Reklama

Reklama

Létající Čestmír

(seriál)
  • Československo Lietajúci Čestmír (více)
Fantasy / Rodinný / Komedie
Československo / Západní Německo, 1983, 4 h 32 min (Minutáž: 44–46 min)

Scénář:

Miloš Macourek

Kamera:

Emil Sirotek

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Lukáš Bech, Žaneta Fuchsová, Antonín Kala, Jan Kreidl, Vladimír Menšík, Zdena Hadrbolcová, Petr Nárožný, Iva Janžurová, Ivana Andrlová, Ivan Vyskočil (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Originální sci-fi seriál z pera Miloše Macourka o létání, kouzelném modrém kameni a úžasných vynálezech: Jednoho rána cestou do školy zakopl Čestmír Trnka o Modrý kámen a ocitl se náhle na Planetě květin. Zažil tu neuvěřitelné věci a přinesl si odtud semínka, z nichž vypěstoval květiny, jejichž vůně mu dala schopnost stárnout a létat. Takové možnosti, jak jistě uznáte, musel Čestmír využít. Ale už první večerní let do školy pro důležité naslouchátko, které učitelka Klepáčová zabavila spolužáku Davidovi, signalizuje, že kouzelné květiny přinesou Čestmírovi i celé jeho rodině nemalé problémy. (Česká televize)

(více)

Recenze (234)

Micione 

všechny recenze uživatele

... a vtom bác, přede mě spadnul modrý kámen, zvětšil se a vcucnul mě, no a najednou jsem byl na planetě květin... já jsem Ti jednou provždycky řekl, abys nechal takovýchto žvástů... Stará dobrá parta nenahraditelných umělců v čele s panem Menšíkem, Sovákem, Nárožným, Augustou, Filipovským , Kopřivou, Sobotou herečky jako např. paní Hadrbolcová , Bohdalová, Zázvorková, Janžurová, Rosůlková a další a další v seriálu plném hlášek a vtipných situací. Tento přístroj činí z lidského nosu orgán, který předčí čichový orgán cvičeného vlčáka... Jenomže vlčák takovouhle pitomost na čumáku nepotřebuje :-DD ()

donkocicak 

všechny recenze uživatele

Mám rád Létajícího Čestmíra. Petr Nárožný a Iva Janžurová vytvořili úžasný a navzájem se doplňující manželský pár. Vyzdvihl bych i komediální výkon Vladimíra Menšíka. Jeho dvojrole v tomto seriálu byla velice zábavná, ty přeměny Čestmíra ve svého otce alias Menšíka jsou k popukání. Václav Vorlíček zkrátka uměl natočit napínavý seriál pro děti ( i dospělé ), kde se kříží realita s pohádkovými motivy. Vzpomínám na to rád. ()

Reklama

hribisko 

všechny recenze uživatele

"Večeře! Večeře! Kde máš to jídlo?! A kde je to jídlo?! Už je to tady, večeře! Dyť je to prázdný, tys nám to sněd! Já mám hlad, dejte mi něco k jídlu! Já chci večeřet, dejte mi něco k jídlu, honem! Já mám hlad, já chci večeři!" Jó, Oskárek, ten už "jako školák neinklinoval k ničemu. Byl to široko daleko největší ignorant a lempl." ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československý legendární sc-fi seriál podle scénáře M. Macourka o kouzelných rostlinách, jejichž aromatické účinky dodávaly lidem neobyčejné schopnosti. V titulní a ve své životní roli Čestmíra Trnky, majitele létací a stárnoucí květiny, se představil jedenáctiletý L. Bech. Zázračné účinky mimozemských kytek byly využity s nekalým úmyslem místním holičem Bedřichem Blechou (tradičně dokonalý P. Nárožný) pro své osobní obohacení, místo aby byly zkoumány v místním Ústavu pro zdokonalování člověka a použity pro dobro všeho lidstva, jak si přál Čestmír a jeho přátelé. V dětských rolích se představili Ž, Fuchsová, J. Kleibl a holičův hloupý syn Oskar, díky kytce chytrosti dočasně proměněný v génia, v podání A. Kaly. Velký a stěžejní zdroj zábavných scén ve velmi povedeném, mimořádně vtipném šestidílném seriálu, nabízí situace, v nichž se Čestmír díky stárnoucí kytce promění do podoby svého otce V. Menšíka a jejich dvojí podoba způsobuje jisté potíže. V dalších rolích se objevilo mnoho našich předních herců, vyjmenuji snad jen J. Sováka (profesor Langmajer a ředitel zmíněného Ústavu), I. Janžurovou v roli paní Blechové a J. Bohdalovou coby nepříliš oblíbenou učitelku Klepáčovou. Seriálovou mileneckou dvojici představoval skutečný pár I. Vyskočil, jakožto kontroverzní učitel Filip Janda a I. Andrlová v roli Čestmírovy starší sestry Aleny. Dle tradice zaujal v prvních dílech svým neopakovatelným komickým stylem i L. Kopřiva, tentokrát jako inspektor kvality výzkumu onoho vědeckého ústavu, vedeného profesorem Langmajerem. Kromě nich doplňuje seriál pana Vorlíčka, jenž se natáčel v Mělníku, mnoho menších postav, jejichž společné umění a vtipný scénář, typický pro scénaristu i režiséra, přispívají k zábavě, již ocení divák každého věku. ()

Mik_e 

všechny recenze uživatele

Seriálová klasika, která je mi sympatická krom humoru především téměř bezchybným hereckým obsazením, v čele s nejvýraznějšími dětskými představiteli té doby Bechem a Fuchsovou. Zase je to skvělá zábava, holt pánové Vorlíček s Macourkem uměli. Výhodou pro současného malého diváka je natočení v koprodukci Barrandova s WDR (Západní Německo), takže je celkový dojem "současnější" než dobové tuzemské seriály. Jediná věc, kterou jsem nikdy neskousl, byl ten hit od Michala Davida. Nic proti němu, ale obzvlášť tuhle píseň fakt nemám rád.. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (17)

  • Ústavom pre zdokonalenie človeka bol v skutočnosti Inštitút postgraduálneho vzdelávania v zdravotníctve. (Raccoon.city)
  • Antonín Kala dostal ako jedenásťročný chlapec honorár za stvárnenie Oskara Blechu 6 000 Kčs a každoročne mu chodili "tantiémy" zo seriálu vo výške 350 Kč. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama