Fede AlvarezKamera:
Galo OlivaresHudba:
Benjamin WallfischHrají:
Cailee Spaeny, David Jonsson, Archie Renaux, Isabela Merced, Spike Fearn, Aileen Wu, Robert BobroczkyiObsahy(2)
Vetřelec: Romulus navrací fenomenálně úspěšnou franšízu zpět k jejím kultovním kořenům, přičemž představuje zajímavé a neokoukané nové tváře. Při prohledávání opuštěné vesmírné stanice se skupina mladých kolonizátorů setká s nejneúprosnější a nejsmrtonosnější formou života ve vesmíru. A v hlubokém vesmíru nikdo neslyší jejich křik. (Falcon)
Fede Alvarez, režisér nejlepšího Evil Dead a jedné z nejlepších originálních moderních žánrovek Don't Breathe, i napotřetí doručil (existenci Dívky v pavoučí síti ignoruju). Ale bezchybná dokonalost to tentokrát není. Dobře dělá, to co umí nejlíp - nabízí intenzivní hororovou jízdu plnou atrakcí, u níž pomalu nejde vydechnout. S čím mám ale ohledně nového Vetřelce největší problém, je čas a prostor. Jakmile se to "rozjede", tak to působí šíleně zrychleně. Jednak je vývoj potvor až absurdně rychlý, jednak bych k větší spokojenosti potřeboval, aby lidské postavy měly čas se na chvíli zastavit, a aby na ně dolehlo, do jakých sraček se dostaly. Ad prostor - akce mi občas přišla nešikovně střižená z hlediska orientace. Hlavně tu výtahovou scénu a její ukončení jsem vůbec nepochopil, tam snad musel kus filmu chybět (?). Kritizovaný fanservis mi nevadil, respektive jsem si ho moc nevšímal a aktivně rušivě na mě nepůsobil - ale v tomhle mám "výhodu", že na filmy koukám opakovaně jen velmi zřídka, takže žádného z Vetřelců rozhodně neznám nazpaměť a neumím z nich citovat. Nepřístojný mi přišel všehovšudy jeden moment (na konci zmiňované výtahové scény). Kritizované digicameo úplně v pohodě, tam mi fakt není jasné, co se na něm kritizuje, vypadá to úplně odpovídajícím způsobem vzhledem k tomu, v jakém stavu se "to" zrovna nachází. Závěrečná desetiminutovka s přehledem nejlepší část filmu; a hlavní dvojička postav má reálně násobně vyšší charisma než kdokoli, kdo v sérii přišel po Ripleyové. 8/10 ()
Kedže som nečítal tunajšie komentáre, nevedel som, do čoho idem. Dosť som sa nudil prvé dve tretiny filmu. Nové mladé tváre mi síce neprekážali, ale ani som k nim nič necítil. Film sa tvári skôr ako sci-fi o obrovských pavúčich parazitoch, ktorý nemal s Votrelcom nič spoločné. Avšak záverečná tretina nemala chybu, to musím priznať. Guľometná mydlenica s vypnutou gravitáciou a finále s mutantom bola totálna pecka, takže jednu hviezdičku k svojmu pôvodnému zámeru dať dve, prihadzujem! Ešte na záver dodám, že sa mi lúbila zachovaná retro atmosféra pôvodných Votrelcov. A ked som sa vracal z kina domov, svietil na teplom letnom večernom nebi červený Mesiac! Totálne efektné zakončenie Votrelca a celého dňa. ()
Teenagerovská vyvražďovačka přenesená do vetřelčího světa. Včetně naprosto debilních rozhodnutí některých postav, popírání fyzikálních zákonů filmem samým nastavených (viz vetřelčí krev) a final girl. Co ale potěší, to je pár opravdu napínavých scén, a krásně depresivního světa lidských kolonií. Tak to holt dopadne, když se kapitalisti vydají do vesmíru, což se filmy jak červená nit táhne od prvního dílu. Neurážlivý příspěvek do vetřelčí ságy, který ji ale nikam neposouvá. ()
[90%] Viděno 2x v kině. Ságu Aliena mám opravdu rád, takže nějaká objektivita jde asi stranou. Pokusím se být stručný. Když jsem tento nový přírůstek slavného mimozemšťana nesoucí název Alien: Romulus viděl poprvé, určitě ve mně převládaly kladné pocity, ale nějak jsem si to v hlavě nemohl celé jednotně srovnat. Proto jsem další týden vyrazil na film podruhé, což se mi už v posledních letech často nestává, abych snímek na velkém plátně musel vidět opakovaně. Původně jsem dal 4*, což by asi tak mělo být, ale nakonec jsem po druhém vidění musel zvýšit na plný počet! Režisér se ubral dvěma směry. Zaprvé se snažil zavděčit fanouškům tak se snažil vytřískat, co se dá, aby to připomnělo první a druhý film. Poté to trochu připomnělo Promethea a ve finále i Alien: Resurrection. No a druhý jeho směr či cíl byl, aby zde navzdory tomu, že tyhle monstra známe a víme snad vše možné okolo toho, vytvořil nějaké ty nápady, co tu ještě nebyly. A to se kurva za mě asi cení ještě víc! Takže, co se týče jeho nových nápadů, tak např. : Scéna, kdy se klasický Alien dovyvíjí v kokonu … nebo stav bez tíže, kdy tu vzduchem poletuje kyselina Xenomprhů, detailní záběry napadení facehuggerů, kdy se mi dělalo už trochu nevolno. Ve finále tu máme další nový nápad, nové monstrum, které zde ani moc popisovat nechci, abych nic víc nevyzradil, i když od premiéry už nějaký čas uběhl. Hmm, tak opět nejsem stručný, nejde mi to. Nicméně, já jsem opravdu nadšený. Vidím to i v komentářích, že se mnohým divákům tento film líbil víc, než novodobé části série jako je Prometheus a Vetřelec Covenant. Já to opravdu moc přirovnávat nechci k ničemu. A i s klidnou duší musím říci, že to není žádný kopírák, nekopíruje to prvního ani druhého Aliena. Některé scény jsou opravdu podobné, ale tak aby udělaly fanouškům radost, takže ty některé scénky jsou podobné, ale vloženy do svého děje, svého scénáře. Celý tento snímek má svůj styl. Režisér se opravdu snažil, i skutečnost, že monstra nejsou skoro vůbec digitální. Xenomorphové zde vypadají fakt dobře, v některých scénkách mi přijdou trochu zpomalené, ale asi je to dáno tím, že to CGI zde bylo minimálně použito. Opravdu je radost vidět některé podobné scénky, třeba vizuál Xenomorpha, který zdvihá hlavu jako z prvního filmu, nebo vylíhnutí Xenomorpha, který má podobnou podobu jako z původního snímku a ne třeba ten, který se zrodil z Covenanta a ještě zdvihal ruce, aby si prohlížel tělo – ten tam fakt vypadal jinak. Děj je opravdu přímočarý, ale bavil mě. Rozpočet má film 80 mil USD, ale stačilo to. Úvod třeba nepůsobí dějově až tak impozantně, ale netrvá dlouho a nenudí. Noví herci jsou úplně v pohodě. Hlavní hrdinka Cailee Spaeny působí věrohodně – mladá, sebevědomá, inteligentní, pro potřeby tohoto filmu dostačující. David Jonsson jako android mě též bavil. Ostatní nebyly až tak výrazný, ale stačilo to. Co se týče žánrových aspektů, tak jestli je tohle horor, sci-fi či thriller o tom polemizovat nebudu. Každopádně to bylo neskutečně napínavý. Já byl napnut a i díky vedrům z léta jsem dostával v kině slušné návaly horka, jak jsem film prožíval a to i po druhém vidění na velkém plátně. Takže proč jsem původně dal 4*? Samozřejmě jsem myslel na první 2 díly série, které jsou nepřekonatelné, ale takto to přece nemůžu srovnávat. Jsem rád, že si zde režisér šel, pokud možnou svou cestou, zvolil napínavé scény, nějaké ty nápady přidal navíc a hlavně potěšil fanoušky! Je to opravdu čistá žánrová radost, která si na nic nehraje. Tento film dokážou vidět i diváci, kteří se neorientují ve všech dílech třeba. Zmínky o zasazení děje viz Prometheus si běžný divák nemusí všimnout a zásadní pro děj to není. Já si samozřejmě všímal všeho. Co čtu, tak ne každého chytlo finále, prý to bylo přehnané a tak. Jenže po druhém vidění se mi to líbilo víc. Není to tak ujeté jak finále Alien: Resurrection jak tu mnozí přirovnávají. Poslední věc je filmový soundtrack. No, musím říci, že není tak výrazný, čekal jsem lepší, ale pro potřeby filmu je dostačující, jen pro mě pro fanouška filmových soundtracků je to trochu slabší kalibr. Některé hudební motivy skladatel kopíruje a jeho samostatný OST není nic extra, ale dá se to. Dějově to mohlo být zpočátku velkolepější, ale to by musel bát větší rozpočet a přidat tak 15-20 min navíc. Ale to jsou opravdu prkotiny, film je naprosto skvělý. No bezva, celá A4 cca popsána. Těším se na další vidění, které dám do budoucna doma a pevně doufám, že režisér Alvarez se bude téhle sérii věnovat do budoucna. Bravo! () (méně) (více)
Pekná pocta prvým dvom dielom. V podstate teen slasher v Alien prevedení. Postavy ale sympatické, predovšetkým hlavná hrdinka s kamošom androidom vedú. Výprava sa tiež vydarila, retro atmosféra dýcha snáď každým záberom. A nasleduje ALERT. Nie Alien ALERT ako vo filme ale SPOILER ALERT. Zaujalo ma niekoľko prvkov, ktoré sa film snažil priblížiť, a priniesť do série niečo nové. Spôsob ako obísť Facehuggerov mi prišiel cool, dosť dobrá scéna, len ma zarazilo, akí sú vo filme "pomalí", resp. ako hrdinovia dokážu efektne pred nimi unikať a vyhýbať sa ich útokom. Kým v starých filmoch nemali obete prakticky šancu, tu akoby postavy vedeli, čo majú robiť. Aspoň tak to na mňa pôsobilo. Nikdy sme v predošlých filmoch nevideli, čo sa stane po zrodení Chestbustera až do momentu, kým vyrastie. No tu to teda vidíme a nie je to pekný pohľad... Vyhýbanie sa kyseline v stave beztiaže, asi najviac bizarná scéna, ale štýlová. Len ten záver, konkrétne "pôrod". Bez tej scény by som sa obišiel. Jasne, bolo to aj v predošlých filmoch, hrdinovia akože "unikli" a keď už to vyzeralo, že je všetko ok, prišiel problém (hlavne Cameron sa s tým vyhral majstrovsky, Ripley vs Alien queen ). Tu to skôr pôsobí ako mix záveru Alien 1 a Alien 4. Asi chceli priniesť novú obludu nakoniec, ale pokojne by mi stačil záver vo výťahu. KONIEC SPOILEROV. Každopádne Alvarez dodal skvelý nový prírastok do Alien série. To určite. ()
- Ve filmu můžeme na jednom z počítačů vidět nápis „MU-TH-UR“, což je samozřejmě odkaz na umělou inteligenci, která řídila loď Nostromo ve filmu Vetřelec (1979), známou také jako MOTHER. Nicméně, zdá se, že tato AI byla aktualizována, protože nyní je označována jako MU-TH-UR 9000 místo původní verze 6000. (PunisherEDNA)
- Poté, co Andy (David Jonsson) zachrání Rain (Cailee Spaeny) před Xenomorphem, pronese hlášku: „Get away from her, you bitch.“ („Jdi od ní pryč, ty mrcho.“). Stejnou hlášku pronesla Ripley (Sigourney Weaver) ve filmu Vetřelci (1986) poté, co zachránila Newt (Carrie Henn). (Knowho)
- Pevné disky obsahující IMAX verzi filmu byly do kin distribuovány pod názvem „Clones“. (NiWi)