Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Farmář Charlie Anderson se stará ve Virginii o svou početnou rodinu bez ženy, jež mu zemřela před lety. Ve chvíli, kdy propukne válka Severu s Jihem, se pokouší současné dramatické dění ignorovat. Odmítá podporovat armádu Konfederace, protože nesouhlasí s otroctvím, také se nechce přidat k vojskům Unie, jelikož má v sobě zakořeněný odpor k válce. Brzy se ukazuje, že to jsou jen iluze. Když je Andersonův nejmladší syn Boy do válečných událostí zatažen a je uvězněn, vydává se jej s dcerou Jennií a čtyřmi syny hledat. Tváří v tvář válečným hrůzám však nedokáže již déle zůstat nestranným… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (60)

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Zdatné scénáristické proplouvání peřejemi lidských osudů během dramatických událostí společné americké historie. Kondenzát amerických individualistických stereotypů plus zdařilá rozvíjení a oživování nosného základního příběhu, který v režijním zpracování s podporou ♫ konzervativní hudební složky naopak pluje v klidných vodách prastarého Hollywoodu. V českém znění vládne Brzobohatý ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Priemerné hodnotenie je viac-menej zo súcitu. Tento film mi už nemá čo povedať, a to, čo by mi snáď mohol, hovorí tak zúfalo zastaranými prostriedkami, s takým prebytkom sentimentu, že to radšej nechcem počuť. Je to typický americký produkt danej doby. Herci, dialógy, kulisy, kostýmy, svetlá, to všetko je tak nakašírované, načančané, že to vo mne vzbudzuje prirodzený odpor. Nabudúce si dobre rozmyslím, či sa u filmov tohto typu nechám zlákať 76 %. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Vím a chápu, že musím počítat s tím, že když film pochází z roku 1965, tak že k divákovi přispěchá s troškou naivity do mlýna. Jenže té naivity tu na můj vkus bylo trošku moc. Je teda třeba říct, že James Stewart byl takovej ten správnej fořt farmy, kde převládala především spravedlnost. Jeho řada protiválečných názorů v podobě různých dialogů jsou nejsilnější scény celého fimu. Jenže když se Vám to prolíná s nějakými těmi milostnými cukrlátky, tak Vás to trošku otráví. V případě tohoto filmu ale opravdu jen trošku. Pořád ty protiválečné momenty jsou hodně silné a nezvyklé. Nejen na tu dobu, ale i na westernové prostředí jako takové. ()

Jezinka 

všechny recenze uživatele

Kdyby tento film byl natočen o 10 let dříve, tak bych přimhouřila oko. Ale vzhledem k tomu, že v této době již vstoupil do kin tichý muž s pončem působí příběh strašně naivně a učesaně. Sice hlavní hrdina přijde na to, že se mýlil, ale závěr je opět šťastný a všichni působí tak blahobytně, jako by ani ta několikaléta válka nebyla. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Taky naivne pojaty protivojnovy film o chlapikovi, ktory sa pocas vojny Severu proti Juhu snazi drzat svoju rodinu mimo celeho konfliktu. Odmieta si vybrat stranu a chce, aby mu ostatni dali pokoj. Je jasne, ze mu to donekonecna nevydrzi a nakoniec sa do vojny zapletie. Mna popravde hlavny hrdina svojim postojom postupne zacal iritovat az som mu zacal skoro priat tie krute chvile, ktore zazil v druhej polovici filmu. Vojna je kruta, ale zostat mimo bez pridania sa na nejaku stranu sa evidentne nevyplaca. Aspon by clovek chcipol v boji za nejake idealy a nie len tak bezdôvodne, ked si nic nezvoli. Takze ak som mal hlavneho hrdinu za jeho postoj obdivovat, tak u mna film v tomto ohlade neuspel. Rovnako naivne a iritujuco ako hlavny hrdina je pojaty aj samotny film. 6/10. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • Údolie Shenandoah s úrodnou a vysoko produktívnou poľnohospodárskou pôdou malo v čase vojny Severu proti Juhu veľmi veľký význam. (westerns)
  • Katherine Ross v tomto filmu debutovala. (Pumiiix)

Reklama

Reklama