Reklama

Reklama

Lazebník sibiřský

  • Rusko Sibirskij cirjulnik (více)

Obsahy(1)

1905: Matka píše svému synovi, který je kadetem na proslulé americké vojenské akademii ve West Pointu. Jak mu vypráví svůj příběh, odhaluje dlouho skrývané tajemství jeho narození. 1885: Mladá Američanka Jane Callahanová cestuje do Ruska. Během své cesty do tohoto nového světa sdílí kupé se skupinou mladých divokých kadetů. Mezi nimi je i Andrej Tolstoj, elegantní a vášnivý mladý muž. Jane zjistí, že oba sdílejí stejnou lásku k hudbě a kadet se do této krásné a nezvyklé cizinky bláznivě zamiluje. Na moskevském nádraží očekává Jane Douglas McCracken, excentrický vynálezce, který se snaží získat podporu velkovévody, aby mohl prodat Rusku svůj výtvor: obrovský stroj na kácení stromů. Aby dosáhl svého cíle, představuje McCracken Jane jako svou dceru. Její rolí je obměkčit úředníky a okouzlit všechny McCrackenovy potenciální zákazníky. Jane by se ráda znovu setkala s hezkým mladým kadetem Tolstým, a tak ho navštěvuje ve vojenské akademii. Tam je představena generálu Radlovovi, muži, kterého má na přání McCrackena svést. Jane brzy poněkud nemotorného Radlovova okouzlí. Ten požádá kadeta Tolstého, jehož city k Jane zcela ignoruje, aby ho doprovodil k McCrackenovi, kde hodlá požádat o Janinu ruku. Mladý muž, přemožen svými emocemi a láskou, nemůže při generálově návrhu déle tajit své vlastní city k Jane. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (15)

  • V americkém filmu Indiana Jones a Království křišťálové lebky (2008) se objevuje fiktivní sovětský stroj na kácení stromů, který mocně razí cestu pro kolonu vojenské techniky KGB v jihoamerických džunglích v roce 1957 dle filmového děje. Je to svérázná odpověď-parodie Spielberga na parní stroj Lazebník sibiřský, jejž v ruském filmovém příběhu zkonstruoval americký vynálezce. (Aelita)
  • Režisér filmu Nikita Michalkov sám pochází z rodiny se šlechtickým původem. Jeho otec slavný sovětský básník Sergej Michalkov byl mimo jiné autorem textů obou hymn Sovětského Svazu z roku 1944 a 1977 a hymny Ruské Federace z roku 2000. Povědomí Nikity Michalkova o slávě svých předků a šlechtických kořenech se zřetelně odráží v celé jeho herecko režisérské tvorbě. Michalkov je zastáncem osvíceného monarchismu. V tomto filmu si zahrál samotného ruského cara Alexandra III. (Aelita)
  • Záběry amerického letního vojenského výcvikového tábora byly pořízeny v Česku a také v Portugalsku na mysu Roca. (Aelita)
  • Název filmu je odvozen od postavy Figara z Rossiniho opery "Lazebník sevillský" a také z Mozartovy opery, kterou hrají ruští kadeti před velkoknížetem. Stejný název nese i obří stroj na kácení stromů a lazebník je zároveň Andrejovo povolání ve vyhnanství. Příjmení Tolstoj odkazuje k rodu romanopisců Tolstých. (Aelita)
  • Oficiální slogan filmu zní "On je Rus. To vysvětluje mnohé". (Aelita)
  • Speciálně pro natáčení filmu na žádost režiséra Nikity Michalkova bylo vypnuto vnitřní osvětlení kremelských hvězd. Před tím se to stalo jen jednou, a to na začátku Velké vlastenecké války v letech 1941-1945. (Aelita)
  • Ve scéně z roku 1905 vidíme americkou vlajku s 50 hvězdami. Ve skutečnosti jich tehdy měla jen 45 (Oklahoma, Nové Mexiko, Arizona, Aljaška a Havaj tehdy ještě v Unii nebyly). (džanik)
  • Při natáčení oslav konce zimy (svátek Maslenica) dosáhla teplota kolem jezera dvanácti stupňů nad nulou a led hrozil prolomením. Filmaři ho proto překryli ledem umělým (suchým) a neustále měli po ruce tekutý dusík. (džanik)
  • Zima 1997 byla v Moskvě neobvykle mírná. Filmaři použili stovky tun umělého sněhu. (džanik)
  • Všechno sklo (nádobí) ve filmu bylo vyrobeno na zakázku českými skláři. (džanik)
  • Herci, kteří představovali důstojníky, se několik měsíců připravovali na Vojenské akademii v Kostromě podle výcvikových regulí z konce 19. století. (džanik)
  • V roce 1999 film otevíral festival v Cannes. (džanik)

Reklama

Reklama