Reklama

Reklama

Deset malých černoušků

  • Sovětský svaz Desyat negrityat (více)

Obsahy(1)

Filmová adaptace detektivního románu Agathy Christie. Deset navzájem neznámých lidí přijíždí na "černošský ostrov", kam byli vylákání každý pod jinou záminkou. Postupně odhalují, že sem byli pozváni, aby byli potrestáni za zločiny, které spáchali a které zůstaly nepotrestány. Vše se děje podle dětské říkanky o deseti malých černoušcích. (Slípka)

(více)

Recenze (43)

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Americká verze z roku 1965 se mi moc líbila, nicméně proti téhle verzi to není vůbec nic. Především proto, že tohle je (podle internetů, předlohu neznám) úžasně věrná kopie knihy, kdy si člověk fakt láme hlavu celou dobu a jak je u Agathy Christie zvykem, na nic nepřijde. Dokonalá detektivka. 100% ()

zette 

všechny recenze uživatele

Vyborny pribeh. Skvele budovani napeti a atmosfery na temer opustenem ostrove. Do knihy se nepohrnu, ale film z roku 1965 si davam za ukol. ()

octopuska 

všechny recenze uživatele

Oprášila jsem si tento krimi konverzační hodokvas po 30 letech a tentokrát v originále s titulkama. Nechyběla mi ani Marplová ani Poirot. Tady si vystačilo deset lidiček zatížených nepotrestaným zločinem a jeden z nich vzal spravedlnost famozním způsobem do svých nečistých rukou. Ponurý haus na skalisku Černochova ostrova většinu času odříznutý od zbytku světa je ideální místo pro vykonání spravedlnosti s pomocí říkanky a deseti morbidních figurek, které postupně mizí. Rozsudek je vyřčen, už na začátku všem aktérům. Kamera ani hutná atmosféra diváka nešetří, dala by se krájet klidně paličkou na maso. Poslední půlhodinu jsem skoro nedýchala. A ten zdrcující konec, mě totálně ochromil, stejně jako když jsem to viděla v době vzniku.Jedna z nejlepších adaptací Agthy Christie. Tohle Sověti teda zmákli skvostně. ()

Kaferano 

všechny recenze uživatele

Skvělá adaptace, která je velmi věrná předloze a zároveň dokázala gradovat svým vlastním filmovým způsobem. Herci splnili mé představy o postavách, především ženy byly výborné. Skoro mi bylo líto, že jsem to četla a celou dobu věděla, kdo je vrah... ()

honz 

všechny recenze uživatele

Skvělá sovětská adaptace asi nejznámějšího detektivního románu anglické autorky Agathy Christie. Stejně jako román čtenáře, tak i film udržuje diváka v napětí do samého konce.Tvůrcům se výborně podařilo vystihnout tajemnou, často až hrůznou atmosféru kolem záhadných vražd v izolovaném prostředí osamocené vily na Černochově ostrově. Kromě výtečné režie i scénáře, který skutečně zůstává hodně věrný literární předloze, oceníte určitě i herecké výkony. ()

Luciášek 

všechny recenze uživatele

Deset malých černoušků hostil děda Vševěd... Perfektní zpracování, tíživá atmosféra, přesné dialogy. Agatha byla machr. ()

CSSML 

všechny recenze uživatele

Herecky i výstavbou atmosféry slabší než moderní britské zpracování, ale stále slušné. Alespoň se ještě nesnaží zalíbit černým nebo rudým. Přesněji 3,5/5. ()

Hanes88 

všechny recenze uživatele

Tak tahle verze podle úžasné knižní předlohy se už povedla. Herci byli celkem skvělí a vůbec mi to ani v originále nevadilo :-). Bylo to velice skvěle natočeno až na trošičku pozměněný závěr. Jinak supr. Konečně to mělo tu atmosféru, kterou jsem cítil při čtení knihy. 80%. ()

Pawlisman 

všechny recenze uživatele

Relativně povedená adaptace knihy, která je speciální svým jiným zakončením než předloha. Některé postavy mi přišly podobné a ne zcela obsazení myslím sedělo, ale prostředí vybráno skvěle. Celkově ano, povedené. 7,5/10 ()

fisikk 

všechny recenze uživatele

Dříve jsem viděla předchozí verzi z Afriky a jelikož tento film patří k takovým, kde se po prvním zhlédnutí odhalí mysteriózní podstata, kterou si zapamatujeme a bohužel na další zhlédnutí příchází podívaná o patřičné grády, citíla jsem středně napínavou atmosféru, ale téměř žádnou zvědavost ohledně chycení vraha. ()

Kritik. 

všechny recenze uživatele

Som verný fanúšik diel od Agathy Christie, avšak jednu jej knihu považujem za úplný prešľap. Áno, ide práve o 10 malých černoškov. Áno, viem, že kniha bola bestseller, ale zamyslime sa: Kto (opakujem, kto?) by sa správal tak nelogicky v "dome hrózy", ako postavy z príbehu? Kto z nás by šiel pokojne spať sám do izby, keby sa v dome diala jedna vražda za druhou? Nehovoriac o tom, že niektoré spôsoby vraždy boli úplne náhodné a "o šťastí", a to do príbehu vraha-detailistu vôbec nezapadá (napr. vražda pomocou sochy medveďa). Nuž, toľko k príbehu, filmu však niet veľmi čo vytknúť keď si vzal knihu za predlohu. ()

RedOctober 

všechny recenze uživatele

Dle mého názoru asi jedná z nejlepších filmových adaptaci detektivního románu Agathy Christie. A to přesto, že je to Made in USSR. ()

petrik11 

všechny recenze uživatele

Na rozdiel od britského spracovania z roku 65 sa tvorcovia držali literárnej predlohy takmer až do konca. Len s tým rozdielom, že sudca sa nezastrelil, ale zomrel sám, nakoľko bol smrteľne chorý. Prekvapilo ma aj vsunutie "erotiky". Glasnosť sa už vtedy predrala do filmu. ()

makakus 

všechny recenze uživatele

Všechno špatně. Zpracování působí jako z let čtyřicátých, nikoliv osmdesátých. Scénář je téměř doslovným přepisem divadelní hry A.Ch., takže na plátně je děj statický a zdlouhavý. Režisér jakoby hercům neřekl, jak si představuje jednotlivé charaktery a jejich vývoj, takže ti většinou působí bezradně a jen teatrálně deklamují dialogy. Minimální je i pohyb po scéně. Kameraman - ještě hůř. Neodhalil jsem jediný plynulý švenk nebo nájezd, kamera bloudí prostředím občas až zmateně. Herci mají minimální mimiku, jakoby si odskočili z divadelního jeviště, kde jim v detailu do tváře nikdo nekouká. A když mají zahrát něco dramatického, přehrávají jako ve špatném okresním divadle (např. Taťjana Drubič ve své hysterické scéně). Dvě obrazové reminiscence jsou jakoby z jiného filmu a obzvláště druhá je naprosto bizarní a nesmyslná. Vysoké průměrné hodnocení si dokážu vysvětlit jen tím, že recenzenti zároveň hodnotí i geniální předlohu, zde však otrocky a bez nápadu převednou na plátno. ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Námět a zápletka: 8/10 ... Vizuální stránka: 7/10 ... Soundtrack: 7/10 ... Didaktický potenciál: 8/10 ... Celkový dojem: 8/10. ()

Upiri kralik 

všechny recenze uživatele

Agatha Christie je jedním z mých oblíbených autorů, přečetl jsem si od ní téměř všechno. Byl jsem moc zvědavý na toto sovětské zpracování. Film se mi velmi líbil - skvěle temná atmosféra, výborní herci, kteří dobře seděli na to, jak jsem si představoval jednotlivé postavy, krásné záběry z ostrova. Spoiler alert! Jak už tu bylo řečeno, adaptace je až na detaily ohledně sebevraždy soudce na konci naprosto přesná. Váhám mezi 4 a 5 hvězdičkami, patrioticky dám 5. Váhám proto, že na knize se mi nejvíc líbila psychologická stránka věci: úvahy postav o sobě samých, které odkryly jejich motivaci a které z knížky činí téměř mystickou přehlídku různých druhů viny a toho, jakým způsobem užírá různé povahy a jak dopadá na jejich životy. Ve filmu mi tohle chybělo, třeba generál McArthur tam ani nemusel být a nic moc by se nezměnilo. Avšak chápu, že do dvouhodinové stopáže toho asi nešlo dát víc. Z filmu je také vystřižena většina závěrečného monologu soudce, díky čemuž vypadá jako bezcitné monstrum, zatímco v knize, kde je detailně osvětlen jeho příběh, mi přišel jako téměř sympatická postava, schopná soucitu i sebereflexe. Mimo tento kontext hodnotím film jako vynikající. ()

amlug 

všechny recenze uživatele

Tak kniha je prostě geniálně napínavý a strašidelná. A film se toho naštěstí snaží držet co nejvěrněji. ()

Korra 

všechny recenze uživatele

Je to zvláštní, že nejlepší verzi jednoho z nejlepších románů Agathy Christie natočili právě Rusové. Asi mají pro depresivně laděná díla cit. Skvělá Vera i Lombard, i ostatní se vydařili. ()

Reklama

Reklama