Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Policejní inspektor Trachta je známý nezvyklými vyšetřovacími metodami. Se svým mladým praktikantem Hlaváčkem se chystá rozlousknout záhadu zmizelého továrníka Bierhanzla. Avšak jeho nadřízený svěří případ čerstvě povýšenému vrchnímu inspektorovi Klečkovi. Ten je hned na začátku vyšetřování v Bierhanzlově vile přepaden. Vyjde najevo, že onoho osudného dne se pan továrník vrátil domů s ovázanou tváří a zamkl se v koupelně. Tam pak byl, jak se policisté záhy přesvědčí, ve vaně rozpuštěný a vypuštěný. U vany stojí prázdný demižon kyseliny sírové a na jejím dně uspořádaně leží nerozpustné součásti Bierhanzlova oděvu… Komediální detektivní příběh Ladislava Smoljaka a Zdeňka Svěráka vychází z jejich starší cimrmanovské divadelní hry Vražda v salónním coupé, tentokrát však bez účasti „génia“. Ladislav Smoljak, který se chopil režie, si pro hlavní role vybral Jiřího Zahajského a Marka Brodského, kteří si s nepředstíranou chutí zahráli v této parodii zašlých detektivních příběhů, plné nečekaných zvratů, přemetů a neuvěřitelných rozuzlení. (Česká televize)

(více)

Recenze (467)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Piatimi alebo štyrmi hviezdičkami by som tento film mohol hodnotiť iba v prípade, že by som bol nekritickým obdivovateľom diela Smoljaka a Svěráka. Troma hviezdičkami ho hodnotím, ako ich kritický obdivovateľ. Film je rozvláčny, pri výbere ústrednej dvojice nemal režisér šťastnú ruku a tých niekoľko pripomenutí lepších diel S+S na viac, ako na tri hviezdičky nestačilo. ()

type_B 

všechny recenze uživatele

Inspektor Trachta a jeho nezvyklé vyšetřovací metody musí oslovit každého milovníka detektivek. Parodie na žánr detektivních příběhů je velmi povedená a promakaná, klobouk dolů. Zasazení děje do počátku dvacátého století byl taktéž geniální nápad, který se navíc podařilo výborně realizovat. V českém prostředí má časové období kolem počátku století zvláštní příchuť. Rozhodně má silný tematický potenciál, který zůstává z velké části nevyužit. Tedy kromě diskursu Járy Cimrmana. ()

Reklama

Honzíno 

všechny recenze uživatele

Sorry, ale nechápu polovičaté hodnocení (větší jak jedna hvězda a ty čtyři teda skousnu jentaktak). Protože, kdo dá dvě, tři, tak evidentně toho dost ve filmu nechápe a spousta gagů mu uchází. Jedná se o jedno z vrcholných děl této tvůrčí skupiny a genialita, s kterou Jiří Zahajský zahrál hlavní roli inšpektóra Trachty, je neskutečná. Rozpuštěný a vypuštěný se stal pro mé nejbližší (zejména rodina) studnicí hlášek a vtipů. Pokaždé znovu a znovu rád vidím tento snímek a znovu zdůrazňuji, pokud někdo napíše, že je to nuda, nebo "nic moc", zřejmě je tu nějaká chyba a dotyčnému něco uniká. He. Ale nechci se do vás moc navážet. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Tak toto sa vážne podarilo, pozeral som na to ako puk na nové vráta - ten láskavý Svěrákovský humor sa vám tu zaryje až pod kožu. Niektoré dialógy by som počúval aj do rána ďalšieho dňa. Super. Dokonca ani samotný krimi príbeh nebol zlý. Keď si k tomu pripočítam celú plejádu špičkových českých hercov tak nie je o čom, jasný plný zásah. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (35)

  • Malou roli bordelmamá přijala Jaroslava Adamová, aby udělala radost manželovi, velkému ctiteli Divadla Járy Cimrmana. (BoredSeal)
  • Zdeněk Svěrák původně počítal s tím, že hlavní roli inspektora Trachty dostane on, i proto, že tuto roli hrál ve hře "Vražda v salónním coupé" v divadle. Ladislav Smoljak ale chtěl obsadit profesionálního herce, takže ji nabídl Jiřímu Zahajskému. Poté měl tedy hrát hajného Hlaváčka, ale toho zase Smoljak nabídl Rudolfu Hrušínskému. Nakonec získal pouze malou roli průmyslového básníka Jelínka. Svěrák byl tímto podle vlastních slov dožrán a aby dokázal, že umí opravdu hrát, dal se dohromady s Vítem Olmerem a natočili spolu film Co je vám, doktore?. (#47)
  • Zdenek Svěrák hraje postavu průmyslového básníka Jelínka. Až později vysvětlil v jednom rozhovoru, co tahle zvláštní profese, neznějící příliš uvěřitelně, obnášela. Mělo se jednat o pracovníka, který měl na starosti reklamní verše. (sator)

Související novinky

Zemřel herec Jaroslav Weigel

Zemřel herec Jaroslav Weigel

05.09.2019

Ve věku 88 let zemřel známý cimmermanovský herec Jaroslav Weigel. Weigel se kromě herectví věnoval také grafice, malířství a scénografii. Byl dlouhodobým členem divadla Járy Cimrmana, kde za více než… (více)

Reklama

Reklama