Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Slavný hororový snímek a podle mnohých žánrový milník vypráví o skupině vědců z výzkumné stanice na Antarktidě, čelící mimozemské hrozbě. Když skupina vědců z výzkumné stanice na Antarktidě přihlíží tomu, jak se jejich norští kolegové snaží zastřelit psa, netuší, co se za celou akcí skrývá. Brzy však zjistí, že zvíře je přenašečem mimozemského organismu, který dokáže ovládnout a napodobit rozličné živé formy. Atmosféra mezi výzkumníky houstne. Kteří z nich se stali hostiteli? A dá se v takové situaci vůbec někomu věřit? Ačkoli dobové ohlasy filmu kultovního režiséra Johna Carpentera vytýkaly, že je pomalý, ponurý či depresivní, své velkolepé renomé si Věc budovala během let, a to také díky uvedení na videokazetách. Dnes je pak dokonce považována za jeden z nejlepších hororů všech dob. Svůj podíl na tom má jistě přesvědčivé vyobrazení zvolna sílící nedůvěry, houstnoucí napětí i krvavé surové scény ukazující, jak invazivní organismus se svými hostiteli nakládá. (Česká televize)

(více)

Recenze (1 542)

M1k9 

všechny recenze uživatele

Konkurence Vetřelce. Je úchvatné že (téměř) totožné pokračování bylo natočeno až v roce 2011, respektive první část. Na svou dobu to tedy byla dosti pokročilá záležitost. Námět je velmi dobrý. Výhrady bych měl k až příliš kreativnímu (hloupému) zpracování mutantů. Atmosféra mě minula obloukem a to jsem se snažil soustředit. Cením si kvality, ale přece jenom nové filmy jsou většinou lepší. 3/10 ()

kamil.i 

všechny recenze uživatele

Vec tak trochu balansuje na hrane dvoch žánrov strachu a napätia. Chvíľu je to thriller o podozrievaní a selektovaní podozrivého vo vlastných radoch. Vzápätí prichádza horor v podobe jedinečného gore festivalu spočívajúceho v prejavení sa vlastností Veci a jej následnej exekutíve zo strany Kurta Russela. Vynikajúci film ťažiaci zo skvelého nápadu a neobvyklého prostredia. ()

Nolanofil 

všechny recenze uživatele

Pustiť si to v noci sám, vonku chumelica, ako v onom filme a divák má o pár osratých spodkov viac, ako je zdravé a prirodzené. Oná atmosféra, ktorú nabudí výborná jednoduchá hudba, ktorá vydrží skoro celý film, to sa dnes často nevidí. Efekty, ktoré mi na rok vzniku, vôbec nepripadali smiešne, ale naozaj mi naháňali hrôzu a scénu zo skúmavkami považujem v rámci horror žánru, za najlepšiu aká bola kedy natočená. ()

Emzet 

všechny recenze uživatele

Věřím, že každý (včetně lidí, co tvrdí, že se na horrory nedívají) máme nějaký svůj oblíbený horror, nějakou oblíbenou představu, kterou se občas sami děsíme proto, abychom si víc užili ten teplý čaj a praskající krb, které máme právě u sebe. Musím přiznat, že u mě měl v rámci kategorie “Nejlepší horror” velice blízko k vítězství Texaský masakr motorovou pilou, a to především pro svou závěrečnou třetinu; jako někdo, kdo si prožil panický záchvat nemůžu než nezírat, jak perfektně dokázal takový pocit Hooper na diváka přenést. --------------- Přesto však nakonec vítězí The Thing - možná je to mou posedlostí Antarktidou, možná je to onou specifickou kombinací lovecraftovského vesmírného horroru a (koneckonců neméně lovecraftovské) všeobecné misantropie, možná jde zkrátka a dobře o nejlepší převedení paranoie na plátno, co jsem doposud viděl. Carpenter se pro tentokrát vzepjal a ze svých béčkových kořenů nechal vyrůst zcela prvotřídní film, ze kterého mě mrazí i po letech. --------------- Morricone očividně na svou práci zde není příliš pyšný (jen si zkuste najít něco z jeho skladeb odtud na jakémkoliv výběru; co víc, ani v Praze nic odsud nehrál) a bylo mu vyčítáno, že se snažil příliš přiblížit Carpenterovu standardnímu soundtrackovému stylu, ale na mě to minimalistické hlavní téma zkrátka funguje. Ach, ty zasněžené pláně! Ach, ti divní psi! Věc nestárne. Jako snad jediný horror (spolu s výše zmiňovaným Texasem); Vetřelec, Ve spárech šílenství, dokonce i Horizont události pro mě s léty ztrácí dech… u Věci se nejspíš bude Carpenter trefovat do mé struny ještě hodně dlouho. ()

beniczech 

všechny recenze uživatele

Hell yeah! Neskutečná atmosféra! Napětí od první do poslední minuty, skvělá Morriconeho hudba, nechutní kreveťáci, kteří jsou vlastně jedněmi z nás a nikdy nevíte, odkud zase udeří, sympatický závěr. Kdybych si to pustil už v sobotu večer, jak jsem původně chtěl, a né v neděli dopoledne, vyryl bych do monitoru strachy i šestou hvězdu - to jen tak pro sichr, co kdyby mě zpoza okna pozoroval husky, který by se v případě nedostatečného hodnocení jal srovnat pořádek. Brrr. /85%/ ()

Lilloos 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu se snímek pyšní inteligentním námětem a atmosférou plnou nedůvěry a napětí, přesně tak, jak by to v hororu mělo být. Na druhou stranu nemůžu opomenout nechutné osmdesátkové efekty, které mi hrozně připomínaly Beetlejuice. A když říkám nechutné, nemyslím tím špatné, ale odpoudivé a morbidní. Přesně to, co by v hororu podle mého gusta být nemělo. A ikdyž už teď znám motiv, nikdy neodpustím tomu zatracenému Norovi, že chtěl zastřelit tak roztomilého pejska. ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

Skvělý horor. Trochu atmosférou připomíná Vetřelce, ale přesto vás pohltí. Nejdřív člověk neví která bije, potom když se zorientuje tak zase neví komu může věřit. Kdo je člověk a kdo už je hostitel. Film řadím mezi klasiku a vždy se na něj ráda podívám i když už má vela za sebou. Za mě 90% ()

Muel 

všechny recenze uživatele

| Universal Pictures | Určite musím pochváliť atmosféru. Z celého filmu kráľuje scéna s krvou. Super prevedený výborný nápad. Ale zase sme pri tom, že proste a jednoducho horor z roku 1982 ma nedokáže odpáliť zo stoličky. | Hodnotenie: 8/10 | ()

TheSpearCZ 

všechny recenze uživatele

Spousta fanoušků tohohle Carpenterova veledíla by si přála, aby bylo na Věc nahlíženo stejně kultovně jako na podobně laděného Vetřelce, za mě osobně by ale tyhle dva filmy neměly být ve stejné kategorii a to i přes svoje podobnosti v příběhu nebo samotné Věci/Alienovi, protože na Věc nahlížím zprvu jako na dobře provedenou psychologickou hru s kvalitními lekačkami a odlehlou lokací, která dodává na intenzitě, velkou dávkou napětí a parádního hereckého výkonu Kurta Russella. Na plný počet to nevidím hlavně z důvodu, že mě to nestrhlo způsobem, jakým by mě to pravděpodobně strhlo, kdybych na tom vyrostl a šel na to do kina, to bych se nejspíš bál vylézt z postele ještě měsíc po zhlédnutí. A poté také sporný konec, který i po čtyřiceti letech od vydání budí v mnohých rozpaky, včetně mě. Čisté 4* ()

Flopik 

všechny recenze uživatele

Videl som to už hrozne dávno, ale dnes som nato dostal chuť a musím povedať, že aj po toľkých rokoch je to veľmi obstojný horor. Efekty skvelé, aj dneska sú to teda pekné hnusoty. Atmosféra je takisto výborná a John Carpenter týmto rozhodne zabodoval. ()

Uškudasket 

všechny recenze uživatele

Učebnicový příklad áčkového horroru.Mrazivá atmosféra je skloubena s temným a chladným prostředím Antarktidy.Stejně jako v Carpenterove filmu ,,Ve spárech šílenství” byl kladen důraz na hluboký příběh s otevřeným koncem.Jedním slovem se jedná o skvost filmové kinematografie, který neurazí ani po letech, ba naopak zraje jako dobré víno. ()

strangercz 

všechny recenze uživatele

Nejdřív sem hrál hru až pak sem viděl film. Oboje patři ke špičce žánru skvělá atmosféra která vás na konci vyplivne a nechá vás jen koukat do prázdna ()

TaanStari 

všechny recenze uživatele

Takový strach, bezmoc, paranoia. Opět ale řekl bych - starý horor, málo děsivé... Přesto nejlepší starý horor co jsem kdy viděl. ()

Meteorista 

všechny recenze uživatele

---komentováno 2010---Moje srdcová záležitost. Pro mě nejlepší a nepřekonatelný (a dosud nepřekonaný) hororový snímek. Nerad se tím oháním, ale vím, že tento trend toudle dobou dost frčí, tak si dovolím takovéhle šílené přirovnání: kdyby tento snímek byl ve 3D, pořídil bych si kvůli tomu i televizi, která by to podporovala... Kvůli Avataru?!? To se nevyplatí ALE kvůli tomuhle by se to vyplatilo stopro :) ()

RadimFišer 

všechny recenze uživatele

Opět film zajímavý a nadpřirozený, který je zde na správném místě. Na konci. S kvalitou řady Alienů se v žádném případě nedá srovnávat. I když styl je použitý skvěle, napínavě, ale místy nedochází tak jak by měl. Na svoji dobu dobrá práce. Dávám 4 hvězdy za vyjímečnost, protože mi to připomíná román Andělé a démoni od Dana Browna. Tajemství...Jestli pak skutečně vlády ví, jak si tady lítají mimozemské civilizace. Kdo ví? Chtěl bych nějaké důkazy. ()

LordBeeDoO 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejpropracovanějších a nejzajimávějších hororových sci-fi, jaké jsem měl možnost vidět, nenechává diváka v klidu ani vteřinu díky perfektně vystižené atmosféře odlehlé antarktické základny a temnému hudebnímu doprovodu. Děj se neustále hýbe dopředu a přelévá divákovo podezření na různé postavy, z nichž přímo čiší jejich strach a myšlenky. Bonusem je potom vynikající vizuální zpracování, které předčí i o 20 let novější filmy. Navíc celý film je postaven velmi reálně a nutí diváka přemýšlet na téma "Co kdyby se to opravdu stalo ?" Prostě film, který každý milovník sci-fi hororů musí vidět. ()

Luqi 

všechny recenze uživatele

Nad niektorými vizuálnymi efektami sa dnes, po viac ako 25 rokoch, možno pousmejeme, ale čo sa týka tej mrazivej atmosféry a napätia, tak toto stále patrí medzi výstavné kusky...............Počas celého filmu divák síce niečo tuší, ale viacmenej je na tom ako samotná posádka, ktorá je v neistote a bojí sa o život, a teda sa tieto pocity darí prenášať aj na neho............... Myslím, že aj otvorený záver tomuto film veľmi dobre svedčí................... Nebyť niektorých b-čkových momentov, tak je to určite za 5. ()

Boomstick 

všechny recenze uživatele

A takto to vyzera ked je ludstvo zahnane do kuta.Vyborny horor s nesmierne deprimujucou atmosferou,doslova surealistickym nasilim a vybornym Kurtom Russelom.A to vsetko krasne podkreslene ponurou hudbou od hudobneho genia,Ennia Morriconneho. ()

Související novinky

Future Gate hledá stopy mimozemšťanů na Zemi

Future Gate hledá stopy mimozemšťanů na Zemi

04.03.2022

Největší český festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje 9. března pražskou část festivalu v kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní filmové soutěže, legend žánru a… (více)

Hororová Věc se dočká rebootu

Hororová Věc se dočká rebootu

26.08.2020

Legendární filmař John Carpenter potvrdil, že ve studiu Blumhouse zvažují reboot kultovní Věci z roku 1982. Ta sama je remakem Věci z jiného světa z roku 1951, oba filmy pak vycházejí ze stejné… (více)

Zemřel herec Wilford Brimley

Zemřel herec Wilford Brimley

02.08.2020

V sobotu v ranních hodinách zemřel americký herec Wilford Brimley. Bylo mu 85 let. Brimley se údajně dva měsíce potýkal s ledvinovými problémy, informaci o úmrtí potvrdila jeho agentka Lynda Bensky.… (více)

Hororové Star Wars z planety Hoth? Spíš ne

Hororové Star Wars z planety Hoth? Spíš ne

11.03.2020

Média, zejména ty filmová, se občas rádi chytají na špek. Přesnější by asi bylo napsat, že nemají problém vypouštět do světa zprávy, které nejsou vůbec potvrzené, a často je navíc ještě několik lidí… (více)

Reklama

Reklama