gemini 

všechny recenze uživatele

My hoši, co spolu chodíme... tak tahle věta mě pronásledovala pěkně dlouho. Ale jen proto, že můj mladší bratr tenhle seriál omílal na videokazetě tak dlouho, až jsem z toho málem zcvoknul. (No dobře, přestal s tím trochu pozdě...) Zpracování je to jistě hezké a srozumitelné, nicméně největším kladem nejsou hlavní postavy pěti kamarádů, ale vedlejší postavy jako pan Fajst nebo strejda Vařecha (nezapomenutelný Petr Nárožný). ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Tak přesně takle se mohla jmenovat naše kapela :o). Ale kluci z kapeli říkali, že sem jim to moc nelíbí :o). No, ale s tou znělkou se ještě potkáme častokrát... Tohle je jeden z nejparádnějších českejch seriálů, tohle je ta pravá a poctivá klasika. Bylo nás pět má podle rád skoro každej normální člověk. Je to natočeno tak citově, tak obyčejně a v tom je neuvěřitelná síla! Výběr všech herců je absolutně dokonalej, to se vážně povedlo... Asi můj nejoblíbenější týpek je Oťásek Vocásek, to je neskutečnej masér a pokaždý když je na plátně, tak se za břicho popadám :o). A hele, Oťásek Vocásek... Kdepak máš andělíčka policajta :o). Obrovská škoda, že to má pouhopouze 6 dílů. Kdyby se rači točily podobný seriály a ne takový pípčoviny, který maj nekonečnej počet dílů. Jojo, tenhle pan Poláček to fakt dobře napsal :o) ()

Reklama

krystofkovar 

všechny recenze uživatele

Seriál eňo ňuňo, stará láska nerezaví!! Hlášky: Nazdar Ládíku, taks přijel jo, na svátky... No, přijel, no, strejdo... Hm, hm, no jo, jsou svátky, taks přijel no, no jo no, hehehe... Křesťani oslavují zrození spasitele zpěvem, cukráři - řevem. Ládíku, kolik? Devětačtyřicet. Hm... skoncuj to. Velevážený manžel Svoboda Jan? No co to je? No to je renons, jaký velevážený manžel zde...? Já jsem cukrář, Svoboda Jan, a ze mě si nikdo tajtrlíky dělat nebude!! Jakej dopis? Jaký známkování? Hm, a co je tohle, Bajza? No jo, bývalý po ,,b" měkké i .. je tu někdo k placení? Nooo, to jste neměl chodit za školu.. No už ve škole, Bajza, dej si na něj majzla, to je, to je sprostý, Bajza, sprostý!!! Ne sprostý, ale na propadnutí! To chce aranžmá, iluminaci! A co tahle pokladna, to je aranžmá, to je iluminace.. Mm, to je u nás v Teplicích samozřejmost, tím tady nikoho neohromíš. Zatímco ty bys nás chtěl ohromit všechny, viď. ()

Idego 

všechny recenze uživatele

No tak to jsem se zas nechal místním hodnocením napálit. Hlavně dětští herci tu příšerně přehrávají a od první scény je to jen kolekce takovýho toho tradičního českýho televizního "humoru", který bych jízlivě popsal asi jako "obyčejný" nebo "laskavý". Jasně, je těžký očekávat od díla snažícího se zachovat věrnost historickýmu románu nějaký moderní scénáristický odvaz, ale "vtipy" založený na tom, že si někdo přes varování přepepří polívku, takže o pár sekund později ostentativně hltá vodu, nebo dokonce že někdo řekne psovi "ty jezuito", je fakt cringe na úrovni Petra Novotnýho. Jestli to jsou originál "hlášky" z knížky nebo si to a tomu podobný scény tvůrci domysleli, je celkem jedno. Výsledkem jsou momenty, kdy je mně až trapně z představy, že to někdo napsal a myslel si, že je to vtipný. Dovedu si představit, že nějaká babička s vnoučatama se u toho příjemně společně pobaví, ale pro mě tohle není. Sledovat to šest hodin bych zvládl leda po lobotomii. ()

ibeh 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších seriálů, které jsem v Tv viděla. Často se k němu vracíme. Výborně zpracovaný Poláček, skvělé herecké obsazení hlavně dětských rolí, trefně vykreslená atmosféra první republiky. Seriál je nostalgický, dramatický, ale také velmi vtipný, v tomto směru je vše vyrovnané a celkově vás seriál chytne za srdce a nepustí. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (30)

  • Harley Davidson model D 750 ccm z roku 1930 s ľavostranným sidecarom Aero zapožičal do seriálu Petr Hoštálek jr. (Raccoon.city)
  • Při odjezdu chlapců do Indie a slovech Pepka Zilvara (Jan Müller) "A just nepozdravíme a až se nás někdo zeptá čí jsme, tak řekneme, že vaši příbuzní" můžeme v pozadí na balkoně zahlédnout modrou, umělohmotnou dětskou židli. (Reyak)

Související novinky

Zemřel herec Stanislav Zindulka

Zemřel herec Stanislav Zindulka

14.03.2019

Ve věku 86 let zemřel český divadelní, filmový a televizní herec, Stanislav Zindulka. Ten měl za sebou vystudovanou pražskou DAMU, od roku 1994 byl pak členem pražského Činoherního klubu. Mezi jeho… (více)

Reklama

Reklama