Reklama

Reklama

Černý jestřáb sestřelen

  • USA Black Hawk Down (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

V roce 1993 zahajuje OSN v návaznosti na tamní občanskou válku vojenskou operaci v Somálsku. Místní diktátor Mohamed Farrah Aidid vyhlašuje jednotkám OSN válku a snaží se podrobit zbytek obyvatelstva tím, že blokuje dodávky potravin OSN. Plánem Spojenců je zajmout Aididovy klíčové muže Eldida a Qeybdiida při jejich schůzce v Mogadišu a tím se přiblížit jeho zadržení. Je tedy připravena mise, při které mají být tito dva muži vojáky zadrženi. Zásahu se mají účastnit jak zkušení vojáci, tak nováčci, které čeká jejich první mise. Když po zahájení začínají vrtulníky nalétávat nad cílový objekt, somálští radikálové se začnou mobilizovat a spustí kulometnou palbu. Poté, co jeden z vojínů z vrtulníku vypadne, začne krvavá přestřelka v ulicích města. Jeden z vrtulníků Black Hawk je sestřelen protipancéřovou střelou. Oba jeho piloti jsou mrtví a cílem velení OSN je svolat všechny jednotky u sestřeleného vrtulníku. Bitva v ulicích však probíhá několik hodin a vyžádá si i několik dalších obětí na straně jednotek OSN. Jeden z dalších vrtulníků CWO, pilotovaný Michaelem Durantem, je rovněž sestřelený protipancéřovou střelou. Durant je zajat místním obyvatelstvem, které jej chce využít jako rukojmí k vyjednávání... (TV Prima)

(více)

Zajímavosti (90)

  • Plukovník na briefingu říká, že požaduje „lehké bitevníky Spectre“. Označení Spectre naopak nesou těžké, silně vyzbrojené, kanonové „gunship“ letouny AC 130. (gug)
  • Když leží těžce raněný svobodník Todd Blackburn (Orlando Bloom) na ulici a Eversmann (Josh Hartnett) s doktorem Kurthem Schmidem (Hugh Dancy) jsou u něj, Kurth řve: „Nosítka, přineste nosítka!“ Tak tedy přinesou nosítka, která jsou napůl složená. Hned v následujícím záběru jsou rozložená. Ty se ale přece nerozkládají tak rychle. (Gordy34)
  • Když se Blackburn (Orlando Bloom) hlásí u Grimese (Ewan McGregor), zeptá se jaké je Mogadišo. Grimes mu poví, že se to nazývá jen Mog a dá ruce dlaněmi dolů. V následujícím záběru má ale ruce v pěst. (Gordy34)
  • Po pádu vrtulníku se pilot Michael Durant (Ron Eldard) brání samopalem Heckler & Koch MP5A3, v knižní předloze má k dispozici typ Heckler & Koch MP5K. (Maulincio)
  • V úvodu filmu jeden voják vstoupí do prostoru střelnice až k terčům během palby, což je nesmysl. Dotyčného by za takovou věc nejspíš vyhodili z armády. Navíc by zbytek střelců v ten moment nepokračoval v palbě. (bjh)
  • Když v závěru filmu kráčí starý muž s mrtvým dítětem přes cestu, je možné v odrazu skla Humwee vidět kameramana v bílém tričku. (chleba24)
  • Spoiler: Když dva operátoři Delty brání sestřelený Super 64, střílející pilot Mike Durant (Ron Eldard) má těsně po smrti Garyho Gordona (Nikolaj Coster-Waldau) na klíně jeho M4ku. V následujícím záběru ji však nemá a Randall Shughart (Johnny Strong) zbraň teprve přináší. (Jirka_Globus)
  • Spoiler: Když se doktor snaží oživit umírajícího vojáka s poraněnou stehenní tepnou, můžeme si všimnout střídavě otevřených a zavřených očí oživovaného vojáka. (Armin82)
  • V scéne, kde je záber na vozidlá Humvee prechádzajúce pod paľbou zo striech, si v jednom z nich môžeme všimnúť kameramana ako sedí na zadnom sedadle. (Odpocivadlo)
  • Počas toho, ako v 48. minúte prebieha streľba, si môžeme všimnúť, že Hoot (Eric Bana) má nasadené rukavice, ktoré v nasledujúcich záberoch miznú a opäť sa objavia. (ČSFD)
  • V scénke, keď Eversmann (Josh Hartnett) zachraňuje kamaráta, ktorý padá z vrtuľníka, má na očiach okuliare, ale v ďalšom zábere, keď ten kamarát spadne, ich už nemá. (ČSFD)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

The Terror: seriál Riddleyho Scotta na AMC

The Terror: seriál Riddleyho Scotta na AMC

26.03.2018

Jste fanoušky děsivých příběhů, ze kterých doslova mrazí v zádech? Tak to si na konci března nenechte ujít premiéru nového seriálu The Terror, při jehož natáčení se nechal režisér Ridley Scott… (více)

Nadpřirozený jestřáb sestřelen

Nadpřirozený jestřáb sestřelen

08.07.2014

Zatímco stále čekáme, jestli se Sony povede natočit Krotitele duchů 3, produkční společnost Legendary chystá krapet nařvanější konkurenci. Ze stejného zázemí jako Muž z oceli, Pacific Rim nebo… (více)

Hra o trůny míří do Afriky

Hra o trůny míří do Afriky

29.06.2012

Loni tvůrci populárního fantasy seriálu HBO vyměnili Maltu za Chorvatsko (Dubrovník se proměnil v Královo přístaviště) a vizuál to výrazně obohatilo. Letos přidají další lokaci – putování Daenerys po… (více)

Reklama

Reklama