Reklama

Reklama

Staré báje vikingů

  • Česko Starověký příběh: Když slunce bylo bohem (více)
Polsko, 2003, 135 min

Obsahy(1)

Polský historický akční fantasy snímek natočený na motivy románu Jozefa Ignace Kraszewskiho. V předkřesťanském Polsku 9. století se na venkově setkáváme s prostými obyvateli pečujícími o svou půdu a velebícími sluneční božstvo. Pak se zde vynoří mocichtivý princ Popiel a vikinská armáda a nastane doba krvelačného a barbarského násilí, proti kterému se postaví osamělý válečník a slavný lučištník Ziemowit. (Filmbox)

(více)

Recenze (89)

salahadin 

všechny recenze uživatele

Jo když spojíte věrně provedené slovanské prostředí, nááádhernou hudbu od Debskiho a k tomu lákavý příběh, nemůžete minout cíl. Staré báje vikingů (kterej kokot vymyslel tenhle název???) jsou parádní historický kousek, na který nejsme takřka zvyklí. Věrně zachycená slovanská látka, to je to, čím nás dnes filmaři skutečně často nekrmí. Žádní hrdinové á la Russel Crowe, žádná nabubřelá akce, ale poctivý TV seriál, který se mně osobně velmi líbil. Bohužel, co se skutečně nepovedlo, jsou digitální triky. A jakkoli snímek působil až naturalisticky, konec je ve stylu klasických pohádek, což mi opět tak trochu vadilo. Ale chtě nechtě, všechny ty chybičky na kráse odpouštím, protože takový film nevidím každý den. Výtečná hudba opět pochází od Krzesimira Debskiho, nádherné kostýmy + (souhlas s výše uvedeným příspěvkem) nádherné slovanské dívky. To je vážně radost pohledět, kam se hrabou emerické celebrity (Angelina Jolie ať se jde zahrabat). Pro polské historické filmy mám vážně slabost...možná i svým "pravěkým" založením. Vidět Bogdana Stupku v tak krásně odporné roli je zážitek...a k tomu "po medu sladká" prsa Katarzyny Bujakiewicz, no tak o tom bez diskuze, vážení! ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Moc pěkný historický film, Polákům se povedlo daný příběh výborně zpracovat, herecký ansámbl sympatický, ženy krásné, muži stateční a čestní, no a kníže odporný přesně tak, jak jsem očekávala, jeho zločiny jsou i mýma očima neomluvitelné.. Stojí za to vidět, zajímavé nahlédnutí do polských dějin/bájí/legend... ()

Reklama

Historik 

všechny recenze uživatele

Gratuluji Polákům. Jednak k tomu, že mají o čem (nebo podle čeho) točit tyhle nádherné historické filmy, jednak k tomu, že je pak skutečně dobře natočí. Já jsem byl tak vyhladovělý po podobném filmu, že jsem Starou báj jenom hltal. Možná to není úplně stoprocentní, ale já v tomto případě rád půl hvězdičky přidám. A protestuji proti českému distribučnímu názvu, který je zcela mimo. Proč to nešlo nechat pod původním názvem? ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Hold poláci tyhle historické kostýmovky umí. Staré báje nejsou tak akční a vtipné jako jiný režisérův film Ohněm a mečem, ale i tak jsou slušnou podívanou. Krásně a velkolepě - tak jak se na podobný žánr sluší - zobrazují staré zvyky, způsoby a hlavně pověry starých poláků. Casting se taky povedl. Poláci se nijak nemýtizují. Většina z nich je vyobrazena jako banda špinavých neurvalců. Ale asi tak nějak to mohlo opravdu v té době vypadat. Ne nejsou tu žádní nažehlení uvědomělý hrdinové jako třeba v Troji. Staré báje zdobí rovněž opravdu překrásné exteriéry, kostýmy a vůbec výtvarná stránka filmu je mimořádná. Mínusem jsou někdy neúměrně přetahované scény za doprovodu tklivé hudby, jenž se mění na kýčovitou. A taky hlavní herci nepředvádí nijak výrazné výkony. Celkově jsou Staré báje z dob kdy Slunce bylo bohem příjemnou oddechovkou. Takovou krvavější nenáročnou pohádkou pro dospělé, které by prospěla o 15 minut kratší stopáž.. ()

PetrPan2 

všechny recenze uživatele

Celý film jsem přemýšlel kdo a proč tomu proboha vymyslel název staré báje vikingů, když tam o vikingy vůbec nejde... celé se to odehrává v Polsku a všechny báje (o holubích s hořící koudelí, kteří vypálili hrad, o myších kteří snědli zlém rytiři všechno obilí...) jsou čistě slovanské... efekty v tomhle filmu jsou až neuvěřitelně laciné a béčkové, herecké výkony některých představitelů příšerné, ale naštěstí hlavní herecký ansámbl to docela drží... ()

Galerie (37)

Reklama

Reklama