Reklama

Reklama

VOD (1)

Agent W4C je muž s ocelovými nervy a neobyčejným postřehem, který naráz myslí a jedná. Setkáváme se s ním v okamžiku, kdy ho rozkaz Velkého šéfa vytrhuje z vysokohorské idyly, ozvláštněné jen tmavovlasou kráskou a krátkou přestřelkou s nepřátelskými špióny. To vše musí W4C opustit a vydat se do neznámého města Prahy, aby tam „bestiálně krásné“ agentce Alici předal tajný plán na vojenské využití Venuše. Na likvidaci největšího agenta světa, velkého svůdce, sympaťáka a hrdiny však nakonec stačí bezelstně pečlivý obyčejný český účetní Foustka se svým psem Pajdou... Režisér Václav Vorlíček natočil tuto parodii na filmy se špionážní tematikou podle scénáře Oldřicha Daňka v roce 1967. V hlavních rolích diváky potěší Jiří Sovák, Jan Kačer, Květa Fialová, Jan Libíček a další. (Česká televize)

(více)

Recenze (213)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Zřetelně nejslabší zástupce klasické parodické školy českého filmu, Václav Vorlíček prostě není Oldřich Lipský. Stát totiž rozkročen nad dvěma různorodými pevninami a nerozejít se nakonec ani jedním směrem, to není při rychlém pohybu zemských desek ve stínítku televizoru právě ta nejlepší volba. Vorlíček chce jednak parodovat západní vlnu agentských filmů (a nebudeme daleko od pravdy, když gró téhle vlny bude tvořit hlavně agent Jejího Veličenstva James Bond), což se mu ještě jakžtakž daří, druhak chce Vorlíček ale natočit svůj osobitý klon později tak úspěšných crazy komedií (Pane, vy jste vdova, Což takhle dát si špenát...), což je ovšem zatím bolestná Achillova pata nadějného režiséra, byť jeho hrdinové jsou exponováni více než sympaticky, brzo se sympatie vytrácí. Scénář Oldřicha Daňka totiž nenabízí tolik světlých míst a geniálních dialogů a pohříchu černého humoru a ani Vorlíčkova režijní imaginace či stylizace filmu ještě nepřináší dostatek kvalitních a nezapomenutelných gagů. Celý projekt pak ve výsledku působí příliš chladně a po příletu agenta W4C do Prahy vypadá spíš jak dobová česká detektivka, přepsaná ovšem v duchu absurdního divadla. Navíc Jiří Sovák se do konceptu celého filmu příliš nehodí, jeho zamýšlená obyčejnost nepůsobí kontrastně oproti světu agentů, ale spíše fádně a nudně. Jasné je jedno, totiž že režim toleroval českou parodickou školu právě kvůli tomu, že si tvůrci brali na paškál úpadkové západní žánry, jak jimi byly chápány nejen špionážní thrillery o superagentech, ale i komiks, western, rodokapsy a konec konců i dobrodružný román...což umožnilo tvůrcům v čele s fenomenálním Oldřichem Lipským natočit skutečné klenoty filmové parodie. Václav Vorlíček se prostřednictvím psa pana Foustky ale teprve hledal... ,,Říkal jsem vám, milý Sterne, že nasazujete svůj tlumič příliš pomalu!" ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Ani nevím jak, ale nějak se stalo, že jsem dnes viděl tento film poprvé. A trochu s lítostí musím konstatovat, že jsem se nudil. Je otázka, jak velký vliv má na sledování archivních kousků nostalgie, protože u Kdo chce zabít Jessii?, nebo „Pane, vy jste vdova!“, se pořád bavím královsky. Přestože je film přecpaný skvělými herci, jsou nevyužiti a jejich role jsou ploché. Jako kdyby se tvůrci spoléhali na to, že diváky pobaví samotný fakt, že sledují parodii na špionážní drama. ()

Reklama

cariada 

všechny recenze uživatele

Parodie na špionážní filmy. Velice zábavné J.Sovák jako domělý agent a jedna slámka ,která obsahuje tajné dokumenty či co to bylo. Co stojí za zmínku kdy je omylem pan Foustka (J.Sovák) považován za plavce a je nucem plavat závod ,ale jelikož je ve vodě zařízení do kterého má jít proud. A tak ho ono zařízení zachytí a on suveréně vyhraje (naštěstí jeho pes překousne kabel a zařízení je bez proudu) ,ale pak se objeví ve vodě slámka ,a spousta lidi-agentů tam pro ní skočí a vzápětí někdo spojí onen kabel a všichni jsou mrtvý. ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Celkem slušná parodie na špionážní detektivky, která s ohledem na tehdejší absolutní neznalost např. příběhů o agentovi 007 překvapuje tím, že se podobně jako u Limonádového Joa dá nahlížet na film jako na regulérního žánrového zástupce, navíc Kačer s Fialovou dokazují, že nemusíte mluvit anglicky, aby z vás vyzařovalo pravé hrdinské charisma. Jiří Sovák byl také dobrý, ale dle mého soudu bylo zapojení obyčejných lidí do akce mnohem povedenější v legendární britské parodii Casino Royale (natočené ve stejném roce). Trochu zamrzí neúčast pana Macourka, kterému parodie na tento druh filmů ve filmografii schází a dle mě by jeho rukopis snímek oživil, nicméně i tak je tato story silným nadprůměrem mezi českými komediemi. 80% ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Pes pana Foustky mi léta utíkal, tak jsem si na něj na Vánoce počíhal a konečně jsem z něj viděl něco víc než jen čenich.  Vynikající parodie na nejmenované filmy z nejmenované země, kterým jsem nikdy moc nepřišel na chuť. V českém podání s kopicí absurdního a černého humoru je to ale  úplně jiná písnička.  Sexy mrcha Květa Fialová, drsný James, tedy Jan Kačer a nenapodobitelně neobyčejně obyčejný Jiří Sovák jako účetní Foustka, který se de facto jen tak mimochodem nachomýtne k likvidaci celosvětové sítě agentů cizích mocností a ještě přitom stihne vyhrát mezinárodní plavecký závod. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (23)

  • Dle původního záměru se měla na úvodu snímku odehrát honička na lyžích. Protože ale v době natáčení nebyl žádný sníh, stala se z honičky přestřelka na louce. (Terva)
  • Kód agenta měl být původně přímočařejší, a to „WC4“, ale tvůrci nakonec zvolili cimrmanovsky skrytější verzi. (sator)
  • Filmovalo sa v Prahe, hlavne v Hostivaři. (dyfur)

Reklama

Reklama