Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vzrušující a působivý film Okrsek 49 vypráví příběh baltimorského požárníka Jacka Morrisona (JOAQUIN PHOENIX), který se stává z nezkušeného nováčka ostříleným bojovníkem s ohněm. Při namáhavé a riskantní práci, kvůli níž i přes veškerou snahu nezřídka zanedbává manželku a děti, často spoléhá na podporu svého rádce a šéfa Mikea Kennedyho (JOHN TRAVOLTA) a svou druhou rodinu - ostatní požárníky, které drží pohromadě téměř bratrské pouto. Když se ale ocitne uvězněn uprostřed nejhrozivějšího požáru své kariéry, jeho život a věci, které v něm považuje za podstatné - rodina, důstojnost, odvaha - se náhle stávají ještě důležitějšími než kdykoliv předtím. Zatímco se jeho kamarádi z hasičské jednotky snaží udělat vše pro jeho záchranu, Jackův život visí na vlásku. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (257)

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Nejprve bych rád řekl, že si práce hasičů vážím. Snad si jí váží i Jay Russell, jeho film mi ovšem namísto slz do očí vehnal do hlavy myšlenku na přirovnání hasičů ke striptérkám. Takové striptérky také makají tvrdě pro naše blaho, zachraňují mrzké životy obyčejných hříšníků, musejí být ve střehu celou noc, zápasí s těžkými hadicemi, používají tyč a speciální ochranné pomůcky, a když mají po akci, jdou si dát na bar frťana. Jenomže zatímco každá průměrná erotická srágora mně alespoň udělá dobře, když nic jiného, u filmu Okrsek 49 jsem málem uhořel v zajetí absolutně nezajímavého příběhu, který nebyl ani poutavý, natož vzrušující, jak slibuje kolosální obsah. No a teď mi dovolte ještě jednou zopakovat, že si práce hasičů vážím. Možná stačilo, aby Russell místo natáčení svolal tiskovku, kde by tuhle větu pronesl a byl by klid. ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Film sa vyhol záberom na americké vlajky a celú dobu sa dalo dívať na skutočných hrdinov a ich nezištnú motiváciu. Ústredná humanistická téma o živote požiarnikov v J.Russellovom filmovom prevedení skutočne chytí za srdce, dojme a upriami pozornosť na hŕstku ľudí, ktorá si zaslúži ospevné ódy za ich senzačné reálne výkony v hasičskom zbore. Okrsok 49 chcel zviditeľniť prácu hasičov, ich rodinný život, akcie, osudy a tento účel splnil. Téma krásna, celkový filmový zážitok lepší priemer. ()

Reklama

Lynn 

všechny recenze uživatele

Líbilo se mi, jak se prolínaly dvě roviny filmu (Jackův dosavadní život a průšvih v hořícím domě), líbil se mi realistický konec. Jenže...Chtělo by to ubrat patos a vyměnit hlavního protagonistu (Joaquin Phoenix má bezesporu talent, na nový film "Walk the Line", kde ztvárnil ústředního hrdinu jistě půjdu, ale prostě zde mi nějak nesedl). Abych to zkrátila, "Okrsek 49" je dobrý (= 3*) film. ()

JJ.Gibson 

všechny recenze uživatele

Zážitek z tohoto snímku ve mně shořel, jako budovy v něm. Co skončily titulky, tak jsem na to zapomněl. Nebylo tam nic tak nervy drásajícího, aby si člověk řekl: Wow. Možná se režišér Jay Russell měl inspirovat trochu filmem Oheň a třeba by to dopadlo lépe. Příběh nikterak nevybočuje z normálu a tudíž se stává postupem dlouhých 105 minut nudným i přesto, že hasí Travolta. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Tak to byl hodně slabý hasičský film a to jsem se těšila na Phoenixe i Travoltu. Moc patetické, málo záživné, prostřihy do minulosti každou chvíli mě po chvíli začaly dost otravovat a už jsem jen čekala, až konečně dokončí tu současnost a všechno mi to bylo tak nějak jedno, ty postavy byly takové nijaké a hasičské zásahy mi přišly jako od bandy amatérů. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (16)

  • Looney's Pub je skutečná restaurace a po natočení filmu se stala miláčkem místních filmových štábů. (KucC)
  • Původní scénář byl napsaný už před útoky 11. září 2001 a odehrával se v New Yorku. Podobně jako u jiných filmů s katastrofickým námětem, se musel po této tragické události štáb porozhlédnout po jiných lokalitách. (imro)
  • Při natáčení scén s ohněm vznikla v Baltimore panika takových rozměrů, že byly zahlcené nouzové linky telefonáty oznamujícími požár. Požárníci museli dokonce rozhlásit prostřednictvím radiostanic, že jde jen o natáčení filmu. (imro)

Reklama

Reklama