Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nová mise, noví nepřátelé, nové milenky! James Bond se vrací... Nečekaný úspěch prvního filmu s Jamesem Bondem (Dr. No z roku 1962) měl za následek takřka okamžité volné pokračování. V příběhu Srdečné pozdravy z Ruska se šarmantní britský agent s číslem 007 (Sean Connery) vydává nikoli do Sovětského svazu, jak by napovídal název, nýbrž do Turecka. V Istanbulu se spojí s pracovnicí ruské ambasády Táňou Romanovovou (Daniela Bianchiová), která chce údajně přeběhnout na Západ a nabízí Britům sovětský šifrovací přístroj Lektor. Bond i jeho nadřízení vědí, že je to past. Avšak zatím netuší, že režii nad událostmi nemá sovětský nepřítel, nýbrž mezinárodní zločinecká organizace, vedená nepolapitelným šéfem Blofeldem. Celou akci pro něj vymyslel a naplánoval geniální československý šachista Kronsteen (Vladek Sheybal), provedením jsou pověřeni zrádná sovětská agentka Klebbová (Lotte Lenyaová) a všehoschopný zabiják Grant (Robert Shaw). Blofeldovým cílem je poštvat obě světové velmoci do války a po jejich vzájemném oslabení se chopit světové nadvlády. A zabít Jamese Bonda... (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot

Recenze (478)

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Mně to přišlo na podobné úrovni jako Dr. No. Ano, je tu více akce, jedna z nich (rvačka v kupé) se určitě vymyká v pozitivním slova smyslu. Od nástupu do vlaku to nabralo relativně dobrý směr. Naopak celá část v Istanbulu byla dost špatná. Celkem solidní byl hlavní blonďatý záporňák, ale až od doby, kdy začal na konci filmu mluvit, protože do té doby, to byl prostě nějaký Ivan. A pobavil mě fakt, že Bond byl celou dobu úplně mimo. Fajn bylo využití speciálního kufříku, ačkoliv je prostě od začátku jasné, že "náhoda" tomu vždycky bude chtít, aby hračka uvedená na začátku byla později stoprocentně využita. Nejvíce trapný na celém Bondovi mi přijde celý koncept bond girl. To, jak mu všechny padají k nohám hned, jak ho uvidí, jak v podstatě první interakce je polibek, okamžitě jde o sex, který ale nikdy neuvidíme, neustále jsou záběry na jejich křivky, ale nikdy se žádná neodhalí. Je to tam jen pro to, že je to jakože pro chlapy, aby mohli slintat, ale zároveň Bond je ten macho, kterého máme my chlapi obdivovat, jak to s nimi válí a jak ho poslouchají na slovo. Směšné. Obecně ty filmy nemají, snad krom hudby, žádnou uměleckou hodnotu, takže bych čekal, že to bude fakt špičková zábava, ze které budu napnutý jak kšanda, jenomže já musím hledat ty střípky, u kterých si řeknu "ok, tohle bych mohl asi ocenit", ale vůbec tím nežiju, protože je to sterilní, pokud to nějaké emoce má, tak jsou strašně umělohmotné a většinově je to prostě nezábavné. Nejzajímavější na tom celém jsou ty dobové lokace. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Vlastně Bond měl psát srdečné pozdravy spíše z Turecka,ale to je jedno. V Dr.No si dali Bond a organizace SPECTRE prvni spíše oťukávající soubojíček na Jamajce . Zde už to oba soupeři rozjíždějí naplno a Bond dostane napomoc první "hračky" od Q. Soupeře má také zdátne, třeba kopající důchodkyni s otraveným bodákem v noze. Ovšem co mě zaujalo bylo kolik měl Bond holek za cca 2hodiny : "starý případ" , "2 cikánky" a Bondgirl - překrásnou Taťánu Romanovovou . To je i na Bonda fakt dobrý, težko tento rekord někdy vyrovnám. ()

Reklama

novoten 

všechny recenze uživatele

Vybočující příspěvek do britských filmových korunovačních klenotů, který přináší hromadu rozporů. Pro někoho je právě tenhle pozdrav podobou Bonda, kterou by chtěl vídat častěji a uznávám, že tuhý souboj s chladným špionským protipólem patří k tomu nejlepšímu, co šedesátkové výlety mohly nabídnout. Dívat se na něj ale se zpožděním šesti dekád je místy utrpení, protože vlakové druhé polovině předchází katastrofální polovina první. V ní se vedou prázdné dialogy, řetězí se epizodické scénky a odpůrci sexistické tváře 007 mají žně. Vysoko postavená ženská protivnice je vykreslena jako šeredná krabice, za záchranu skupiny je hlavní hrdina odměněn tím, že mu jsou chtě nechtě nabídnuty dvě ženy z místní komunity a vůbec je spousta věcí poplatná době takovým způsobem, že se mi úsměv křiví zbytečně často. Sám Connery pak samozřejmě hraje se šarmem sobě vlastním, ale tentokrát málem nestačilo ani to. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Na to, že trvá téměř hodinu, než se doopravdy začne něco dít, a že záporáci nevyrukují s megalomanským plánem na zničení půlky světa, je to pořád zajímavé po celou dobu, čemuž napomáhá svižná Youngova režie a chytrý jednoduchý scénář, který nenabídne příliš akčních sekvencí, ale za těch pár kousků uctivá poklona; především Bondova rvačka s Grantem ve vlaku je něco, co svojí fyzičností musel Bourne znovuobjevit až za 40 let. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Jedna z mých pěti nejoblíbenějších Bondovek. Někomu možná nesedí méně odlehčené pojetí - i já byl z prvu znásilněn pozdějším Bondovským obrazem. Děj je perfektně vymyšlený (zneužití západního a východního agenta organizací SPECTRE ve vlastní prospěch, Bond je v podstatě drsňák), napětí se dá krájet, akční scény (za všechny rvačka Bonda s Grantem) a záporáci (zrůda Klebbová a chladný vrahoun Grant) nemají chybu. Vynikající Sean Connery, nádherná Daniela Bianchi (jedna z nejhezčích Bond girl) a naprosto přesný Robert Shaw. 95%. ()

Galerie (219)

Zajímavosti (60)

  • První bondovka, která končí prohlášením "James Bond se vrátí v..." (naposledy tak tomu bylo ve filmu Chobotnička z roku 1983). (džanik)
  • Inspirací pro Flemingovu knihu byla událost z roku 1950, kdy byl v Orient Expressu komunistickým agentem zabit a následně z vlaku vyhozen námořní atašé USA. (džanik)

Související novinky

Nový Bond bude mít nejdelší prolog

Nový Bond bude mít nejdelší prolog

24.02.2020

Jedna z dlouhotrvajících tradic bondovské série jsou jejich otevírací sekvence, resp. prology. První takové intro se objevilo v Srdečných pozdravech z Ruska z roku 1963 a od té doby doprovázelo každý… (více)

Reklama

Reklama