Reklama

Reklama

Chtěli jenom dobrou práci. A skončili v temném lese.
Zkušený televizní producent Gunnar připravuje drsnou reality show a potřebuje sehraný filmařský tým. Proto zorganizuje svérázný team building a odjíždí se čtveřicí vybraných kandidátů do divočiny, kde mají dokázat totéž, co čeká účastníky připravovaného pořadu. Vydržet v hlubokých lesích bez jídla a odkázáni jen sami na sebe čtyři dny. V neznámém prostředí se pod vedením autoritářského Gunnara začnou dít podivné věci. Když skupina objeví na břehu jezera opuštěný stan, skryté konflikty propukají naplno. Je to, co se odehrává, jen rafinovanou hrou, nebo se v lesích opravdu skrývá něco smrtelně nebezpečného?
Snímek režiséra Pala Oieho vyniká skvěle gradovanou atmosférou všudypřítomného ohrožení a narůstající hrůzy, k jejímuž navození nepotřebuje téměř žádnou krev, zato skvěle využívá drsné severské přírody. Film bývá srovnáván s prvními počiny Sama Raimiho nebo slavnou Záhadou Blair Witch, ve skutečnosti je mnohem více poctou klasickému norskému filmovému hororu De dodes tjern (Jezero mrtvých) režiséra Kare Bergstroma z roku 1958. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (304)

petero 

všechny recenze uživatele

VILLMARK je dobrý film. To určite. O vrahovi v lese. Nečakajte však tuctovú vyvražďovačku v štýle HALLOWEEN alebo FRIDAY THE 13TH. Síce nechápem logiku v deji (film som videl v nórštine s angl. tit.), partia štyroch nádejných reportérov sa vydala do chatky v lese stráviť nejaký čas (niekoľko dní), dobrovoľne a zároveň na silu z tade nesmú odýsť, aby si ich 5 člen výpravy - starší pán mohol zobrať k sebe do týmu. Pri love na nejaké zviera resp. ryby, dvaja členovia nájdu pri rieke opustený stan aj s mŕtvolou ženy, ponorenou v rieke a priviazanej lanom k brehu. Postarší pán však prikáže aby sa o tom ďalší členovia nedozvedeli a predsa len počkali v chate do kým majú, veď tej žene aj tak tých pár dní nepomôže. A tak sa ten najnespokojnejší vydá na cestu cez les smerom k autu kde je aj jeho mobil a možnože tam bude aj nejaký signál... aspoň tak to vyzerá. Príjemne rozohraná hra v ktorej neviete či vrahom je niekto z nich, alebo niečo z lesa, no a čo ten opustený stan? Dej sa odohráva v podmanivom lese, všetko je solídne natočené a tak film pripomenie hlavne EVIL DEAD na ktorý aj priamo odkazuje (chatka v lese, starý magnetofón). A pritom vrah má solídnu históriu a keby to natočili amíci a keby k tomu vzniklo pokračovanie mohol by z toho vzniknúť pokračovateľ MICHAELA MYERSA alebo JASONA VORHEESE. Takto je to neamerický film a tým pádom aj dosť iný... zaujímavý. A tak keď najdete v lese stan aj so šatami na šnúre, určite si ich neobliekajte. Mohlo by vás to stáť život. A to nehovorím o zapískaní... potom zdrhajte kade ľahšie. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Vyloženě atmosférická záležitost, která vynikne zvlášť v noci na domácím kině. Zvuky lesa dělají polovinu atmosféry, kamerové záběry pak druhou. Musím uznat, že jsem se u toho po dlouhé době trochu bál. Já prostě ty lesní horrory a vůbec tuhle krajinu nemusím ... Jsem městský dítě a jen obecná představa "přespat uprostřed lesa v osamocené dřevěné chatě" je pro mě naprostej děs... "Villmark" využívá pár zažitých klišé, ale je v pohodě. Nenuceně diváka dostává přesně tam, kam chce. Nestaví na vraždách a gore, ale na atmosféře, pocitu, že něco je špatně, že tam venku něco je, že se nikomu z party nedá věřit, že už z toho pobytu na chatě všichni magoří atd. Na hercích je vidět, že ze sebe žďímají maximum, ale stejně to nejsou kdovíjací machři. Ale opět, jejich snahu zahrát to co nejlépe oceňuji. Rychlý závěr mi nijak výrazně nevadil, i když zde mohli tvůrci opravdu nějaké to výraznější gore a násilníčko předložit ... nemám jim to za zlé. Velice kvalitní horror. ()

Reklama

heyda 

všechny recenze uživatele

Bohužel velké zklamání. Postavy a charaktery ve filmu jsou strašně umělé. Chybí tam nějaká lidskost. Akorát charismatická indka Sampda Sharma stojí za zmínku. Vůbec jsem nepochopil smysl jejich pobytu v lese. To má být jako skautský tábor nebo co? Bohužel s výčtem záporů jsem ještě neskončil. Hudba slabá, kdyby tam tu hudbu nedali vůbec, možná by udělali líp. Kamera. Propánajána, jak je možné takhle odfláknout vizuální stránku v tak úchvatné krajině? To musí být prostě vizuální orgie a né statické záběry na rybník, na strom atd. Samozřejmě tohle všechno se promítalo do toho, že jsem se jednoduše nudil. Naštěstí ke konci už jsem se začal trochu probouzet a film mě trošku vtáhnul do děje. Dokonce i závěrečné rozuzlení bylo docela zajímavé, ikdyž úplně jsem ho nepochopil. Přesto teda jsem se rozhodl, že nebudu zlý a přece jenom dám alespoň ty 2 hvězdičky, ale pokud mám být upřímný, jestli hledáte opravdový horor, tak radši hledejte ve francouzských, amerických popřípadě španělských vodách. Norové mě zatím vůbec nepřesvědčili. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Dost drsná záležitost. Chcete důkaz? Je asi 11 hodin večer a mě se už ani raději nechce spát. Norové jak vidím jsou velice zdatní řemeslníci co se týče uklohnit atmosféru. Vedle tohoto lesního hororu vypadá pobíhání Jasona v lesích jako neškodná zábava. Samozřejmě přeháním, ale stejně. Tento horor si bohatě vystačil s jedním zvukovým tónem a nadělal mi pěknou paseku v sebevědomí. Jen tak se do lesa nevydám. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Další z filmů kterej jsem viděl ještě v dobách kdy jsem nebyl na ČSFD a tak tu chybí hodnocení. Po x letech jsem si dal repete a můžu říct, že ani po těch  letech tenhle nízkorozpočťák neztratil nic na své síle. Lepší 3hvězdy. Jak se říká za málo peněz hodně muziky. Ikdyž samozřejmě zase jde o film kterej může sednout a nemusí. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (3)

  • Natáčelo se v okolí Kaupangeru v Norsku. (Cheeker)
  • Snímek byl v roce 2003 nominován na Amanda Awards v kategoriích nejlepší film a nejlepší herec, o což se zasloužil Kristoffer Joner. Na Mezinárodním filmovém festivalu v Lucemburku v roce 2004 pak film vyhrál cenu Grand Prize of European Fantasy Film in Silver - Special Mention. (Cheeker)
  • Temné lesy byly prvním norským hororem od roku 1958, kdy byl uveden film De dødes tjern. (ČSFD)

Reklama

Reklama