Reklama

Reklama

Pád domu Usherů

(seriál)
  • USA The Fall of the House of Usher
Trailer 1

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Dva bezcitní sourozenci vybudují rodinnou dynastii, aby se zajistili do budoucna. Jejich plán se ale začne bortit ve chvíli, kdy jejich dědici začnou záhadně umírat. (Netflix)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (198)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Solidní pohrávání si s Poeovými povídkami, včetně hald krvavých a znetvořených těl, což jde akceptovat, protože Poe byl naturalistický. Ale taky uměl budovat atmosféru, a to se seriálu zoufale nedaří. Je natahovaný a velmi moralizující, v poslední epizodě až ve směšné míře. Přemíra vysvětlujících komentářů tomu pro mě ubrala jednu hvězdu. SHRNUTÍ: Jak se za pomoci starosvětských hororů vypořádat se zločiny současného farmaceutického průmyslu. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Je nutno se podívat na továrnu na Flanaganovi báje. Zda by případně neměla být stržena, jako budova v jednom díle. Tohle je celkově vzato pocta Poe. Napříč jeho dílem a vším. Flanagan přitom umí dělat retro, tak je docela otazník, proč tuto věc takto zmodernizoval. Asi Netflix, asi kritika kapitalismu. Kdo ví? Spíš je to dost generické. Ti samí herci, stejné rysy, už je to docela okoukané. A zdlouhavé. Zajímavá zábava pro letošní Halloween, ale ambice o mluvení v superlativech je mimo stůl. ()

Reklama

majo0007 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak a zase tu máme extrémne preceňovaného Flanagana. CSFD 24.9. (teda ešte pred premiérou) zverejnila "odkuk = ofuck": "...na fanoušky hororových seriálů čeká další napínavý, emocionální i překvapivě vtipný zážitek..., nabízí překvapivě i velkou porci humoru...". Nuž asi som omylom pozeral na niečo iné. Horror - ani náhodou a humor... to si robíte prdel! Z Poea zostal záber na havrana v každom diely a... to je všetko. Netflix dal zrejme Majkovi za každú buznu a lesbu v seriáli melón do vačku, pretože toto je už absurdná štatistická odchýlka v Gaussovej krivke. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Co mě bavilo nejvíc byla ta tuna odkazů na všechny Poeovy povídky, básně a román, ať už to byla jména postav, názvy epizod anebo celé zápletky jednotlivých dílů. Jinak skvěle natočeno, super atmosféra a dobré herecké výkony. Bohužel tu máme i klasické netflixovské neduhy, které netřeba rozebírat :-) ()

hroubek 

všechny recenze uživatele

Seriál Pád domu Usherů mi znovu dokazuje to, co vím už pár let. A to že Mike je Flanagan neskutečně talentovaný. Režisér a scénárista Mike Flanagan patří mezi nejlepší hororové tvůrce současnosti a mě jako diváka baví všechny jeho projekty. Flanagan jako tvůrce hodně moc přemýšlí a snaží se vytvářet něco více, než jen "další obyčejný strašidelný příběh". Žádné obyčejné lekačky, zbytečná a šokující brutalita, prostě nic, co funguje jen na první dobrou. Flanagan má nakoukáno a taky načteno, zná pravidla žánru a taky s nimi umí pracovat ve svůj prospěch. Chápe, že nemusí spěchat, pokud divákovi předloží zajímavý a napínavý příběh, jenž udrží jeho pozornost. A to se mu v tomhle seriálu povedlo velmi dobře. Osobně jsem si užil tu hru, kterou s námi Flanagan hraje. To jakým způsobem jsou dávkované informace, jak se mění tempo a stylizace epizod, případně jak vše podstatné vychází z Poea a skládá se mu tím obrovská pocta. Je to krásná hra s divákem. Jen na ní divák musí přistoupit, protože když to neudělá, tak by mohl dost narazit a nudit se. Flanagan rád do hry zapojuje černý humor, absurditu a text samotného Poea. Některé dialogy jsou díky tomu úžasné a já si dané scény vracel zpět, abych se na ně mohl znovu podívat. Flanagam je prostě výborný vypravěč a umí své seriály prodat. Hodně moc se mi líbí, že Flanagan se ve svých projektech obklopuje lidmi, se kterými už točil a je s nimi na stejné vlně. Díky tomu herci podávají skvělé výkony a parádně funguje chemie mezi nimi. Bruce Greenwood je zde parádní a podává skvělý výkon a některé jeho scény jsou perfektní. Carla Gugino je neskutečná femme fatale a krade si každou scénu pro sebe. Gugino výborně mění herecké polohy a podává jeden z nejlepších výkonů své kariéry. Mark Hamill dostal velmi vděčnou roli a jeho herecký projev mi sedl. Willa Fitzgerald a Zach Gilford jsou velmi dobře sehraný a jejich scény jsou dost silné. Trochu jsem měl problém, že některé postavy nedostaly moc prostoru a občas působily jako karikatury. Problém je, že i "děti" z rodu Usherů neměly moc prostoru a proto mě emocionálně moc nemrzelo, co se jim děje. Vím, že to byl účel, ale kdyby se každému věnovalo o trochu více prostoru, tak by to fungovalo lépe. Pád domu Usherů je povedený seriál, který mi sedl a já si ho užil. ()

Galerie (138)

Zajímavosti (13)

  • Frederick povie Lenore, že by mala dať meno "Grampus" lodi, ktorú vyrábajú vo fľaši; Grampus bol názov lode v Poeovom románe "Príbeh Arthura Gordona Pyma" (molcan2)
  • Názov odkazuje na Poeovu poviedku "Zlatý chrobák", ktorá je krátkym príbehom o objavení pirátskeho zlata prostredníctvom skúmania skrytej správy na útržku papiera. (molcan2)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Pád domu Usherů sklízí nadšené ohlasy

Pád domu Usherů sklízí nadšené ohlasy

24.09.2023

Hororový podzim by opět mohl patřit jednomu z nejchválenějších televizních tvůrců posledních let Mikeu Flanaganovi (The Haunting of Hill House, Půlnoční mše). Ten se totiž vrací se svým posledním… (více)

Temná věž je údajně na dobré cestě

Temná věž je údajně na dobré cestě

10.08.2023

Oceňovaný hororový tvůrce Mike Flanagan (Půlnoční mše, The Haunting of Hill House) je od konce loňského roku potvrzeným lodivodem nové adaptace slavné fantasy série Stephena Kinga Temná věž. Projekt… (více)

Nová kingovka nabírá Hiddlestona s Hamillem

Nová kingovka nabírá Hiddlestona s Hamillem

09.05.2023

Fanoušci Stephena Kinga by měli zbystřit, následující filmová novinka by jim totiž mohla udělat velkou radost. Do adaptace povídky The Life of Chuck byli totiž čerstvě obsazeni herci Tom Hiddleston … (více)

Reklama

Reklama