Reklama

Reklama

Harry Potter a Tajemná komnata

  • USA Harry Potter and the Chamber of Secrets (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Malý čaroděj Harry Potter je nucen trávit prázdniny u zlých příbuzných. Pomůže mu kamarád Ron, který ho přiletí v otcově létajícím autě zachránit. Máma jim sice vynadá, ale je ráda, že je Harry s nimi. Když mají později odjet do školy, nepodaří se jim projít zdí na nástupiště 9 3/4 , odkud odjíždí vlak do Bradavic. Vezmou tedy létající auto pana Weasleye a poněkud tvrdě nouzově přistanou ve větvích Vrby mlátičky. Ron na to doplatí zlomenou hůlkou. V Bradavicích se na stěně objeví rudý nápis, který hlásá, že Tajemná komnata je znovu otevřena a nepřátelé dědice by se měli bát. Kdysi se jeden ze čtveřice zakladatelů školy, čaroděj Salazar Zmijozel, nepohodl s ostatními a odešel. Ještě předtím vybudoval tajemnou komnatu, kterou prý otevře jeho dědic a vypustí zlo, jež zahubí všechny nečistokrevné kouzelníky. Při souboji s Dracem se při hodině obrany proti černé magii ukáže, že Harry rozumí hadí řeči, a ostatní ho začnou podezřívat, že právě on by mohl být Zmijozelovým potomkem, který otevřel tajemnou komnatu. Harry najde kouzelný deník Toma Raddlea, který ho zavede padesát let do minulosti, kdy byla komnata otevřena poprvé. Tehdy byl podezřelý Hagrid. Staré podezření se vynoří i tentokrát a Hagrid skončí ve vězení v Azkabanu... (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (134)

  • Socha Salazara Zmijozela, která se nachází v Tajemné komnatě, a ze které se vyplazil bazilišek, skutečně existovala. Vystavili ji sochaři Bryan Court, Andrew Holder a Roy Rodgers. (ricky4)
  • Dům Weasleyů – Doupě – byl skutečně postaven poblíž vesnice Alnwick v Dorsetu. (ricky4)
  • Jason Isaacs (Lucius Malfoy) požádal režiséra Chrise Columbuse, zda by nemohl mít stříbrnou hůl, z níž by vytahoval svou hůlku. Columbusovi se nápad tak líbil, že jej nakonec realizoval. (ricky4)
  • Na konci titulků se objeví ještě jeden záběr z Příčné ulice, kde je za výlohou nová Lockhartova (Kenneth Branagh) kniha s titulem "Who Am I?" (Kdo jsem?). (sikky)
  • Až v tomto snímku Harry Potter (Daniel Radcliffe) poprvé vyslovil kouzelnou formuli, konkrétně „Rictusempra“. V předchozím díle neřekl ani jednu. (Terva)
  • Když se na scéně poprvé objevil Lucius Malfoy (Jason Isaacs) – v obchodě s knihami – a klepl Draca (Tom Felton) přes prsty, udělal to tak tvrdě, že Tom Felton začal brečet. (Rekpet)
  • Náklady na reklamu: 50 milionů amerických dolarů; náklady na výrobu: 100 milionů dolarů; tržby v USA za první víkend: 88 357 488 milionů dolarů (3682 kin). (lubos111)
  • V roce 2003 byla Tajemná komnata zapsána do Guinessovy knihy rekordů jako film, který byl v den své premiéry promítán v největším počtu kin. Přesně ve stejnou dobu se film promítal v USA ve více než 2 000 kinech. Avšak o rok později tento rekord pokořil další díl Harry Potter a vězeň z Azkabanu. (HappySmile)
  • Přestože byla Tajemná komnata finančně velmi úspěšná, prodalo se na ni o 20 % méně lístků než na Kámen mudrců. (HappySmile)
  • Tajemná komnata je celosvětově druhým nejvýdělečnějším filmem roku 2002, předběhl ji jen Pán prstenů: Dvě věže. Nicméně je to ale zároveň nejvýdělečnější ne-americký film roku 2002 s 617 miliony amerických dolarů. Oproti tomu Dvě věže vydělaly 584,5 milionů dolarů. (HappySmile)
  • Ve Velké Británii zlomil film všechny rekordy týkající se premiéry, které do té doby držel Harry Potter a Kámen mudrců. Celkově zde film vydělal 54,9 milionu britských liber a stal se tak pátým nejvýdělečnějším filmem britské historie. Celosvětově film vydělal 879 milionů amerických dolarů, díky čemuž se stal pátým nejvýdělečnějším filmem všech dob. (HappySmile)
  • Když je Hagrid (Robbie Coltrane) eskortován z Příčné ulice, projde kolem knihkupectví, kde je ve výloze vidět několik výtisků „Harryho Pottera“. (HappySmile)
  • Některé postavy byly vyškrtnuty ze scénáře a jejich věty dostaly ve filmu jiní. Neobjeví se zde duch, profesor Binns, a ve scéně, kde vypráví žákům historku o Tajemné komnatě, je nahrazen profesorkou McGonagallovou (Maggie Smith). Duch Protiva se zde také neobjeví, a to ani v žádném z ostatních potterovských filmů. Dále konverzace mezi mladým Tomem Raddlem (Christian Coulson) a bývalým ředitelem Armandem Dippetem o možném zavření Bradavic je nahrazena rozpravou mezi Raddlem a Brumbálem (Richard Harris). (HappySmile)
  • Ve filmu byla spousta scén zkrácena nebo vystřižena. Některé z nich jsou obsaženy na DVD jako bonusový materiál – např. Lucius Malfoy (Jason Isaacs) v obchodě Borgin & Burke; Zlatoslav Lockhart (Kenneth Branagh) dává první den Obrany proti černé magii třídě test, kde se všechny otázky týkají jeho osoby; a několik diskuzí o tom, že by Harry (Daniel Radcliffe) mohl být Zmijozelův dědic. Úplně byly vynechány scény s oslavou úmrtí Skoro bezhlavého Nicka (John Cleese) a jeho snaze zúčastnit se Honu bezhlavých. Vyškrtnuta byla také scéna, kde Ginny (Bonnie Wright) pošle Harrymu valentýnku. (HappySmile)
  • Ve filmu byly pozměněny účinky mnoholičného lektvaru. Kniha říká, že když někdo vypije tento lektvar, vezme na sebe přesnou podobu oné osoby, včetně jejího hlasu a také všech nedostatků (např. vada zraku). Ve filmu sice Harry (Daniel Radcliffe) a Ron (Rupert Grint) po požití nabydou podoby Crabbeho (Jamie Waylett) a Goylea (Josh Herdman) a Harry vidí dobře i bez brýlí, ale zůstanou jim jejich hlasy. Avšak ve čtvrtém dílu, Harry Potter a Ohnivý pohár, má Barty Skrk mladší (David Tennant) po požití lektvaru stejný hlas jako Alastor Moody (Brendan Gleeson). (HappySmile)
  • Soundtrack filmu vyšel tři dny před jeho premiérou, tedy 12. listopadu 2002. Videohra založená na filmu byla vydána také před premiérou, a to 14. listopadu 2002. (HappySmile)
  • Frank Oz v jednom rozhovoru řekl, že mu bylo nabídnuto režírovat jeden potterovský film, avšak už si přesně nepamatoval, který díl to byl. Ovšem něco mu říkalo, že to byl zrovna druhý díl. Nabídku odmítl, protože se o tento film nezajímal a cítil, že už měl za sebou hodně velkých věcí. (HappySmile)
  • Natáčení filmu započalo 18. listopadu 2001 a skončilo 26. července 2002. (HappySmile)
  • Když na konci filmu zaútočí Lucius Malfoy (Jason Isaacs) na Harryho (Daniel Radcliffe), vyřkne: „Avada...“ V knize je toto kouzlo zmíněno až ve čtvrtém dílu, kde je vysvětleno, že se jedná o jednu z neodpustitelných kleteb zvanou „Avada Kedavra“, která usmrtí nepřítele. (HappySmile)
  • Když Zlatoslav Lockhart (Kenneth Branagh) pózuje pro fotografa v Krucáncích a kaňourech, lze za ním na polici zahlédnout několik červených, v kůži vázaných, výtisků „Harryho Pottera“. (HappySmile)

Související novinky

Marvel urval další rekord

Marvel urval další rekord

23.10.2015

7 let, 12 filmů... 9 miliard dolarů. Marvelácký filmový vesmír je zjevením, které se momentálně snaží zkopírovat celý Hollywood. Každý chce mít svoji provázanou značku nehledě na to, jak velký to… (více)

Reklama

Reklama