Reklama

Reklama

Plivu na tvůj hrob

(festivalový název)
  • USA I Spit on Your Grave (více)
Trailer
USA, 1978, 101 min (Director's Cut: 96 min)

Obsahy(1)

Mladá atraktivní spisovatelka Jennifer Hills (Camille Keaton) přijíždí na venkovskou usedlost u řeky dopsat svůj román. Namísto vytouženého klidu na práci a inspirace tu ale nalezne pouze bolest a ponížení z rukou čtveřice brutálních buranů, kteří ji opakovaně znásilní a zničí její knihu. Zdrcená umělkyně se jim rozhodne krutě pomstít - a vytvoří tak mistrovské dílo!

Nechvalně známá klasika žánru exploitation filmů, který prožíval konjunkturu v 70. letech. Ještě donedávna byl tento film v řadě zemí zakázán, protože měl podle cenzorů glorifikovat násilí páchané na ženách a přední americký filmový kritik Roger Ebert jej označil za nejhorší film, jaký kdy viděl. Camille Keaton za svůj výkon obdržela v témže roce kdy byl film natočen cenu na Katalánském mezinárodním filmovém festivalu ve Španělsku. (choze)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (196)

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Úplně chápu,proč je tohle kult a taky chápu to nízké hodnocení.....Není to prostě film pro každého-Aby jste si to vychutnali musíte mít -jistou úchylku na zápach béčkovosti,smysl pro hodně černý humor,lásku k přímočaré poetice a schopnost užít si film o několikanásobném znásilnění a krvavé pomstě bez toho aby vás to pohoršilo.......Scénář je až epicky jasný ,osekaný až na samotnou dřeň příběhu bez "zbytečné"hluboké psychologie či moralistických kliček.....Atmosféra je tvořená absencí všechmožných filmařských tríčků,které většinou potlačují iluzi reality.........Co se brutality týče-nemyslím,že by šlo o dílo něják hraničící se snesitelností..V roce 78 šlo jistě o vrchol zvrácenosti ale dnes to může zaskočit snad jen diváka totálně neseznámeného s jakoukoliv tvrdší tvorbou...Krvavé scény jsou někde na úrovni dnešních slasherů pro teenagery a znásilňovací scény jsou drsné spíš tím o co v nich jde než tím jak jsou ukázané(oproti např "no moriré sola"je to docela odpolední čajíček)..Síla tohodle filmu zkrátka není v nějáké brutalitě ale v poetice vyprávění jednoduchého příběhu,o kterou se dneska(většinou neúspěšně) snaží kde kdo..........,,SUCK IT BITCH !!" :D :D ()

K.I.N.G. 

všechny recenze uživatele

Rape and revenge - žánr, kde funguje jednoduchý matematický systém: 2 oči za jedno. Za hrubé zacházení a surové znásilnění budeš s žalem a lítostí ve tváři pomalu umírat v ukrutných bolestných mukách. Snímek "Day of the Woman / I Spit on Your Grave" z roku 1978 je světově nejproslulejším filmem této odrůdy exploitation movies. Velká naturalistická jatka, kde si hlavní roli zahrály bezcitnost a chladnokrevnost. Už když jsem byl kdysi dávno nadšením podělaný z remaku filmu "The Last House on the Left", tušil jsem, že filmový žánr "znásilnění a pomsta" bude patřit mezi mé nejoblíbenější. Zkrátka mezi ty, které jen tak nezklamou a tímto snímkem se mi to jenom potvrdilo. Není potřeba se o "Plivu na tvůj hrob" dál rozepisovat, potřeba je tu nechut'árnu vidět, prožít, přežít a pak nějak rozdýchat. 90% ()

Reklama

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Předesílám, že ta jedna hvězda je jen a jen pro Camille Keaton, která v téhle idiotské sračce jako jediná dobře zahrála a navíc byla tak krásně retro krásná. Ovšem scénář i "herecké výkony" ostatních účastníků bych nejraději okomentoval pouze nechutnými vulgarismy. Je možné, že lidé byli v sedmdesátých letech nějací jiní než dnes, když se mohl takhle dementně natočit a zahrát nějaký film, aniž by to někomu ze štábu dementní přišlo?? Ale vždyť já jsem ze sedmdesátek viděl spousty relativně normálních filmů... Z toho logicky vyplývá, že "jiní" byli tvůrci a mužští herci téhle idiocie - byli to zkrátka neumětelští blbci bez inteligence a bez talentu. Škoda dalších slov. ()

TomX2 

všechny recenze uživatele

Mladá Jennifer Hills chce byť známou spisovateľkou a myslí si, že je čas na to zabudnúť na písanie poviedok. Preto sa rozhodne pokojne stráviť leto písaním svojho prvého románu a odpočívaním pri jazierku, ktoré sa nachádza v malom mestečku. Jej plány ale nečakane preruší banda chuligánov, ktorí ju začnú terorizovať. Najprv na ňu použijú vtipy a strašenie, avšak keď to prestane mať účinok, rozhodnú sa zájsť trošku tvrdšie – znásilnia ju. Jennifer je tak už na pokraji svojich síl a jej duša je už dávno mŕtva. Avšak dlhy sa musia vyplatiť a tak si Jennifer naplánuje krutý plán, ktorý rozhodne nedá bande chuligánom spávať. A pomsta sa môže začať! Celkový dojem: Tak na toto som sa tešil už parádne dlhú dobu, keďže som fanúšikom remaku z roku 2010. Nakoniec však bohužiaľ musím povedať, že pôvodný film je o niekoľko stupňov horší. Je síce pravdou, že tento film tak trochu pootvoril rape & revenge svet a dnes je to už kultovým filmom, avšak na druhu stranu je príšerne amatérsky natočený – herecké obsadenie je veľmi nesympatické a tiež amatérske, vraždy sú nekvalitné a samotná rape scéna je veľmi nudná a absolútne nezaujímavá, tiež je aj divom, že ,,len“ pre toto sa hlavná ,,hrdinka“ rozhodla tých uličníkov zabiť, ale to tu dlhšie rozoberať nebudem, keďže to k príbehu jednoducho patrí. Ja si osobne myslím, že tvorcovia z toho mohli vyťažiť oveľa viac a tiež mohli venovať viac priestoru výberu hercov, keďže miestami mi naozaj liezli na nervy. Pôvodne som chcel tomuto filmu dať aspoň 2 hviezdy, keďže sa naozaj jedná o dielo, ktoré tak trochu robí dieru do filmového sveta a to predovšetkým hororov, lenže nie je to nič, čo by mi v pamäti ostalo dlho. Nie je to brutálne, nie je to hnusné, nie je to podlé, je to len film, ktorý siaha ešte niekde pod priemerom – na rozdiel od remaku, ktorý na mňa zapôsobil oveľa viac. Moje hodnotenie: 25% ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Jo, jo, pomsta nejlépe chutná za studena. Byl by to prachobyčejnej amatérskej thriller, kdyby to nebylo v první půlce tak syrové a ve druhé tak krvavé. Celý film bez hudby, docela zběsilé postsynchrony (kdy rozhovor u jezera zní jako z tělocvičny) a retardovaný blbeček, co vypadá a tváří se jako mladý Felix Holzmann. K tomu sériové znásilnění a vcelku vychutnaná pomsta (až teda na ty poslední dvě trošku odfláknuté). Vcelku parádička, kterou v televizi asi jen tak neuvidíte. Tenhle film pár vybraným jedincům doporučím (pár z nich, abych je nasral he, he). ()

Galerie (31)

Zajímavosti (19)

  • Film byl původně přijat tak, jak byl zamýšlen, ale to mělo velice krátké trvání. Původní Zerchiho název filmu byl "Day of Woman". Tohoto názvu se Zerchi stále drží a nestotožňuje se se známějším názvem "I Spit on Your Grave" (Plivu na tvůj hrob). Toto proto, že film nakonec nechtěla žádná seriozní společnost produkovat. Ujala se jí tedy společnost vydávající horrory, trashové snímky a v rámci tehdejší explotation vlny film přejmenovala. Udělala tak z filmu čistý explotation trash, který si získal nechvalnou pověst "ubohého" díla. Toto vše je ovšem dle Zerchiho slov obrovský omyl a nedorozumění od samého začátku. Pověst, kritika a cenzura filmu prý naprosto pohřbila jeho původní "účel a výpověď". (Flipnic)
  • Režisér Meir Zarchi původně film natočil z naprosto jiného důvodu, než si diváci mysleli. Chtěl varovat a upozorňovat tímto filmem na páchání násilí na ženách, zobrazit opravdová muka znásilněných žen a otevřít myšlenku na spravedlivý trest. Film měl být tragickým dramatem, nikoliv hororem. (Flipnic)
  • Zerchi chtěl realitu znásilnění vyobrazit co nejpřesněji a přiznal, že diváky záměrně šokoval, ovšem bez toho, aby natočil cokoliv nereálného nebo neskutečného. Když zkoušel "sílu a efekt" některých scén na náhodně vybraných divácích v malém promítacím sále, při druhé scéně znásilnění na kameni v lese jeden z přítomných můžů (povoláním elektrikář) zvolal: "To už je moc, tohle nezvládám!" A opustil sál. Zarchi po této reakci zvolal: "Ano! Scéna funguje přesně tak, jak má!!" (Flipnic)

Reklama

Reklama