Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americká herečka Frances Farmerová (1914-1970) patřila k nejrozpornějším zjevům Hollywoodu 30. a 40. let. Její kariéra měla strmý vzestup a po krátké době také stejně prudký pád, neboť Frances Farmerová nebyla ochotna podřídit se požadavkům tehdejší komerční tvorby. Spíš než po laciném pozlátku filmové slávy toužila po úspěchu na jevišti, ale to se jí podařilo jen částečně. Z 15 filmů, jež natočila, odolal zubu času prakticky jediný - Děvče z baru (1936) Howarda Hawkse a Wiliama Wylera. Tvůrci filmu Frances, jenž vznikl v produkční společnosti známého komika Mela Brookse, věrně vyšli z jejího skutečného osudu, pouze přikomponovali fiktivní postavu jejího přítele Harryho Yorka. Vzniklou biografii lze určitě zařadit mezi nadprůměrné ukázky svého žánru, především díky vynikajícímu hereckému výkonu Jessicy Langeové, která za něj byla nominována na Oscara a obdržela hereckou cenu (ex aequo) na XIII. MFF v Moskvě 1983. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (70)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Dílo, které vyráží dech. Poznání, že i nejkomerčnější herci hollywooodské továrny na sny jsou až na na nečetné výjimky mistry svého oboru je pro převládající komerční ráz tvorby směřující do kasaštyků pro laika krajně nesnadné. Mrazení vzbuzující výkon Langeové plyne nesporně z úrovně, kterou se reprezentuje další velká osobnost filmu, kterou je zcela neznámý režisér Graeme Clifford. Obvyklá unylá limonáda kalifornského původu, která je obvykle při takových příležitostech servírována, se prostě nekoná. Rozporuplný osud jistě nesnadné velké herecké osobnosti, na níž byl spáchán nesporný zločin, likvidující velkou tvůrčí osobnost, osudově poznamenanou svou deprivantskou matkou a vůlí být sama sebou, otřese divákem i dnes. Regulace za každou cenu, účelová záměna skutečné asociálnosti za tvůrčí krizi (rutinu a průměrnost nelze soudit ani odstranit, je možné ji jen eliminovat) by měly být varovné i pro náš dnešek. Mechanismy se změnily a zplošťování nejenže nepomíjí, ale naopak sílí. Třicet let starý film si stále uchovává své ponuře burcující poselství. ()

..Lucas.. 

všechny recenze uživatele

Spoustu lidí mi tento film doporučovalo kvůli výkonu Jessicy, že prý je tu úžasná a já musím samozřejmě souhlasit. Jen škoda, že za tento výkon nedostala Oscara, určitě by byl zaslouženější než za výkon v Tootsie. Další zajímavou postavou, byla matka Frances, kterou ztvárnila Kim Stanley, která za svůj výkon byla rovněž nominována na Oscara, také zaslouženě. ()

Reklama

farmnf 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře udělané. Životopisný film o hvězdě raného Hollywoodu, která si střihla role s Bingem Crosbym a Cary Grantem. Langeová je jí neskutečně podobná a roli zvládla výborně. Není to apriori film o Farmerové ale o celém naprosto posraném systému americké demokracie naoko, kde je vymáhání práva zhruba tak stejně obtížné jako v moderní české společnosti. Také ukázka úrovně psychiatrických léčeben USA, kde by byla čtyřka v Jihlavě ukázkovým blázincem na jedničku. Rozhodně si ke sledování kupte oblíbený alkohol v dostatečném množství, dobrý pocit to ve vás nezanechá. Zvlášť proto, že tato pidizemě Evropy po volbách někam spěje a z někoho si bere příklad...a jednou se tam, kde byla Frances ocitnete i vy! I já! ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Pokud si odmyslíme všechnu tu hrůzu lunatických ústavů (která je zřejmě přehnaná) a transorbitální lobotomie (ke které zřejmě nedošlo), pak zásadním problémem zůstává patologická fixace na dominantní matku. Tím odpadá relace k "Přeletu nad kukaččím hnízdem", která při sledování napadla asi mnohé, která je zde jen nepříliš šťastným pokusem o nápodobu. Zmíněná fixace až fetišizace matky, ambivaletní vztah lásky a vzdoru a neschopnost se z něj vymanit, je už ovšem dostatečně silným motivem pro film, silnějším než je jeho zpracování. Pozn.: Právě prvky tušené z Formanova "Přeletu" a odkaz na konkrétní osobu tu působí jakýmsi "zpomalovacím" efektem. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Rozmáchlá velkorysá bigrafie s výtečnou hlavní představitelkou. Na pozadí základního příběhu, o kterém jsem do tohoto filmu neměl potuchy, se člověku dostává spousta informací o tom, jak vypadal Hollywood, broadwayská divadla i americká psychiatrie 40-tých let. Silný příběh všemi fimovými profesemi bravurně zvládnutý. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (10)

  • Herečka a spisovatelka Lois Kibbe, která spolupracovala s Frances Farmer na knize o jejím životě, u filmu pracovala jako konzultantka. (..Lucas..)
  • Jessica Lange obdržela za tento film a za film Tootsie nominaci na Oscara ve stejný rok. To bylo poprvé od roku 1942, kdy byla herečka nominována jak na cenu pro herečku v hlavní roli, tak na cenu pro herečk ve vedlejší roli, ve stejný rok. Celkem se tak v historii Oscarů stalo potřetí. (..Lucas..)

Reklama

Reklama