Reklama

Reklama

„Pane, vy jste vdova!“

  • angličtina You Are a Widow, Sir
TV spot
Československo, 1970, 97 min

Kamera:

Václav Hanuš

Hrají:

Iva Janžurová, Olga Schoberová, Eduard Cupák, Jiří Sovák, František Filipovský, Čestmír Řanda st., Jan Libíček, Otto Šimánek, Luděk Kopřiva, Vladimír Menšík (více)
(další profese)

VOD (1)

Panovník sousedního státu přijíždí na státní návštěvu. Incident, který má za následek vážné poranění vzácného hosta, přiměje druhého krále zrušit neschopnou armádu. Generálové se ovšem okamžitě spiknou a chystají se vladaře odstranit... Bláznivá česká komedie (TV Prima)

Videa (1)

TV spot

Recenze (428)

Dr. Hawkeye 

všechny recenze uživatele

Použiju zprofanované slovo, které ovšem používám rád - ultimativní záležitost - film, který můžu vidět kdykoliv a nenechá mě chladným. Miloval jsem ho už v době, kdy mému teprve se rozvíjejícímu rozumu nepřišlo divné, že pán může být vdova...Díky DVD vydání (a širokoúhlému obrazu, pochopitelně) získává ještě více na nezapomenutelnosti. Co se herců týče, lze jen těžko nechválit (nerad bych na někoho zapomněl a všechny sem narvat nemůžu), ale skutečnou perlou je král v podání Jiřího Sováka (mimochodem, král se jmenuje ROSEBUD IV.). A když jsem u těch jmen - Stuart Hampl(e) bylo jméno člověka, který pracoval na scénáři americké verze Kdo chce zabít Jessi?, která ovšem nikdy nevznikla díky "návštěvě" vojsk spřátelených armád... ()

MIMIC 

všechny recenze uživatele

Sovák: "Pálí se ti ruka." Filipovský si čuchne: "Z čeho to oni asi dělají?" Sovák: "To je z nohy." Táto vycibrená budoárová aristokratická konverzácia medzi dvoma kráľovskými veličinami dáva tušiť, kam až autori filmu mienia zájsť (pokiaľ to nie je zrejmé už zo samotného názvu). Toto nie je ani tak crazy, skôr hypercrazy komédia. V každom prípade najlepšia bláznivá komédia 20. storočia široko-ďaleko. Veď len posúďte - Cupák: "Vy jste vdova, pani Štubová?" Ružičková: "Ano, vdova. Manžela jsem utloukla pánví." Zaujímavé je spojenie dobových reálií s istou mimočasovosťou. Keďže ide o geniálne dielo, ako také sa komentuje veľmi ťažko, lepšie je citovať a citovať. Sovák: "Všichni lidé jsou bratři, Keletiová, a všichni králové jsou bratranci." Janžurová: "Ach tak." Ach jaj :-) ()

Reklama

mchnk 

všechny recenze uživatele

Iva Janžurová je český herecký fenomén a v tomto filmu ukázala své jasné herecké kvality naplno. Zahrát muže, který se ocitl v ženském těle, je vskutku nevídaná role, kterou mohou vymyslet jen páni Vorlíček a Macourek. Vrchol absurdnosti situací a jedinečného humoru v doprovodu nejlepších českých herců. Prostě komediální sci-fi, originalita každým coulem. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

"Hlasivky. Člověk jich má patnáct, veverka jen dvě. Tím se vysvětluje, proč je v lese takové ticho." Ve které komedii se takové fóry trousí jen tak mimochodem?! Člověk se ani nestačí nadechnout k zasmání a vzápětí je fór zabit dalším - pacient na operačním stole je zabit upadlým reflektorem. "Člověče, vy jste ho dorazil. Abych z vás neudělal nezaměstnaného." ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

-PANÍ ŠTUBOVÁ, HRÁLA JSTE NĚKDY NĚCO? -JO. -JAKOU ROLI NAPŘÍKLAD? -MOCHOMŮRKU. V DĚTSKÝ BESÍDCE. Absurdní situace, černý humor, vědeckofantastično, neuvěřitelné komické herecké výkony - to vše v rychlém sledu naservírované tak brilantně, že divák ani na chvíli nezapochybuje, že má na talíři svěží, originální a velice směšné jídlo... ()

Galerie (10)

Zajímavosti (46)

  • Vojáci z přehlídkového sboru na letišti jsou oblečeni do tehdejší vycházkové uniformy Československé armády pro vojáky prezenční služby, vzor 63. Změny jsou v helmách natřených na modro, přidaných bílých rukavicích, opasku a botách téže barvy. Vojenská kapela má místo sak bundokošile a na nohou kanady, mimo výstroj má přidány bílé barety. Znaky na rukávech sak i bundokošilí jsou přešity jiným logem. (sator)
  • Film se také mohl jmenovat "Proboha, snědli jsme paní Kelettiovou!" nebo "Pane, vy jste dvojnásobná vdova". Pracovní název pak zněl "Kdo chce zabít krále?". (alonsanfan)
  • Ako priznal Václav Vorlíček v knihe spisovateľa Petra Macka "Pane, vy ste režisér!", pôvodne autori zvažovali obsadenie Jiřiny Bohdalovej. „Lenže keď sa začalo pripravovať natáčanie, práve mala problémy kvôli filmu Ucho a dostala zákaz,“ povedal. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama