Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdysi v dávných dobách mocně vládl král Artuš (Sean Connery). Jeho domovem byl Camelot. Chtěl vládnout spravedlivě a v míru. Jeho největším protivníkem byl jeho bývalý rytíř, princ Malagant. Ten spolu se svými vojáky neustále usiloval o dobytí co největšího území. V kraji, kterému vládla po smrti svého otce Guinevere z Leonesse, se Malagant dopouštěl válečných zločinů, vypaloval vesnice a vraždil zdejší lid. Guinevere se rozhodla, že nejlepší bude provdat se za krále Artuše a spojením s jeho říší svůj lid ochránit. Při cestě na Camelot je však její procesí přepadeno Malagantovými válečníky. Krásnou paní zachrání statečný Lancelot (Richard Gere), kterého žena okamžitě okouzlí svou krásou. I ona k němu cítí náklonnost, ale nechce nic přiznat. Oznámí muži, že se jede provdat za Artuše a že se mezi nimi nesmí nic stát. Guinevere v pořádku dorazí na Camelot a je připravena stát se královou ženou. Do pevnosti se ovšem vydá i statečný tulák Lancelot a doufá, že žena bude opětovat jeho city. Vše se ale chystá na královu svatbu. Na zasedání rytířů kulatého stolu dorazí princ Malagant s návrhem, že si s Artušem rozdělí Leonesse. Budoucí královna ale tuto možnost striktně odmítne, král pochopitelně také a Malagant s výhružkami rozezleně odchází. Guinevere je Malagantovými vojáky unesena do zříceniny jeho hradu, kde je vězněna, ale vysvobodí ji opět Lancelot. Cit mezi Lancelotem a krásnou budoucí královnou je stále silnější, a i když by byla žena nejraději, kdyby Lancelot z Camelotu odešel, muž nakonec přijímá Artušovu nabídku stát se jedním z rytířů kulatého stolu jako odměnu za záchranu života jeho lásky. Artuš totiž nic netuší o vzájemných sympatiích jeho ženy a statečného rytíře. Dochází ke kýžené svatbě, ovšem hned po ní se král s královnou dozví hroznou zprávu o přepadení Leonesse, královniny milované země. Rozhodnou se proto na místo vydat spolu s mohutnou armádou... (TV Prima)

(více)

Recenze (323)

tron 

všechny recenze uživatele

„Myslím, že sa už nevrátim.“ Uchádzajúci a iný film (vyrozprávaný z pohľadu Lancelota, pričom legendárny Artuš je skôr vedľajšou postavou), avšak stále priemerný. Dosť nudný scenár, moc ma to veru nebavilo. Akcia slabá, herci neveľmi sympatickí. Pripadá mi to tak, ako keby sa Jerry Zucker po megaúspechu Ducha zľakol, čo ľudia povedia na jeho nový film a tak ho natočil čo najvážnejšie a najpatetickejšie. Ja osobne by som radšej znova siahol po znepokojujúcom Boormanovom Excalibure. ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Pro mě je tento film nejlepším zpracováním tohoto velmi oblíbeného námětu. Výborné herecké obsazení zaručí nevšední podívanou. I Richard Gere je ve své roli snesitelný postava Lancelota mu sedla. Sean Connery jako vždy - vynikající (jak on to dělá). A Julia Ormond je v roli lady Guinevery velmi půvabná a ze všech jejích filmů na mě tímto udělala největší dojem. Výborná hudba a dobrá kamera byly také dobře vybrány. Jen ten scénář působí místy trochu rozpačitě a vyumělkovaně. Historická věrohodnost sice veškerá žádná, ale tu snad ani nikdo nečekal. Vysoké hodnocení dávám i proto, že jsem to viděl už tolikrát a stále ještě mě to neomrzelo, prostě pěkná pohádka pro dospělé, příp. i pro děti. ()

Reklama

mahler 

všechny recenze uživatele

Proč se z filmu který má k dispozici takového krále jako Sean Connery stala tahle limonáda - může za to bezpochyby přítomnost Richarda Gera (od té doby ho nemám rád) a výprava která z Camelotu udělala jakýsi Disneyland. Ale je určitě lepší zabývat se přednostmi filmu - dokonalá hudba Jerryho Goldsmithe, scény bitev (ač téměř bez krve), již zmíněný stárnoucí Artuš, krásná Julia Ormond a padlý První rytíř Malagant v podání Bena Crosse (který je sice dokonalým padouchem ale má velice málo prostoru). Stejně jako u filmu Král Artuš ani zde by mi vůbec nevadila absence nadpřirozených prvků z Artušovské legendy ... kdyby to nebyla taková limonáda. ()

sulimo 

všechny recenze uživatele

Bože, Guinevera je prostě blbka, jako žena nejsem s to pochopit, co vidí na Gereovi, páč ten je v tomhle díle uplně a totálně antikoncepční, hlavně když to mám porovnat s Connerym, a ano, jsem si vědoma chabosti tohoto komentáře, ale aspoň vidíte, jak moc mě ten film užíral, že sem teď z toho píšu takovýhle blbosti. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Velmi pohodová záležitost, oddechový romantický příběh představující další filmové zpracování legendy o králi Artušovi, čekáte-li příběh plný násilí a krutosti, který by spíš odpovídal reálnému pozadí doby do které zapadá král Artuš, jste na špatné adrese, Jerry Zucker přišel s lehkým dobrodružným příběhem tzv. rodinným filmem, ve kterém netečou potoky krve, nedočkáme se žádných temných čar a kouzel ani přehršle násilí a krutosti, prožijeme však nádherně pohádkový příběh o síle lásky a odvahy plný dobrodružství.... ()

Galerie (60)

Zajímavosti (22)

  • Julia Ormond (Guinevere) za svou roli dostala zaplaceno 350 000 dolarů, kdežto její dva mužské protějšky dostaly dohromady 14 milionů dolarů. (HappySmile)
  • Julia Ormond původně roli Guinevery odmítla, protože měla pocit, že její postava není dostatečně silná a nezávislá. (HappySmile)

Reklama

Reklama