Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Policejní inspektor Trachta je známý nezvyklými vyšetřovacími metodami. Se svým mladým praktikantem Hlaváčkem se chystá rozlousknout záhadu zmizelého továrníka Bierhanzla. Avšak jeho nadřízený svěří případ čerstvě povýšenému vrchnímu inspektorovi Klečkovi. Ten je hned na začátku vyšetřování v Bierhanzlově vile přepaden. Vyjde najevo, že onoho osudného dne se pan továrník vrátil domů s ovázanou tváří a zamkl se v koupelně. Tam pak byl, jak se policisté záhy přesvědčí, ve vaně rozpuštěný a vypuštěný. U vany stojí prázdný demižon kyseliny sírové a na jejím dně uspořádaně leží nerozpustné součásti Bierhanzlova oděvu… Komediální detektivní příběh Ladislava Smoljaka a Zdeňka Svěráka vychází z jejich starší cimrmanovské divadelní hry Vražda v salónním coupé, tentokrát však bez účasti „génia“. Ladislav Smoljak, který se chopil režie, si pro hlavní role vybral Jiřího Zahajského a Marka Brodského, kteří si s nepředstíranou chutí zahráli v této parodii zašlých detektivních příběhů, plné nečekaných zvratů, přemetů a neuvěřitelných rozuzlení. (Česká televize)

(více)

Recenze (467)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Titul "Rozpustený a vypustený" považujem za najslabší počin českého režiséra a scéranistu Ladislava Smoljaka. Nezábavný kriminálny prípad zmyznutého továrnika Bierhanzla ma vôbec neoslovil. Silne kŕčovito na mňa pôsobila aj vyšetrovateľská dvojica inšpektor Trachta a praktikant Hlaváček. Najmä skôrnatelý herecký prejav Mareka Brodského je totálne rušivý. Moc talentu po svojom slávnom otcovi veru nepodedil. Divadelná hra je možno zábavná, ale ako film to za moc nestojí. ** ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Obával som sa typickej sverákovsko-smojlakovskej zahľadenosti do seba a vlastných postáv a tunajšie vysoké hodnotenia ich vzájomných spoluprácí beriem trochu ako povinné. Lenže Rozpustený a vypustený ide po príbehu, kde skvele načasované fóry vychádzajú práve z neho a najmä sú vtipné. Samozrejme sa nejedná o žiadnu komediálnu pecku (veď je pomerne neznáma), lenže napísať vtipnú komédiu je ťažšie, ako napísať citovo vydierajúcu drámu, takže ja som vďačný za každý môj úprimný smiech pred obrazovkou. Sverákove najlepšie vtípky prichádzajú vždy po určitých hluchších pasážach a na mňa to takto funguje asi najlepšie. 70% pre trochu nedocenené dielko. ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Volná filmová adaptace legendární hry Divadla Járy Cimrmana Vražda v salónním coupé. Komedie s poněkud promarněným potenciálem, která odráží stav partnerské krize úspěšného autorského dua. Film, kvůli kterému se Zdeněk Svěrák rozškorpil s Ladislavem Smoljakem na dlouhé a dlouhé roky. Stála ta role inspektora Trachty za to? ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Vraždu v salónním coupé považuji za nejlepší cimrmanovskou hru a to zejména díky tomu s jak arogantní přesvědčivostí Smoljak v roli inspektora Trachty ze sebe sype ty nejabsurdnější motivy a teorie, aniž by jej někdo zpochybňoval, protože jeho význačnost a sebejistota jej předchází. (Mmchd stále mám podezření, že z ní Rian Johnson vycházel, když dával dohromady postavu Daniela Craiga ve filmu Knives Out) Trefně tak paroduje oblíbené excentrické detektivy a dokazuje, že jejich popularita vychází ze schopností jejich autorů nás přesvědčit o tom, že jejich deduktivním schopnostem, nakolik šíleným, prostě máme bezvýhradně věřit, protože sami zkrátka nemáme kapacity za ně dohlédnout. Rozpuštěný a vypuštěný využívá stejné vtipy i zápletku jako ona divadelní hra, ale působí pocitově úplně jinak a to podle mě nikoli záměrně. Celé je to šíleně statické, jednotlivé sekvence od sebe odtržené, záběry trvají déle než by měly a díky tomu nejvíce trpí výjezdy za hranice crazy komedie, kde je šíleně důležitý timing a tenhle film fakt nemá rytmus. Vtip s hadičkama v botách je z takových těch "jakože jó" fórů, ale ždímat ho tři minuty už překračuje práh bolesti jestli mi rozumíte. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

Zhruba minulý týždeň sa adorácia na tento film objavila v MOVIE ZONE miniLIVE a tak som dostal náladu si ho pripomenúť, aby som si potvrdil moju dávnu spomienku, že naozaj na ňom nie je ani nič kultové a ani nič zábavné. Nesmierne slabý a nudný pokus dua Smoljak - Svěrák, ktorému chýba švih a režisérska zručnosť ich najlepších opusov. Diskutabilné je aj herecké obsadenie, ktorého potenciál je takpovediac vyplytvaný do prázdna. Jediné čo ma fascinuje je "Václav". Za neho aspoň dve biedne "Bierhanzlove masti, na lysinu pasti". (24.4.2024) ()

Galerie (14)

Zajímavosti (35)

  • Při druhé návštěvě Hlaváčka (Marek Brodský) v nevěstinci, při rozhovoru s majitelkou nevěstince (Jaroslava Adamová), lze vidět, že „eskymák“ sestupující po schodišti má pod kožešinovou parkou oblečen mundúr vojáka. Se vší pravděpodobností se tedy jedná o jednoho z dvojice vojáků, kteří při příchodu Hlaváčka k nevěstinci z něho odchází. (jollyroger)
  • Film je natočen podle divadelní hry Zdeňka Svěráka a Ladislava Smoljaka „Vražda v salonním coupé“. Smoljak se ve filmu objevuje jako listonoš v Jelínkově (Zdeněk Svěrák) dokumentárním filmu. (Olík)
  • Josef Abrhám (profesor Žalud) odmietol nosiť topánky, ktoré boli zvnútra označené menom Petr Nárožný, ktorý mal hrať pôvodne jeho rolu. Kúpil si topánky za vlastné peniaze, ktoré po filme predal jednému komparzistovi za plnú cenu. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel herec Jaroslav Weigel

Zemřel herec Jaroslav Weigel

05.09.2019

Ve věku 88 let zemřel známý cimmermanovský herec Jaroslav Weigel. Weigel se kromě herectví věnoval také grafice, malířství a scénografii. Byl dlouhodobým členem divadla Járy Cimrmana, kde za více než… (více)

Reklama

Reklama