Reklama

Reklama

Série(2) / Epizody(3)

Obsahy(1)

Docent Stehlík (I. Trojan) se téměř administrativním omylem dostává z policejní akademie na oddělení vražd. Padne do týmu hned poté, co kriminalisté začínají vyšetřovat brutální vraždu mladé dívky v lese u Prahy. Snaží se být užitečný jako specialista na psychologické profilování vrahů, ale na oddělení ho mají všichni za blázna, a tak ho neúprosný šéf tvrďák Šera (O. Vetchý) posadí do kanceláře s extrémně problematickou Fousovou (T. Ramba). Věří, že si navzájem znechutí práci natolik, že z oddělení odejdou. Netuší, že stejně jako jeho áčkový tým přezdívaný „Dvojčata“ (M. Taclík a M. Hádek) budou nakonec tito dva notoričtí potížisté velmi cenní nejen v kanceláři, ale i v terénu a možná, že nejen u jedné vraždy. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (196)

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Tahle krimi série už svým názvem dávala asi avízo, že to bude tak trošku o tom, že vyšetřování vražd nemusí být jen o práci "ranařů a pistolníků", ale že může být užitečné mít v týmu i někoho, kdo se na ty věci dokáže "dívat jiným úhlem pohledu". Před čímž jsme varováni nebyli, byla přítomnost uřvané ambiciózní holky, co je "drzá jak lázeňská veverka". Tereza Ramba byla někdy drsná asi až moc, a stejně tak až moc mi přišlo, že scénář staví na hlouposti policejních matadorů. Jak mohl třeba ve třetím díle Matěj Hádek okamžitě nevyhlásit pátrání po majiteli modrého auta, jehož poznávací značku musel určitě  vidět, to mi moc jasné není. Ač tedy nakonec je otázkou, jak se celý policejní tým stihl dostat včas na inkriminované místo. Zavolal si snad pomoct sám Trojan nebo ti policejní "ranaři" si nakonec přeci jen dokázali spočítat, že jedna a jedna jsou dvě? Na tuhle otázku jsem v závěru žel odpověď nedostal. Za to zde nemohla nechybět téměř závěrečná scéna s uznáním ze strany šéfa mordparty Vetchého vůči docentovi. V tomto ohledu vcelku předvídatelný závěr, přesto (nejen v případě této scény) hezky zahráno a ze strany Jiřího Stracha i hezky natočeno. Jen ten scénář mohl být krapet logičtější a mohlo v něm být méně prostoru pro uřvanou Terezu Rambo. Ale jinak v zásadě spokojenost. ()

Lucasion 

všechny recenze uživatele

"Ta by na tu hubu měla mít zbroják." Pane Strachu umíte lépe. Přesto mě Docent vlastně bavil od začátku do konce. Původně jsem si myslel, že tenhle mini seriál bude mít tři případy v každém jednotlivém díle. Nakonec se jedná o jedno vyšetřování. I tak jsem nebyl zklamaný. Jistě, hodně za to může vaše skvělá režie. Dále rozhodně fantastický Trojan, ještě snad lepší Vetchý a samozřejmě úžasná Terezka Ramba. Ale pro všechny tři já mám velkou slabost. Takže díky, že jste je nahnal do jedné scény. Vaše detektivky mají vždy spád, atmosféru a hlavně tu dávku napětí. Toho si já cením nejvíce. Ale jak už jsem zmiňoval na začátku, tak umíte lépe, vaše přechozí mini série s Trojanem a Dvořákem byly znamenité. Anebo Labyrint s Langmajerem. I tak mi epizody utekly jako voda a přál bych si více takovýchto seriálu. (65 %) ()

Reklama

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Další generická blbost od ČT dojela do svého konce a i ta trojka je u mě tentokrát silně hraniční. Vlastně jsem tak znavený těmato lehce zapomenutelnými minisériemi, že se mi nechce ani moc nadávat na to, co tu mohlo být všechno mnohem lépe uděláno a radši budu držet hubu a krok s přesvědčením, že u pokračování rozhodně nebudu. ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Policejní rodina je základ policejního státu. Docentovi lze rozumět jako jakési očistné kúře Jiřího Stracha po ponoření do kdysi osvěžujících, již nějakou dobu kalných esoterických vod bubu-sérií, které doufám ani on sám nebral příliš vážně. Jeho čerstvou práci naopak skoro vážně brát lze. I když se točí okolo šestákového motivu sériových vražd, manifestuje cosi, co lze považovat za detektivní vyšetřování, včetně slepých uliček, falešných a domnělých stop, falzifikujících se hypotéz a všeho to, co činí řešení skutečných problémů nelineárním. Základní konflikt neprobíhá mezi vyšetřovateli a pachateli, nýbrž mezi metodami policejní práce. Nejspíš proto ty divácké stížnosti na 'nudu' - čím realističtější to je, tím méně to odsýpá; a odsýpání je kupodivu velmi žádaná komodita, snad aby se už mohlo jít brzy spát. V jednom ohledu zašel Strach a scénáristé příliš daleko: Dysfunkčnost policejního týmu je alarmující a já doufám, že skutečnost reflektuje spíše méně věrně. Složitost problémů vyplývá z povahy světa, stejně tak existence kreténů. Sem tam nějaký profesionál se snad i u policie našjde. Prosím vás, s pánem režisérem Renčem citlivě. To víte, je to umělec. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Jsem verny konzument nasich kriminalek na CT a jsem tedy zvykly na ledacos. Docent je sverazny sam o sobe ustredni hereckou dvojici. Ta muze byt zabavna i otravna. Urcite vsak sotva verohodna... Nametem a zpracovanim Jiri Strach sam sebe neprekonal. Ale na nedelni vecer jako jednorazovou jednohubku se to zbastit da. ()

Galerie (146)

Zajímavosti (22)

  • V úvodní scéně při přednášce na policejní akademii se v komparzní roli znalce objevuje spoluautor scénáře Josef Mareš. Za přednáškovým stolem dále sedí jako znalec i životní kamarád obou scenáristů Tomáš Kozák. Třetím nemluvícím znalcem je Otto Stehlík, po němž scenáristé pojmenovali postavu docenta. Druhý ze spoluautorů scénáře, Jan Malinda, se z časových důvodů natáčení nemohl zúčastnit. (fallrock)
  • Pachatelův dům je na adrese Zlíchovská 701/14, Praha–Modřany. (sator)

Související novinky

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

15.01.2024

V pondělí 15. ledna 2024 dopoledne byly na tiskové konferenci České filmové a televizní akademie (ČFTA) odhaleny nominace v rámci 31. ročníku předávání cen Český lev. Na začátku tohoto ceremoniálu… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno