Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jmenuje se Bond. James Bond. A vyráží do své první akce. Tři zabijáci, maskovaní za neškodné slepé žebráky, zavraždí na Jamajce agenta britské tajné služby i jeho sekretářku. Londýnská centrála MI6, vedená odměřeným šéfem M, pošle na Jamajku jednoho z nejlepších agentů s povolením zabíjet – Jamese Bonda. Jde totiž o mnohem víc než o zmizelého spolupracovníka; z oblasti Jamajky podle všeho pochází rádiové rušení, které má za následek vychylování amerických raket z jejich původního kurzu. James Bond neboli agent 007 se hned cestou z letiště musí vypořádat s útočníkem, který se vydává za řidiče z britského konzulátu. Zanedlouho se v centru jeho pozornosti ocitne nenápadný ostrůvek Crab Key, který je ve vlastnictví bohatého čínského podnikatele jménem Dr. No. Ten na Crab Key údajně těží bauxit. Bond však zjistí, že je zde tajná jaderná základna, s jejíž pomocí chce šílený Dr. No ovládnout západní i východní mocnosti... První filmová adaptace literárních předloh Iana Fleminga, natočená s relativně nízkým rozpočtem, odstartovala jednu z komerčně nejúspěšnějších filmových sérii v dějinách kinematografie. Snímek, jemuž za svou hvězdnou kariéru vděčí charismatický představitel Jamese Bonda, skotský herec Sean Connery, vznikl v roce 1962. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (585)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Bond je pojem. Jak jako knížka, tak jako film. Už když jsem sledoval jeho exemplární veřejnou popravu v progresivistickém Není čas zemřít mne napadla taková hříšná myšlénka. Dát si postupně v přesně daném chronologickém pořadí znovu všechny díly. Zajímá mne můj aktuální názor mnohdy po mnohých letech a pak je možné, že jsem něco ani z toho neviděl. Hlavně kousky s Moorem a Daltonem. A jelikož Bond zaujal i omladinu, pustili jsme se s radostí do prvního dílu. Hned v úvodu si člověk už jen z módy uvědomí, že ten rok dvaašedesát byl už opravdu dávno. Není to jen díky auťákům s ploutvemi, ale i díky módě. Samozřejmě, zde se ještě nikomu ani nesnilo o korektních dobách a tak v klubu hraje černá kapela, černí číšníci obsluhují bílé Brity a Bond se chová jak by dnes řekly feministky jako machistické prase. Jenže to je ten pravý Bond. Takového ho máme rádi. A stačí jen pouhé flirtování s MoneyPenny a jak to bylo fajn! Co zaujme ihned je hudba i krásné tropické lokace. Možná jsem čekal trochu více akce, ale beru to jen jako rozjezd. Hlášek tu moc nezazní, ale nějaká se tam přeci objeví. Connery byl jako Bond fajn. Zkrátka první díl, první popsaný list... Dávám za 4 mušle. * * * * ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

1. Bondovka - Britská tajná služba MI6 ztratí kontak s Jamajkou a proto tam vyšle svého agenta 007 s povolením zabíjet... Ve filmu nechybí všechny charakteristické vlastnosti, které Bonda definují: James se v úvodu představí svým “Bond. James Bond.”, kouří cigarety, hází kloubouk před kanceláří nadřízeného M, flirtuje s Moneypenny, dostane Walther PPK a nechybí hláška "martini s vodkou - protřepat, nemíchat". Ve snímku byla pouze jedna automobilová honička, ale nešlo o něco převratného. Zamrzí jednodušší lineární příběh, ale je to klasika, která to celé dobrodružství začala. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Bond č. 1 - Aneb Ian Fleming začal laškovat s myšlenkou přenést agenta 007 na stříbrné plátno a nakonec se dočkal (ačkoliv měl být prvním filmem Thunderball). Dočkal se i divák, který ale místy jakoby nadsazoval zřejmě ze svého zaujetí k celé sérii. Protože mnohá pozdější zastavení byla určitě vydařenější, tady sice světácký James zazpívá a ikonická Honey nenosí podprsenku, ale chybí souvislejší akce, když přijde, tak nestrhne, tempo drhne, vadí i podivný střih. Beru, že je to staré 60 let, a tehdy to musel být neuvěřitelně svěží a propracovaný kus… Nostalgie může za tu čtvrtou hvězdu. Ale kdybych dal tři, nikdo by se nemohl divit. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Rok 1962 se pro českého fanouška agenta 007 může měřit klidně s roky 1918, 1945 a 1989. V tento rok totiž na filmovém plátně poprvé zaznělo " Bond.......... James Bond" . A já se tak seznámil z nejlepším filmovým hrdinou v dějinách filmu. A každé poprvé může mít své mouchy, méně humoru, méně akce, žádná hračka, ale slůvko "poprvé" to vše vyrovnalo. Holky jedna prosba asi za všechny kluky, zkuste se vynořovat z moře tak svůdně jak Ursula Andress, my vás za to budeme mít moc rádi . ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Asi konečne nastal čas, aby som si pozrel všetky Bondovky. Dlho som sa filmom vyhýbal, až dokým im nedal trošku nový nádych Daniel Craig. Ale povedzme si teraz, ako sa drží po rokoch "Dr. No." Podľa mňa ide stále o veľmi dobrý, nápaditý a dobre natočený film. Nemyslím si, že sa drží úplne, napríklad scénky v aute alebo niektoré bitky už vyzerajú veľmi neprirodzene, no to nie je to, na čo sa film sústredí. Sú to detaily, za ktoré film nemôže. V 60-tych rokoch bola trošku iná doba. Každopádne si rozoberme pozitíva. Sean Connery je absolútne fantastický. Keď sa na neho pozriete, nevidíte človeka, ktorý hrá Jamesa Bonda. Vidíte Jamesa Bonda. Až tak silný je v tejto role a funguje to skvele. Ursula Andress je rovnako vynikajúca ako prvá Bond girl. Dobre sa na ňu pozerá a nemá z nej človek pocit, že by išlo len o hlúpu blondínku. Osobne mi to pripomína štýl, akým bol točený Fantomas. A myslím si, že to funguje skvele. Film vyzerá a je natočený veľmi dobre a všetko sa deje buď v reálnych exteriéroch alebo v ateliéroch s vytvorenými setmi. Preto aj dnes mám pocit, že sa reálne v tých miestach môžem ocitnúť.Čo viac by som mal dodať? Asi fakt, že James pôsobí aj relatívne zraniteľne a uveriteľne. Je asi iba jeden väčší problém, ktorý tento film priniesol, a to je náš záporák Dr. No. Nemyslím si, že patrí medzi zaujímavých zloduchov a najmä v závere sa s ním absolútne nepohrali. Veľmi dobre ho vybudovali a aj scénka počas večere je skvelá, no bez toho, aby som spoiloval dej pre tých, čo film nevideli môžem povedať, že záverečný súboj medzi Bondom a No je veľmi rýchly a nie veľmi zaujímavý. A tento súboj alebo záverečné vyvrcholenie by malo byť vynikajúce. Využiť jeho schopnosti, jeho možnosti... veď aj samotný film sa volá "DR. NO." Tak prečo sa rozhodli tvorcovia na záver urobiť tak mizivé vyvrcholenie? Okrem toho ide ale podľa mňa o zaujímavé a silné filmové dielo. Preto si myslím, že film aj po rokoch stále funguje. Má určite svojich starých divákov, ale stále môže prilákať aj nových. A rok s Jamesom Bondom sa ešte len začína a uvidíme sa nabudúce pri From Russia With Love Hodnotenie: B+ ()

Galerie (203)

Zajímavosti (130)

  • V čase 48:03 projíždějí Bond (Sean Connery) se svým pronásledovatelem zatáčkou, kdy jsou keře na kopci vlevo a keře vpravo. Čas 48:12 – tatáž zatáčka, kopec i keře jsou stejné. Čas 48:20 – ve velké rychlosti a kličkování obě auta už potřetí vyjíždějí ze stejné zatáčky (kopec a keře). (Proste..Jana)
  • Goyův portrét Vévody z Wellingtonu, ukradený roku 1961, se nachází na malířském stojanu vedle schodů v jídelně Dr. No. Je důvodem, proč se Bond zastaví cestou nahoru a pronese směrem k obrazu poznámku. Nalezen byl v roce 1965. (džanik)
  • V čase 15:13 uchopí Bond (Sean Connery) golfovou hůl nahoře nad rukou krásné návštěvnice, ale o zlomek vteřiny je to z opačného pohledu ona, kdo drží nahoře hůl. (Proste..Jana)

Související novinky

Na Amazon dorazí celá bondovská kolekce

Na Amazon dorazí celá bondovská kolekce

08.04.2022

Chtěli jste si někdy dát kompletní bondovskou sérii z pohodlí domova, bez toho, abyste utráceli za blu-ray kolekci, nebo museli sahat po nelegálním stahování? Pak pro vás má streamovací služba Amazon… (více)

Bude studio MGM na prodej?

Bude studio MGM na prodej?

23.12.2020

Zatímco studio MGM zoufale vyhlíží premiéru další bondovky, jeho finanční situace se zdá být den ode dne kritičtější. Nyní jsme se tak dozvěděli, že už se společnost obrátila na několik známých bank,… (více)

Zemřel Sean Connery

Zemřel Sean Connery

31.10.2020

Letošní Halloween se pro filmové fanoušky ponese spíše ve velmi smutném duchu, z Velké Británie totiž dorazila zpráva o úmrtí legendárního skotského herce a prvního představitele agenta 007, Sira… (více)

Jonny Quest jako akční velkofilm?

Jonny Quest jako akční velkofilm?

18.03.2009

První zmínka o plánech na hranou adaptaci kresleného seriálu z dílny Hanna-Barbera Jonny Quest prosákla ze studia Warner Bros. už někdy v létě 2007. Pak se na ní tak trochu zapomnělo. Těžko ale najít… (více)

Reklama

Reklama