Reklama

Reklama

Metoda Markovič: Hojer

(seriál)
  • Česko Hojer (pracovní název) (více)
Trailer
Česko, 2024, 5 h 47 min (Minutáž: 57–62 min)

Režie:

Pavel Soukup

Scénář:

Jaroslav Hruška

Kamera:

Ondřej Belica

Hudba:

Janny Richter

Hrají:

Petr Lněnička, Petr Uhlík, Sarah Haváčová, Václav Neužil ml., Adam Mišík, David Prachař, Michal Isteník, Vojtěch Kotek, Dano Heriban, Petr Reif (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Co se stane, když zlu nastavíte lidskou tvář? Skutečný příběh muže, který se díky své metodě stal kriminalistickou legendou. Seriál podle případů kriminalisty Jiřího Markoviče se zaměřuje především na jeho výjimečný vztah se sériovým vrahem Ladislavem Hojerem. Bez příkras ukazuje reálnou policejní práci v tehdejším ČSSR. Odehrává se v několika časových rovinách a na pozadí nejděsivějších vražd 70. a 80. let. (Voyo)

(více)

Recenze uživatele Bozvav k tomuto seriálu (7)

Metoda Markovič: Hojer (2024) 

Za mne naprosté ohromení. Nejlepší seriálový počin s krimi tématikou za posledních několik desítek let. Více k jednotlivým epizodám v komentářích k nim. ()

Možnost léčby (2024) (E01) 

Skvělý rozjezd kriminálního případu, jenž se skutečně stal a který by dozajista otřásl širokou veřejností, kdyby v té době média měly volnou ruku. Výborní herci, skvělý dobový vizuál. Za mne zatím plný počet. ()

Ženská oběť (2024) (E02) 

Neuvěřitelně dobře zahrané, úplně mi z Ládi šel mráz po zádech. Asi nejlepší seriálový počin posledních let, zatím. ()

Poslední facka (2024) (E03) 

Místy mi bylo fyzicky vyloženě špatně. Autenticita jednotlivých obrazů je naprosto reálná. Atmosféra více než hutná. Hlavní hrdina v podání Petra Uhlíka je přímo mega slizký úchyl. Perfektně zahraná nepřiznaná sexuální parafilie, kde neschopnost navázat intimní vztah běžným způsobem, nabobtná do obludných rozměrů aktivního deviálního sexuálního chování. Skvěle předvedená metoda jednotlivých výslechů, kde udržet emoce na uzdě, muselo být pro vyšetřovatele nadlidským výkonem. Jinak by se jim pachatel "neotevřel" a oni by se nejspíše nikdy nedopátrali konečného čísla počtu obětí. A to navzdory tomu, že tito pachatelé svoje činy páchají v podobném módu, se stejným, nebo velmi podobným stereotypním rukopisem. V případě sexuálního sadisty je to o to horší, že jako obvykle, nezačínají sexuálně motivovanou vraždou, ale pokusem a dokonaným znásilněním. Nebezpečnost a zvrácenost jednotlivých ataků narůstá postupně, prostě klasická progrese, u sexuálního sadisty běžná. Za mne prozatím to nej, co jsem s podobnou tématikou v rámci komerčního seriálu viděla. Je to zatím jasný adept na Zlatý glóbus. ()

Rodinná záležitost (2024) (E04) 

Co se těm komunistům musí nechat, že alespoň s těmi největšími grázly se nepárali a brutální vrahy popravovali. Škoda, že se nedrželi jen těch opravdových zločinců. Emociálně méně hutný díl, byť střípky ze soukromého života vyšetřovatelů byly zajímavé a smutné, tak to trochu narušilo tu atmosféru bizardního zla, jenž vyšetřují. Jednomu se nechce ani věřit, že se fakt s Láďou tak nimrali. Z hlediska efektivity je to velmi dobrá strategie (i úvaha, že Láďa s nimi i přes své nízké IQ manipuluje, ať už důvodu prodloužení života, nebo z náklonosti k majorovi, je nastíněna velmi dobře), nicméně působí to skoro sci fi dojmem. Úvodní část, ve které vždy dojde ke spáchání nějakého brutálního mordu, je výborně zahraná. Zvláště pozitivně vnímám vykreslení postavy p. majora Markoviče, kde třeba u výslechu ohromně riskoval, nebo, jak se u rekonstrukce ukázalo, fyzicky by nestačil ani na čivavu. Krásná ukázka toho, že policejní práce detektivů - vyšetřovatelů není o fyzické kondici, ale o inteligenci, trpělivosti a zkušenostech. ()

Chyba systému (2024) (E05) 

Již druhý díl, kde seriál došel do bodu, kdy opadá jeho atmosférická intenzita. Více prostoru dostává soukromí život vyšetřovatelů, mnohem méně prostoru zbývá pro vyšetřování Láďova zvrhlého řádění. Na jednu stranu to seriálu dodává na autentičnosti, na stranu druhou, tím, že atmosféra přestala být tak hutná, těžko se divák plně ponoří do rozpoložení, které by si takový případ zasloužil. Chtělo by to návrat mrazivé atmosféry z předešlých tří epizod, Pokud je to ještě vůbec možné. Je evidentní, že šest dílů je na udržení tempa, které měly první tři díly moc. I tak asi nejlepší, co se v našich luzích a hájích za posledních 30 let natočilo. Herecký koncert, protagonistům klobouk dolů. ()

Cesta ke světlu (2024) (E06) 

Za normálních okolností bych tomuto dílu dala tři hvězdy, ale v kontextu celého díla jednu přihazuji. Co mne k tomu vede? V prvé řadě to, že dějová linka s Láďou šla jak po emoční, tak i atmosférické stránce do ztracena (byť alespoň Markovičovi emoce byly zřejmé). Nahrazení  dějové linky vyšetřováním případu s Kotkem se sice povedlo na jedničku (scéna s advokátem byla skvělá), ale vzhledem k naprosto odlišnému naturelu obou pachatelů i jejich činů, se atmosféra dle mého zcela rozpadla. Za druhé: do toho poněkud zbytečné zobrazení průběhu času, bez kterého by se divák obešel, aby se mohl zhnusit výslednou popravou. (jasný cíl tvůrců, kterým se obhajuje absence testu smrti v české jurisdikci). Vraha Ladislava Hojera mi líto nebylo, ne proto, že byl několikanásobným, zvráceným vrahem, ale proto, že trest smrti považuji za humánnější, než někoho držet za peníze daňových poplatníku třeba 40 let v base. Velkou poklonu skládám všem hercům, zejména dvěma hlavním protagonistům. Jejich výkon je v pravdě na Zlatý globus a Oskara dohromady. ()

Reklama

Reklama