Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Nejkontroverznější film posledních let je příběhem Handa (Russell Crowe) a jeho gangu vyznavačů Mein Kampfu, násilnických neonacistických skinheadských hrdlořezů, mezi které patří i jeho nejlepší kamarád Davey. Jejich pravidelnou zábavou je opíjení se do němoty a rasistické nájezdy na přistěhovalce v chudém předměstí australského Melbourne. Hando se brzy zaplete s mladou dívkou na útěku, drogově závislou Gabe. Když si ale místní bar koupí vietnamský přistěhovalec, zahájí skinheadi intenzívní válku o své území. Z Daveyho a Gabe se stanou milenci a Hando náhle neví, jak dál... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (316)

HAL 

všechny recenze uživatele

Příběh a milostná odbočka nejsou ve filmu až tak důležité, jako ukázání řádění skinheadů v australském Melbourne. Russel Crowe je v roli Handa, vůdce skinů a fanatického stoupence Hitlera opravdu skvělý a od prvního okamžiku budete chtít aby tahle svině dopadla co nejhůř. Pseudodokumentární kamera pak velmi napomáhá dotvořit atmosféru filmu. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

I přes fakt, že film je silně poznamenán dobou, ve které vznikl (což je ovšem obecně problém každého filmu), je Romper Stomper i dnes celkem drsná sonda do života melbournských neonacistických skinheadů. Prý ho leckde ve světě ve své době zakazovali, což už se dnes zdá trochu nepochopitelné, jelikož hranice toho, co lze zobrazit ve filmovém médiu, se rok co rok značně posunuje a skoro čtvrtstoletí starý snímek má z dnešního pohledu téměř nevinnou tvář, přesto je to dílo nekonvenční a ve svém vyznění syrové. Naprosto autentická hudba (dobový Oi! punk rock), která koresponduje s dobou, v níž v naší republice vyhrával hitparády rasistický Oi! Orlíku, kakofoní iritující ruchy, někdy trochu zmatená kamera a přesvědčivé herecké výkony ústřední trojice... ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Režisérsky veľmi dobre pojaté, aj keď si vlastne po zhliadnutí filmu uvedomíte, že to určite žiadny veľký scenár nepotrebuje. Rusell Crowe je naozaj dobre vyzerajúci a padla mu rola bojovníka árijskej rasy a fakt som mu to veril, ale skinheadské filmy majú ďaleko lepšie scenáre a podľa môjho názoru sa jedná len o priemernú snímku. Naozaj mi to v podstate pripadá len ako dokumentárny film, žiadne posolstvo, žiadny scenár, naprd muzika - ale vcelku to spolu na prekvapenie vytvára pomerne dobrý film s tématikou, ktorá nie je ľahko spracovateľná a povedzme si otvorene - keby nebol tento film taký drsný, tak nemá veľmi s čím zaujať. I keď by som si to vedel predstaviť ešte drsnejšie. Snímok je pekný, ale predsa na taký námet mohol byť dlhší. Bol vidieť malý rozpočet a to sa ľahko trestá. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Hlavním motivem tohoto filmu je násilí. Zatímco Mechanický pomeranč ukrýval ta nejbolestivější témata pod slupkou silné stylizace, Romper stoper se snaží být věrný realitě (nebo tomu, co za realitu považujeme To se mu daří. Zajímavá je rozhodně účast „předgladiátorského“ Russela Crowea. Nedá se však říci, že by jeho výkon nějak vyčníval mezi těmi ostatními. Všechny postavy jsou obsazeny spíš jako výrazné typy, než kvůli vynikajícímu herectví (čímž netvrdím že hrají špatně). Na jednu stranu mi to přijde jako chyba, jelikož postavy se nikam moc nevyvíjejí. Působí jako by vypadly z nějaké brožury o tom, jak vypadá „typický skinhead“. Jsou zaseklé ve svých vžitých představách o „lepším světě“. Na druhou stranu je tato názorová zkostnatělost některých problematických skupin to nejdůležitější, co se v Romper stoper řeší. A proto stojí za to natáčet podobné filmy. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Surový, brutální a místy i realistický snímek o gangu skinheads, kteří nemají nic jiného na práci než požívat alkohol, flákat se a vyhledávat bitky s přistěhovalci. Za nejvýraznější postavu považuji Russella Crowa, který díky svému drsňáckému vzezření doplněnému spousty tetování, zahrál postavu vůdce gangu Handa skvěle. Na druhou stranu to není žádný galakoncert, jak jsme na to zvyklý v jeho dnešních snímcích. Daniel Pollock v roli Davey, který asi jako jediný má z celé party trochu rozumu je též vynikající, škoda, že nás opustil tak mlád, protože se bezpochyby jednalo o velmi talentovaného herce. Co jsem trochu postrádal je lepší scénář (příběh mi místy přišel o ničem) a hlavně lepší kameru, protože některé scény (útěk před Vietnamci apod.) by natočil lépe student na FAMU. Průměrný snímek o skinheads, který se ale kvalitou nevyrovná svým slavnějším konkurentům (např. American History X)...... ()

Galerie (37)

Zajímavosti (15)

  • Film získal australskou filmovou cenu v kategorii nejlepší herec, nejlepší zvuk a nejlepší původní hudba. (Sufferer)
  • Proti londýnské premiéře protestovala Anti-nacistická liga. (pornogrind)
  • Při rozbíjení skla v obchodním domě se Daniel Pollock (Davey) skutečně pořezal. (Lajty)

Reklama

Reklama