Reklama

Reklama

Kdo přežije

(pořad)
  • Česko Poslední trosečník (více)
Rozhovor 3
Dobrodružný / Reality-TV / Soutěžní
USA, 2000

Režie:

Don Roy King

Účinkují:

Jeff Probst (moderátor), Amber Mariano, Richard Hatch, Judd Nelson, Kimmi Kappenberg, Rudy Boesch, Jenna Lewis, Sugar Kiper, Jenna Morasca, Jerri Manthey (více)
(další profese)

Série(46)

Survivor je televizní reality show, která je v různých podobách vysílána v mnoha zemích na světě. Hlavním principem této soutěže je vysazení soutěžících na izolovaném místě v divočině, kde soupěří o různé odměny a hlavní výhru v hotovosti. V soutěži se využívá systému postupného vyřazování, kdy soutěžící hlasují proti dalšímu členu v kmeni dokud nezůstane poslední soutěžící, který kromě výhry získá i titul "Poslední trosečník" ("Sole Survivor"). Soutěž je také obrovským sociálním a psychologickým experimentem, kdy je možné pozorovat různé typy lidí, jak se k sobě navzájem chovají za různých okolností a v různých podmínkách. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele Dan9K k tomuto seriálu (16)

Návrat hvězd (2004) (S08) 

Pro mě nejlepší řada Survivora ze všech. Sledoval jsem ji, tak jak se má, hezky po prvních sedmi sezónách, bez znalosti těch dalších. Už od Markéz jsem se viděl v Bostonu Robovi (ačkoliv to jsem nejspíš výjimka), proto mě průběh velice potěšil. Řada má asi šest vrcholně památných momentů a je nejspíše emocionálně nejvypjatější sérií ze všech. Všechny hráče už zná správný fanoušek z předešlých řad a každá kmenová rada je pro diváka těžkou zkouškou nervů. Je fakt, že u pár soutěžících by se dalo spekulovat, zda sem patří (ne všichni z oslovených také chtěli a mohli), ale celkově se cast povedl výborně a u žádného ze soutěžích se nedá říct, že by byly ve svých původních řadách nevýraznými figurami. Samostatnou kapitolou je pak vyvrcholení soutěže během reunionu, které nemá v Survivoru obdoby a konečný výsledek celé sezóny se stal vlastně nepříliš důležitou věcí. ()

Ostrov vykoupení (2011) (S22) 

Rob Mariano alias Boston Rob je můj vzor :-) a jednoznačně nejoblíbenější hráč už od Survivor Markézy. Ten člověk má všechno - výstižné, drsné a vtipné komentáře, výborné čtení hry, vyniká ve fyzických i logických soutěžích, v obstarání všeho potřebného v táboře, má obrovské charisma a vůdčí schopnosti, je ikonou téhle soutěže a jeho zásluhou vznikl pravděpodobně nejsilnější citový moment v historii téhle hry při reunionu All Star řady - jak říká na svých stránkách: je to profesionální Survivor. SPOILER - I přesto, že je to tedy ten nejuspokojivější vítěz, jaký vůbec mohl být, tato řada má v podstatě jen jeho. Kromě něj bavil ještě šílený agent Phillip. Jinak je to však pouze a jenom jízda Bostona Roba, který si ze všech udělal svoje ovečky, což jsem si osobně velice užíval, bylo to však přesevšechno díky tomu poněkud bez napětí. ()

Jižní Pacifik (2011) (S23) 

Série je sama o sobě slušná. Fanoušci Survivora už jsou zblblí a jakmile to nemá 16 blindsidů, není to podle nich dobrá sezóna. Série jako tato a i ta minulá jsou ale rovněž důležité! Je potřeba, aby ta soutěž byla průhledná. Aby skutečně někdy aliance vydržely. Aby divák nenabyl pocit, že veškerý průběh je vlastně hra na náhodu. Takový dojem jsem měl naopak z těch sérií plných zrad a podrazů. Že to prostě dotáhne do konce ten, kdo má štěstí a podraz se mu vyhne. Zde i v minulé řadě to dotáhli do vítězného konce ti, kteří si tuto pozici skutečně od začátku budovali nejlépe. I blindsidy se přejí a konkrétně já jsem rád, když rozumím tomu, proč někoho vyhodili a je to pro mě klíčové k tomu, abych téhle reality show důvěřoval. Ozzy a Coach jsou nejdůležitější postavy téhle sezóny, ale i mimo nich je tu celá řada pozoruhodných postav, zejména Cochran a Brandon. Ale také tři velmi inteligentní lidé, kteří se tak trochu báli něco podnikat, ale potenciál měli velký - Sophie, Jim a Albert. To je na jednu sezónu poměrně velké množství zajímavých charakterů, není to jako minule, kdy kromě Bostona Roba a Russela zbýval pouze Phillip.. Bohužel South Pacific je šíleně zamořený náboženstvím, který sem přitáhli hlavně Brandon a Coach a v některých fázích je to až nechutné. Dále je čím dál tím průhlednější, jakým stylem CBS stříhá díly i upoutávky, takže je relativně snadné odhadnout, co se stane. Mám pocit, že je stále méně a méně záběrů z života kempu, že se vlastně jen soutěží, pár záběrů na moře a kmenovka. Mám čím dál tím větší pocit, že toho o spoustu přicházím, což mi často potvrdí díly A Closer Look. Vadí mi, že se CBS snaží za každých okolností dělat z vyloučení drama, i když je to jasné. Vždycky některá z postav řekne, že by vlastně mohla volit i někoho jiného, i když je to nesmysl a nakonec tak samozřejmě nevolí. Skoro to vypadá, jakoby tyhle řeči od nich CBS vymáhala. Dále zde byla opravdu očividná snaha dostat Ozzyho hodně daleko, jednak díky institutu Redemption Islandu, tak kvůli tomu, že mu podsouvali soutěže na tělo (včetně dvou, které suverénně vyhrál v Cook Islands). Čím dál víc je ze Survivora cítit umělost (viz 14. díl a stojan s imunitou po Jeffově pravici před samotnou soutěží), ale je to samozřejmě pořád velká zábava. ()

Jeden svět (2012) (S24) 

Tahle série má jen velmi málo kladů. Tím největším je zasloužený vítěz. Casting je rozporuplný. Obsahuje řadu sympatických postav (pro mě překvapivě většinou z ženského tábora). Jenže sympatičnost není všechno. Tahle soutěž je o show, a tu zde předvedl málokdo. A když už, tak jen prokázáním své hlouposti, naivity nebo afektovanosti. Nejzábavnější postava odešla v šestém díle. Problém je, na jakém základě vybíra CBS lidi. Do Survivora se nejlépe dostanete, jakmile jste zástupcem nějaké menšiny, nebo když máte slavného příbuzného, nebo jste model/ka. To nikoho v CBS nezajímá, jak asi bude ten člověk hrát? Nejzásadnějším problémem toho pořadu je však recyklace. Recyklace prostředí a soutěží. Musí se to opravdu odehrávat počtvrté na tom samém místě? A když už recyklují soutěže, proč zrovna ty nejblbější? Mám pocit, že jediná zbrusu nová soutěž byla ta úplně poslední a ta byla opravdu nehodná důležitosti toho okamžiku. Navíc proč musejí být skoro všude puzzle? Aby byl veškerý předchozí průběh dané soutěže zcela zbytečný? Dalším extrémním problémem je střih jednotlivých dílů. Tuna zajímavých materiálů uniká a je nám předkládána spousta hovadin. Negativem jsou pro mě i úvodní znělky. Plnohodnotná byla pouze dvakrát. Úvodní znělka mi vždycky moc pomáhala se sžitím s postavami a nasátím atmosféry Survivora. Takhle to není ono. Série pro mě byla zklamáním i v tom, že potřetí za sebou se muži ukázali v přímém souboji s ženami jako velcí naivní pitomci a ženy jako vychytralé mrchy a musím přiznat, že mi sledování něčeho takového prostě nedělá dobře. I když slavná Mikronésie byla v tomhle ještě asi šílenější. ()

Caramoan (2013) (S26) 

Tahle série se mi nehodnotí snadno. Jako taková mě bavila. Má opravdu hodně zajímavých okamžiků i situací a rozhodně nepatřím mezi ty, kteří ji berou jako nejhorší řadu ze všech. Nene, One World, Nicaragua, Vanuatu a Thajsko byly ještě (nutno dodat do té doby) horší. Caramoan je až pátý od konce :-) . Jenže...tohle byla vlastně první série, na kterou jsem koukal průběžně. Všechny předchozí jsem nakoukával se zpožděním a mohl si je vychutnat najednou. Tady jsem ovšem měl jen jeden díl za týden, koukal na vystřižené scény, na Live After Show, na Ponderosu. Takže jsem k této sérii přilnul určitě víc, než by si zasloužila. I díky tomu, že jsem se začal více zajímat o zákulisí této soutěže, četl rozhovory, twittery a tak dále, je to také série, která mi Survivor začíná zhnusovat. A proto nakonec nedávám čtyři hvězdičky, na které bych to jinak cítil. Nespravedlivý air time, ostudné manipulace s divákem pomocí lživého střihu, ovlivňování hry produkcí a samozřejmě vrchol všeho je totální fiasko na reunionu. Tohle se prostě nemělo stát. Proč prostě má produkce potřebu měnit realitu v reality show? Myslí si, že když z hráčů udělají blbce a něco čím nejsou, tak že se budou diváci více bavit? Nikoliv. Alespoň u mě to tak neplatí. ()

Krev není voda (2013) (S27) 

Série, u kterých je daleko zábavnější část do sloučení, to mají v hodnocení těžké, přecijenom to však na slabé čtyři vystačí. Vyhrál ten nejlepší, což se cení. Je tu celá řada silných charakterů, kterým se dá fandit či je nesnášet (namátkou Tyson, Hayden, Ciera, Vytas, Brad), stejně jako řada otravných hráčů (Monica, Laura B, velké zklamání Colton). Slabinou řady jsou velmi laciné soutěže, které sice z velké části spoléhají na vnitřní vůli hráčů, což mám rád, ale jsou většinou velmi levné, opakující se a většinou zvýhodňují ty slabší, což se hodně projevilo v Redemption Islandu, který opět dokázal svou nadbytečnost. Další slabinou je velmi lživý střih, mám pocit, že se to v Survivoru neustále stupňuje. Čím dál tím víc mám pocit, že sleduji habaďůru místo reality show. Celkově to však nebylo špatné (a rozhodně lepší, než většina z nás po zveřejnění castu čekala) a tahle řada se hrdě zařazuje mezi čistý Survivor průměr. ()

San Juan del Sur – Blood vs. Water (2014) (S29) 

Tahle řada selhala zejména na špatném castingu, kde si fanoušci museli vybírat mezi oblíbence ty, kterých by si v jiných sezónách sotva všimli. Jedinými dalšími sériemi, ve kterých jsem neměl ani náznakem spřízněnou duši, se kterou bych mohl souznít, nebo ji zkrátka od srdce fandit, bylo Thajsko. Další problém je tématika blood vs. water, která je pro mě nejhorším možným speciálem, co snad může být. Díky špatným a nezábavným soutěžícím a díky benevolentnímu přístupu ze strany produkce, jde pak o pěkně nudnou sérii, pro mě rozhodně nejhorší ze všech. Zábavnosti série dle mého ublížilo také brzké vypadnutí nejvýraznější a nejkontroveznější postavy, která jediná měla v mých očích potenciál na zábavnou show, byť herně stála za prd. Soutěže byly většinou o tom samém, ale oceňuji, že bylo pár nových. Prostředí nudné, chci vnitrozemí! Vítěz z té bídy ještě jakž takž. Ale i tak jsem se na to díval rád, to ne že bych ten pořad nějak hateoval, chci další série! :-) oblíbenci: nikdo. Jednoocí mezi slepými: Jeremy, Josh. Osobní slabost: Baylor, Keith. Neoblíbenci: Missy, Julie, Drew, Alec, Val a Wes ()

Cambodia – Second Chance (2015) (S31) 

Neobsahuje žádné konkrétní spoilery, jen obecné :-). Pravděpodobně nejlepší série za posledních pět let. Tahle řada má všechno - návrat některých "legend", velmi inteligentní hráče, zvraty, vynikající kmenovky, díly nabité událostmi, "medical issues", věci, které se staly poprvé, dlouhé šňůry vítězství, úspěšné underdogy, úspěšné leadery, málo hráčů, kteří se jen vezou a pokud už ano, zavčas vyletí a nakonec i silného vítěze. A v neposlední řadě jsme si mohli alespoň jednou snad po deseti letech vychutnat celou znělku. Co víc si přát? Snad jen lepší porotu... a jedna věc, která se mi hlavou honí už tak deset sezón. Chtělo by to ty díly asi trochu delší, případně jejich délku flexibilní podle zajímavosti dění. Byla by to asi větší nuda, ale alespoň by se poněkud umenšil vliv střihu. S tím se pojí další věc, co mě napadla. Hrozně bych si přál, aby CBS uvolnila po odvysílání dílu na internet finální dohody mezi hráči, které, aby bylo na kmenovce napětí, prakticky nikdy nevidíme. Místo toho uvolňují většinou velmi nezajímavé zpovědi o ničem. Na tom by šlo určitě ještě zapracovat. Každopádně určitě skvělá sezóna se vším všudy, kde jsem fandil či přál úplně nejvíce lidem v historii (snad krom prvního All Stars). Fandil jsem (s pořadím): Spencer, Jeremy, Stephen, Ciera, Joe, Jeff, Kass, Kelley, Tasha. Změnil jsem názor z předchozích řad k lepšímu na: Kelley, Jeff. Změnil jsem názor k horšímu na: Vytas, Andrew, Kelly, Terry. ()

Kaôh Rōng (2016) (S32) 

Průměrná série. Řada výjimečná svými evakuacemi, které ji ale ve výsledku ublížily. Cast plný zajímavých lidí, kteří ale nejsou příliš dobrými hráči, přesto se skoro všichni snažili hrát. A bylo to i díky tomu zábavné. Zaslouženost vítěze rozporuplná. Závěrečný twist supr, ale jdoucí proti duchu soutěže. Nikomu jsem vyloženě nefandil, takže pro mě to byla celkem emočně chladnější řada, ale přesto celkově vysoký standard. ()

Millennials vs Gen X (2016) (S33) 

Jedna z nejlepších řad vůbec a ti, kdo věčně remcají, tak remcají, protože už je to 33. řada a mají na tento pořad nároky z jiného vesmíru a svou jasnou představu o čem by to mělo být a jaké kvality by měli hráči mít. Buďme trochu otevření a tolerantní. To je věčná debata nad tím, kdo si to zasloužil, kdo ne, kdo vypad moc brzo, kdo ne. Je to prostě soutěž, berte to tak a vítěz si vítězství prostě zaslouží. Pro mě naprosto jedinečný cast, strašně fajn parta lidí, skupina, ve které bych asi nejraději soutěžil také, téměř každá osoba, s výjimkou dejmetomu tří lidí, byla něčím zajímavá a nosná a tudíž přínosná pro pořad. Neříkám, že mi byli všichni nutně sympatičtí (z velké části ale svým způsobem ano), ale prostě téměř všichni hráči si zasloužili své obsazení. Naprosto nepředvídatelná řada se spostou silných příběhů a okamžiků, vynikajícími kmenovkami. Některé novinky typu dědičná výhoda možná spíše vyšuměly do ztracena, ale o tom to je, není to napsané podle scenáře. Pro mě naprostá spokojenost. TOP Sympatie: David, Michaela, Adam, Zeke. ()

Game Changers (2017) (S34) 

Série, která pro mě již dokonale potvrdila to, že se nejedná o reality show, ale čistě o fiktivní příběh, který sestřihává dejmetomu reálně vytvořené záběry lidí z pláže pro vytvoření zcela jiných příběhů a samoúčelných dramat a zvratů. Je fascinující, že Robinsonův ostrov byl mnohem zábavnější, přestože se tam většinu času díváme na to, jak žerou rýži. Tady trvá jeden den pět minut, ale díky tomu jsou motivace hráčů často úplnou záhadou a vyloučení hráče je mi úplně putna, protože vůbec nevím, kdo vlastně jsou. Chtělo by to nějakou sérii ála Borneo asi, tohle už je fakt moc. Kvalitu vítěze nemá vůbec cenu hodnotit, protože celá final 6 je vlastně omyl, který způsobilo milion neférových twistů ze strany produkce. Ale jak známo, vítěz si své vítězství vždycky nějak zaslouží. A hodnotit lidi, kteří tady hráli, nikomu z nás nepřísluší, protože to, co jsme mohli vidět, nám rozhodně nedává žádnou možnost posoudit reálnou situaci, která tam byla. Je to asi tak, jakoby vás někdo 24 hodin natáčel na kameru, pak dal do vysílání pět minut toho, jak serete na záchodě, a pak by o vás všichni říkali, jak jste nechutný. ()

Heroes vs. Healers vs. Hustlers (2017) (S35) 

Já nevím, jak to mám hodnotit. Na jednu stranu super řada se skvělým castem. Na druhou stranu se negativa tohoto pořadu rozvíjejí do předem netušených výšin. Slabší díly jsou na začátku a těsně po sloučení, ale zase díky tomu vypadávají méně zajímaví hráči. Na konci fakt byl celkem výkvět řady (s výjimkou jedné moji favoritky). Byla tu opravdu velká spousta zajímavých ženských charakterů. Měl jsem rád i vítěze, i jsem mu fandil, ale samozřejmě, radost kalí, co všechno je v rádoby reality show možné. ()

Ghost Island (2018) (S36) 

Koncept mi vůbec nevadil. Výhody byly ok, imunit tradičně hodně, na to jsem si zvykl. Na co jsem si ale během asi 31 sezón ještě nezvykl, je promíchávání kmenů. Prostě STOP, nedělejte to, ničí to hru. Nebo to udělejte až později a nějak jinak než losem. Opravdu je to pak hra jen o štěstí a náhodě a prvních dvou imunitách, jak píše Zeck. Krátkodobé napětí v podobě zajímavější kmenové fáze je vykoupeno tím, že na původně zajímavější část, sloučení, se velmi obtížné kouká vzhledem k neschopnosti většiny soutěžících. Na druhou stranu, s vítězi spokojenost, ačkoliv sympatie mezi těmi dvěma se mi neustále přelévaly. Vlastně až do poslední soutěže o imunitu jsem nepokrytě fandil konečnému vítězi, pak ale zase tomu, co skončil druhý. Takže nakonec malinko smutek, i proto, že pro vítěze hlasovaly nakonec ty největší gumy a konkrétně rádoby Ozzy se předvedl jako jeden z nejublíženějších hlupáků. S castem spokojenost taky (to je poslední dobou jedna z mála věcí, co fakt funguje). A na rozdíl od minulé sezóny chválím i fakt, že jsem průběhu rozuměl a neměl jsem pocit, že jsem podváděn střihem a v reálu se stalo něco jiného. Každopádně jestli někoho do další řady, tak jednoznačně Bradley. Oblíbenci: Bradley, Dom, Wendell, Michael. zábavný element: Chris Noble. Neoblíbenci: Donathan, Sebastian, Kellyn. Ženy velice nevýrazné, bohužel a opět. Jistý potenciál měla Libby či Stephanie, leč nevyužit. ()

Edge of Extinction (2019) (S38) 

Já nevím...ono psát ke každé řadě furt to samé dokola už nikoho nebaví. Uvědomil jsem si takovou smutnou věc. Že má tahle soutěž už asi příliš mnoho řad. Do série 23, cca, jsem byl schopen si tak nějak všechny zajímavé hráče pamatovat, těšit se na ně do budoucna, pamatoval jsem si dokonce většinu lidí, co vypadla před sloučením. A teď si čtu zpětně svoje komentáře k sériím 25-37, kde píšu třeba o nějaké super postavě, a vlastně už vůbec nevím, že existovala. On paradoxně je casting snad jediná věc, co se podle mě v průběhu Survivor věků fakt citelně zlepšila. Téměř v každé nové sezóně jsou lidi, co ví, o co jde, hrají, jsou zajímaví a prostě chápu, že tu jsou. A všechno ostatní je horší. Není na nic čas, produkce hází twisty, výhody a imunity, jak se jí zamane, je to pořád na tom samém místě a tak dále a tak dále, a samozřejmě faktor přežití. V téhle sérii to mělo hrát po dlouhé době zase prim a produkce to naprosto nezvládla. Těžko říct, možná, že to na Edge of Extinction bylo opravdu hrozné, ale ze střihu to tak rozhodně nevypadalo. To, že se úspěšně dostali na konec skoro všichni budiž důkazem, že to asi tak hrozné nebylo. Aby to bylo opravdu co k čemu, neměli jim tam dát opravdu nic, ani rýži, ani harpunu. A mělo odejít totálním vyčerpáním třeba deset lidí. Takhle to ve výsledku byla daleko jednodušší cesta do finále, než přes klasickou hru a dokonce ještě jednodušší než přes Redemption Island. Edge of Extincion je vlastně kombinace Exile Island a Redemption Island a bere si z obou dvou to nejhorší. Na Exile Island je fajn, že je to očistec, protože je tam dotyčný sám a bez ničeho, tohle je něco podobného, akorát jsou tam v patnácti a mají tam, co potřebují a ještě ovlivňují hlavní hru. Na Redemption Island bylo fajn, že místní museli každé tři dny bojovat o udržení ve hře. Zde stačí proplout. Navíc možnost si přichystat prakticky celou porotu je úplně absurdním zvýhodněním. Absurdností je také to, že jsme z toho slavného Edge of Extinction, s výjimkou prvních třech dílů, prakticky nic neviděli. A pak teda hlavní hra, pre-merge byl solidní a pouze jedno promíchání kmenů, které jakoby nebylo. Táhne to skvělý David a Kelley. Začátek po sloučení je taky fajn a táhne ho krásná a zákeřná Victorie. Ovšem potom nastane série vyloučení všech zajímavých hráčů a jde to totálně do kopru. A závěr je v režii Ricka Devense. Cožpak o to, mně je ten chlápek sympatický, ale opět hodně podivné protežování ze strany produkce i střihu a navíc ono protežování způsobilo nefér odchod posledního člověka, který by jako vítěz obstál. Rick má smysl pro show, ale pro hru už trochu míň. A final 3 už je jenom špatný vtip. Rady pro Jeffa Probsta, které si určitě vezme k srdci: prodloužit délku dílu, změnit lokalitu, méně náhodných výhod, méně twistů, zásadní twisty promyslet a využít do mrtě a ne jít jen poloviční cestou, neovlivňovat hru zásahy produkce, neignorovat zpovědi poloviny lidí. No a že člověk, který vypadne jako první, je v porotě, to je taky špatný vtip. Oblíbenci: David, Victorie, Kelley, Rick, Wardog. Zábavní: Ron, Reem. Neoblíbenci: všechny holky z Kamy krom Victorie a dále Keith a Wendy. Ostatní průměr. () (méně) (více)

Série 41 (2021) (S41) 

Kdyby se první polohluchý gay stal vítězem, obával bych se, že by tato řada byla vlastně asi tím nejlepším možným, co je CBS schopna vyplodit. Takhle mám ještě rezervu. Díky menšímu počtu dnů vidíme více věcí z tábora. Není tu promíchání kmenů. Není tu návštěva loved ones. Vyhlášení proběhne hned na ostrově. Většina výhod naštěstí vyšuměla. Byl překvapivý důraz na survival prvek a cast byl dle mého dobrý, zaměřen na výrazné a inteligentní lidi, ačkoliv jsem tam postrádal konfliktní typy. Všichni byli totiž příliš sluníčkoví. Probst už nikdy nechce zažít Thajsko nebo Gabon, takže to podle toho asi i vybírají. Hlavními negativy jsou všechny nové twisty snad s výjimkou protect your vote vs risk your vote, ale to pouze za předpokladu, že by se daná věc v celé sezóně vyskytla maximálně dvakrát. Twist "změna historie" považuju za asi největší sračku, která se snad kdy v Survivoru objevila, jež jde zcela proti smyslu hry jako takové a která zcela jistě ovlivnila i, kdo se stal poté celkovým vítězem. A výhoda "ukradni imunitu nebo výhodu" v kontextu této sezóny byla sračka no. 2. V jiné by to třeba bylo fajn. Naštěstí tato výhoda vedla k nejlepší kmenové radě. Negativem je také Jeff Probst, který dokázal prakticky nemožné a z absolutního zbožtění se v mých očích za těch 20 let postupně propadl na samotné dno a už ho pomalu nesnáším. Podstatným negativem je samozřejmě velmi nadměrečný a zcela jednostranně vykládaný výskyt kulturně společenských témat a otevřený rasismus, což zabralo v této sezóně celkově zhruba 100-120 minut. Nastavený trend bohužel vede k tomu, že Probst, diváci, ale i soutěžící posuzují ostatní z velké části podle vnějšího obalu a příslušnictví k určité skupině, což považuju za pro hru extrémně škodlivé a hlavně obecně nešťastné. ()

Série 42 (2022) (S42) 

V předchozí sérii jsem tvrdil, že casting je jediná věc, co tu show drží nad vodou. Tak tady to platí ještě dvakrát víc. Asi top 5 casting vůbec. Po téhle řadě je ta předchozí úplně zbytečná. Úžasní lidé, z nichž se pravděpodobně většina jednou vrátí, neskončí li sama show dřív. Jinak je to formálně stejná řada jako předchozí, ale nebýt pár drobností, tak by to vlastně byla v podstatě pětihvězdičková série. Každý díl byl zajímavý. Ok, jeden byl hodně nepříjemný, ale to už nemá cenu rozmazávat. Místní rasisticko/homofobní úderka to udělala za mě. Naprosto skvělá finální kmenovka, která by i mě samotného přesvědčila změnit hlas. Vyvstává ale čím dál víc zásadní strukturální problém celé hry ve chvíli, kdy se počet lidí ztenčí do pěti až šesti kusů. Samotná podstata hry v podstatě určuje, že další vývoj je z části o 100% náhodě, z části o tlačence produkce a zčásti o eliminaci jakýchkoliv lidí, co mají nějaké resumé. Výsledkem je prakticky vždycky neuspokojivý vývoj ve finální části hry a smíření se s vítězem, který je většinou akceptovatelný, ale málokdy skutečně "nejlepší". ()

Reklama

Reklama