Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jmenuje se Bond. James Bond. A vyráží do své první akce. Tři zabijáci, maskovaní za neškodné slepé žebráky, zavraždí na Jamajce agenta britské tajné služby i jeho sekretářku. Londýnská centrála MI6, vedená odměřeným šéfem M, pošle na Jamajku jednoho z nejlepších agentů s povolením zabíjet – Jamese Bonda. Jde totiž o mnohem víc než o zmizelého spolupracovníka; z oblasti Jamajky podle všeho pochází rádiové rušení, které má za následek vychylování amerických raket z jejich původního kurzu. James Bond neboli agent 007 se hned cestou z letiště musí vypořádat s útočníkem, který se vydává za řidiče z britského konzulátu. Zanedlouho se v centru jeho pozornosti ocitne nenápadný ostrůvek Crab Key, který je ve vlastnictví bohatého čínského podnikatele jménem Dr. No. Ten na Crab Key údajně těží bauxit. Bond však zjistí, že je zde tajná jaderná základna, s jejíž pomocí chce šílený Dr. No ovládnout západní i východní mocnosti... První filmová adaptace literárních předloh Iana Fleminga, natočená s relativně nízkým rozpočtem, odstartovala jednu z komerčně nejúspěšnějších filmových sérii v dějinách kinematografie. Snímek, jemuž za svou hvězdnou kariéru vděčí charismatický představitel Jamese Bonda, skotský herec Sean Connery, vznikl v roce 1962. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (585)

Psema 

všechny recenze uživatele

První a velmi kvalitní bondovka, tažená v komorním duchu bez větší akční scény. S drsným Connerym, z kterého charisma čiší stejně jako vždy. Hlavní záporák bohužel nemá moc prostoru (20 minut je vážně málo), ale přesto dokáže zaujmout a je zapamatovatelný. I bez hraček od Q se jedná o stylový zářez v sérii a kdyby pokračovala v tomhle duchu bylo vůbec bych se nezlobil. Bohužel se tak nestalo. Dr. No je prakticky dokonalý film s jednoduchou zápletkou, který ani po letech nezestárl. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Príťažlivosť snímky s najslávnejším špiónom všetkých čias je založená na početných zábavných efektoch, z ktorých niektoré, napríklad ako charakteristický úvod, používanie vymyslených ale o to príťažlivejších technických vynálezov, či dobrodružné naháňačky, sa objavujú vo všetkých dieloch a stávajú sa postupne nevyhnutným a populárnym rituálom. Ďalším dôvodom úspechu je panujúca atmosféra studenej vojny a rastúci konzumný charakter z neistej spoločnosti. Dr.No nieje síce až tak 100%ný film ako napríklad niekoľko iných Bondoviek, ale na začiatok celej série je veľmi nadpriemerne vydarený. ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

První Bondovka a já musím konstatovat, zcela objektivně, že se jedná o slabší odvar dílů, které časem budou následovat. Dr. No jako záporák pramálo charismatický. Akční scény, pokud jsem u některým starších dílů použil slovo směšné, tak tady to platí tuplovaně. Chápejte, starý díl Bonda pro mě neznamená špatný díl. To rozhodně ne. Jen prostě v Dr. No nám celá série začíná a ještě nebyl čas vychytat mouchy. Pokud ale chválím tak rozhodně Bondgirl Ursulu Andress. 60% ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

[80%] Filmově první bondovka, která byla natočená. Přitom Ian Fleming napsal jako první Casino Royale, ale o tom později … Dr. No je filmovou prvotinou, takže tu máme pomalejší rozjezd, méně akce a ještě minimum klasických prvků o Jamesi Bandovi. Ale to mi nevadí. Vloni jsem si dal na podzim všechny bondovky jako repete. No a nyní se do toho pouštím znovu. Sem tam nějaké trochu v hodnocení upravím. Tento Dr. No nepatří rozhodně mezi ty horší části o tajném agentovi. Právě, že žánrem je to zde opravdu na tu dobu čistokrevně špionážní. A především tu jasně máme ztvárněného Bonda jako figuru jak má asi tak vypadat. Sean Connery zde působí jako tajný agent se vším všudy. Má zde i solidní hlavní bondgirl. Ostatní herci jsou rovněž v pohodě, včetně úhlavního nepřítele, v podobě doktora, který zde má málo prostoru, ale respekt ve finále určitě vzbudí.  Akce je zde málo a působí nízkorozpočtově, ale to mi vůbec nepřekáží, je to počátek bondovské éry. To charisma v postavě Bonda a jeho konverzací mi vystačí bohatě. I ústřední hudební motiv je zde víc než solidní. Děj není až tak světoborný, ale co víc si od počátku téhle série přát? ()

woody 

všechny recenze uživatele

1. bondovka - Zahajím svůj subjektivní pohled na svět bondovek. A čím začít než prvním filmem, kdy se Bond vydává do prostředí exotické Jamajky, aby našel maniákálního Dr. No - jednoho z nejvýše postavených padouchů v organizaci SPECTRE (samozřejmě hned po Blofeldovi). Úvodní titulky postrádají písničku, Bond je zelenáč, kterému až příliš mnohokrát o kejhák a za jedinou pořádnou akci můžeme považovat závěr. A i samotný Dr. No postrádá charizma a má kolem sebe partu idiotů (geolog profesor Dent), což by bylo v pozdějších dílech nemyslitelné. Ale já to považuji za začátek krásného přátelství s neohroženým agentem jejího veličenstva. Proto nějakou tu hvězdičku přidám. ()

Galerie (203)

Zajímavosti (130)

  • V románě získal Puss-Feller své jméno tak, že údajně bojoval s chobotnicemi (angl. octopus). Ve filmu se říká, že zápasí s aligátory a jméno tak ztrácí svůj význam. (džanik)
  • Při přestřelce na ostrově Crab Key, střílí Bond (Sean Connery) po obrněném vozidle nejprve z pistole Walther PP a následně z Colt 1911, přičemž pří  odzbrojení má u sebe zpět Walther PP. (JohnSmith)
  • Když leží Bond (Sean Connery) v posteli (čas 41:50) a leze po něm pavouk, je vidět při pohledu shora, že mezi Bondem a pavoukem je sklo – Bond se mírně pohne, pavouk zůstává na místě, i když by se měl pohnout s Bondem. O cca 1–2 vteřiny později je vidět, jak se Bondovo rameno zespodu nalepilo na sklo a rozpláclo se na něm. Kromě toho je vidět, jak pavouk došlápl na sklo v místě, kde už Bondovo rameno skončilo a – z hlediska pavouka – noha stojí na skle nad „propastí“ Bondovy klíční kostí, na kterou vrhá dlouhý stín. Nejlépe je trik se sklem patrný v okamžiku těsně před výskokem Bonda z postele. V tomto záběru už pavouk slézá z Bondova ramene a je perfektně vidět stíny čtyř levých pavoučích nohou na Bondově tváři. Pavouk by se musel svalit doleva, kdyby nestál na skle, protože žádný pavouk neumí stát jen na pravých nohách. (pjotri)

Související novinky

Na Amazon dorazí celá bondovská kolekce

Na Amazon dorazí celá bondovská kolekce

08.04.2022

Chtěli jste si někdy dát kompletní bondovskou sérii z pohodlí domova, bez toho, abyste utráceli za blu-ray kolekci, nebo museli sahat po nelegálním stahování? Pak pro vás má streamovací služba Amazon… (více)

Bude studio MGM na prodej?

Bude studio MGM na prodej?

23.12.2020

Zatímco studio MGM zoufale vyhlíží premiéru další bondovky, jeho finanční situace se zdá být den ode dne kritičtější. Nyní jsme se tak dozvěděli, že už se společnost obrátila na několik známých bank,… (více)

Zemřel Sean Connery

Zemřel Sean Connery

31.10.2020

Letošní Halloween se pro filmové fanoušky ponese spíše ve velmi smutném duchu, z Velké Británie totiž dorazila zpráva o úmrtí legendárního skotského herce a prvního představitele agenta 007, Sira… (více)

Jonny Quest jako akční velkofilm?

Jonny Quest jako akční velkofilm?

18.03.2009

První zmínka o plánech na hranou adaptaci kresleného seriálu z dílny Hanna-Barbera Jonny Quest prosákla ze studia Warner Bros. už někdy v létě 2007. Pak se na ní tak trochu zapomnělo. Těžko ale najít… (více)

Reklama

Reklama