Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americká herečka Frances Farmerová (1914-1970) patřila k nejrozpornějším zjevům Hollywoodu 30. a 40. let. Její kariéra měla strmý vzestup a po krátké době také stejně prudký pád, neboť Frances Farmerová nebyla ochotna podřídit se požadavkům tehdejší komerční tvorby. Spíš než po laciném pozlátku filmové slávy toužila po úspěchu na jevišti, ale to se jí podařilo jen částečně. Z 15 filmů, jež natočila, odolal zubu času prakticky jediný - Děvče z baru (1936) Howarda Hawkse a Wiliama Wylera. Tvůrci filmu Frances, jenž vznikl v produkční společnosti známého komika Mela Brookse, věrně vyšli z jejího skutečného osudu, pouze přikomponovali fiktivní postavu jejího přítele Harryho Yorka. Vzniklou biografii lze určitě zařadit mezi nadprůměrné ukázky svého žánru, především díky vynikajícímu hereckému výkonu Jessicy Langeové, která za něj byla nominována na Oscara a obdržela hereckou cenu (ex aequo) na XIII. MFF v Moskvě 1983. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (70)

rt12 

všechny recenze uživatele

Tento film jsem viděla, když mi bylo 22 let . Z kina jsem vycházela rozsekaná a z hlavy mi dlouho nešel vymazat. Ze scény v léčebně, kde Frances prodával ošetřovatel vojákům , se mi doslova dělalo špatně a třásly se mě kolena. Matičku, kterou by pohledal, mohla by si tykat ze Stalinem. Je vidět, že film zapůsobil, protože od té doby jsem ho neviděla a je to drahně let. Nejlepší výkon Jessici Lange ()

Vědma 

všechny recenze uživatele

Díky ČSFD jsem si mohla přečíst něco o skutečné Frances Farmer a zjistit v čem hrála. Film asi není zcela podle skutečnosti, ale musím souhlasit, že výkon Jessicy Lange je vynikající. Ostatně jak jinak, ona byla a je skvělá herečka. Příběh je mrazivý, ale po pravdě bych dala přednost se dozvědět více o jejím hereckém životě než z filmu dělat nový Přelet nad kukaččím hnízdem. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Vysokým hodnocením na CSFD jsem byl řádně naladěný a snad i proto mě výsledek vcelku zklamal. Nejde sice o vyloženě špatný film, ale porovnám-li jej s tématicky blízkým snímkem Přelet nad kukaččím hnízdem, pak ten Formanův kousek drtivě vítězí. Zatímco Přelet je nadčasový film, ke kterému se dá stále vracet, Frances je na jedno pokoukání. Scénář je daleko plošší a jediná věc, která Frances zvedá, je přítomnost Jessicy Lange v hlavní roli. O tom, že jde o vynikající herečku, jsem věděl dávno, přinejmenším od doby, kdy jsem sledoval Tramvaj do stanice Touha, a tady dostala příležitost, kterou v maximální míře využila. Pravda, tu šestnáctiletou holku jsem jí nevěřil, ale ani maskér nemůže udělat zázraky. Tam, kde Přelet nad kukaččím hnízdem dokázal na příkladu zkázy jednoho nekonformního jedince ukázat netoleranci společnosti, represivnost a manipulaci, tam Frances sklouzává do škatulky rodinného dramatu a líčí konflikt dcery s dominantní matkou. Celkový dojem: 60 %. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Naprosto bravurní a bezchybná Jessica Lange ve strhujícím biografickém dramatu o herečce Frances Farmer. Dramatu, které jsem musela dát asi natřikrát, než jsem ho dokoukala do konce. Byla trochu bláznivá, ale v dnešní době by se to hravě ztratilo. Ona však vyrůstala v té špatné době, kdy se pěstovaly konvenční řeči, lži a kdy herečky byly pouze na okrasu a ne aby měly svůj vlastní názor. Měla smůlu na chlapy, což vedlo k alkoholu a (díky matce) blázinci. Scény z tehdejších léčebných postupů mě docela mrazily, léky, elektroléčba, lobotomie (= vyřazuje nervy, které dávají myšlenkách emocionální zabarvení, kdybyste náhodou nevěděli).. A co zbylo? Loutka v rukách společnosti. Jejím životem nás provází fiktivní postava, její přítel Harry York. Škoda že fiktivní, takový princ na bílém koni by se hodil. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Straaaaaašlivě roztahaná nuda. Několikrát jsem u toho usnul, ale z té první zhruba půlhodiny můžu konstatovat, že když se na obrazovce objevila dvaatřicetiletá (32!) Jessica Lange a tvrdila, že je jí sedmnáct (17!), musel jsem se hořce smát. To v jiným filmech si aspoň dají tu práci a trochu herečku omladí. Zatím jsem získal dojem, že Frances Farmerová byla afektovaná uječená kráva. A s tím dokážu žít. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (10)

  • Jessica Lange a Sam Shepard se během práce na projektu zamilovali. Mají dvě děti - Hannu a Walkera. (D3VIL)

Reklama

Reklama