Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1993, ve Rwandě vypukla kmenová válka mezi Hutu a Tutsii. Celý svět v čele s OSN fatálně selhal a nyní jen prostřednictvím médií bezmocně přihlíží jednomu z nejmasovějších a nejkrutějších pogromů od konce 2. světové války. Paul Rusesabagina je managerem hotelu, který za normálních okolností slouží diplomatické smetánce a bohatým cizincům. Bez váhání otevře brány luxusního resortu bezbranným uprchlíkům. Těch se tam až do konce konfliktu postupně tísní 1268. Jeden muž tak zmohl tisíckrát víc, než tisíce vojáků mírových vojsk. Konflikt si za pouhé 3 měsíce trvání vyžádal skoro milion lidských životů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (851)

Lynn 

všechny recenze uživatele

Ještě nikdy se mi při žádném filmu tolik netajil dech hrůzou, když jsem si uvědomila jak velkou pravdu tu postavy říkají : "Má cenu to točit ? Lidi se na to kouknou, řeknou "To je hrůza" a budou dál večeřet" nebo "Jste póvl, nejste nic. Jste jenom bezcenní Afričani a nikdo vám nepomůže". Snad poprvé jsem se skutečně styděla za tolik vychvalovanou civilizovanou západní společnost, která dokáže bezcitně zavřít oči. Ještě dlouho budu o tomhle filmu přemýšlet a doufám, že si ho lidé budou pamatovat jako vykřičník nad svojí lhostejností. Obzvlášť některé scény (například evakuace cizinců, většinou bělochů - bílí do autobusu, černí do hotelu) jsou natolik výmluvné, že ani nepotřebují komentář či vysvětlení. Přesto je replika Joaquina Phoenixe ("Bože, já se tak stydím") dokonalou tečkou za touto scénou. O herectví Dona Cheadlea snad ani není potřeba něco říkat, on nic NEHRAJE, on prostě JE Paul Rusesabagina. Film má navíc překrásnou kameru (dokonalá je scéna u jezera, kdy se z poza mlhy ukazuje, že celá cesta je doslova zatarasená mrtvolami Tutsiů), nemluvě o hudbě a perfektně zvládnuté režii. Scénář se vyhnul jakémukoli vydírání diváka - o to víc pak film nemůže nechat nikoho chladným. Já osobně jsem po odchodu z kina nebyla dobré půlhodiny schopna slova... ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

a další precizní snímek z Afriky. Nepůsobící tak perfekcionisticky a akčně či epicky jako Blood Diamond mistra Zwicka, ale v komornější podobě nám podávající svědectví o další události, která otřásla celým světem, ale hlavně otřásla Rwandou. Válka, který vypukla jen kvůli zmanipulování jedním člověkem (jak už to bývá, žel lidé jsou strašně ovlivnitelní) skre rádio a jeho neustálé demagogické řeči o zlobě a nenávisti. Válka, která vypukla mezi lidmi, kteří se nelišili vůbec ničím, a jediný rozdíl byl v tom jak velcí byli, a nebo jak jich rozdělili lidé, kteří s nimi neměli nic společného. A pak, když se jim to vymklo s rukou, odkráčeli. Ale díky této hrůzné válce se naštěstí ukázal člověk, který se nebál riskovat cokoliv proto, aby aspon několik lidí ochránil před zfanatizovanými davy a ve "svém" hotelu jim poskytl azyl. Musím říct, že mně ale potěšilo, že většina Evropanů se cítila špatně a docela soucitila, pevně doufám, že to tak bylo skutečně, a že i takový bos, jako majitel té sítě pomáhal v udržení těch lidí naživu. Skvělý výkon všech zůčastněných herců, sympatický Nolte (kdo by to řekl), úžasný Cheadle s zajimavým přízvukem a Okonedo v roli jeho manželky. Nepříjemná pravda, která ukázala pravé charaktery a projevila pravé emoce. Doufám, že ten jeden chlapík skončil na doživotí ve vězení. A doufám, že se jednou lidstvo ze všeho tohoto svinstva poučí. ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Film je to tak za 4*, ale přesto chci a musím dát 5*!!! Netečnost mocností, tak jak zde byla popsána byla alarmující... A jak píše Golfista s jehož komentářem se ztotožňuji... více slov netřeba, třeba je se na ten film podívat....P.S. Jedna rada... nezapomenout po shlédnutí filmu vrátit spadlou čelist na původní místo... ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Ojedinele sú naše severoatlantické štáty na dobrej úrovni, ale ako tí silnejší, tí supermoderní - spolok zmôžeme pre ostatných veľké hovno. Je dosť smutné, že jediná vec, ktorou môžeme vyjadriť svoj súcit, je plné hodnotenie, ktoré je spôsobené radšej obsahom, než samotným filmom. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Čtvrtou hvězdičku přidávám jen kvůli sympatickému Donu Cheadlovi a menší roličce Jeana Rena. Opět pro mě jeden z vysoce nadhodnocených filmů. Stejně jako jsem před zhlédnutím lehce očekávala, že bych opět po čase mohla nějakému "výstavnímu" kousku ze zdejší Topky udělit plný počet, jsem zároveň již krátce po začátku filmu vytušila, že tomu tak asi zase nebude. Hotel Rwanda mi přišlo spíše jako průměrné dílo, jehož jistá část byla vyplněna patetičností, nepříliš záživnými a v podstatě pro hlavní děj nic neříkajícími scénami z prostředí hotelu. Také se spoustou sladkobolných scén, při nichž jsem nejspíš měla pocítit šok, vztek či obavy o hlavní postavy, avšak během celého sledování se ani jedno z toho nedostavilo. A ta zbylá část snímku, která měla být tou hlavní a měla se věnovat onomu krutému masakru nevinných lidí, mi přišla svým námětem zcela nevyužitá. Spousty vojáků, spousta úplatků za záchrany nevinných, pár drsných záběrů na probíhající zvěrstva či melodramatické scény mezi manželi (zvláště ta na střeše). Od tak vysokého hodnocení jsem čekala podstatně více. Chyběl mi ten čirý, krystalický naturalismus, větší síla v samostatných scénách a celém ději, vtažení do něj, mrazení v zádech či slzy a prožívaná bezmoc z těch hrůz. Jakoby tvůrci obcházeli dokola a měli obavy, nebo se jim nechtělo "vypravit" do samotného centra "zla." Zase na druhou stranu, v tomto příběhu jim nešlo o znázornění brutality a detailů, ale především o poselství jednoho muže, který zde nebude chránit jen svou rodinu, ale i tisícovku obětí, které se do jeho hotelu uchýlí. Ale i tak jsem na tyto skutečné události, na množství jejich obětí a na těch 87% zde, čekala nemilosrdnější a krutější zpracování. Uživatel heyda to vystihl velmi podobně mému dojmu. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Uf! Chladné, kruté a pritom tak veľmi citovo pôsobiace. Don Cheadle by týmto výkonom utiahol aj troch oscarov, škoda, že musí občas svojim výkonom zaskakovať aj malé medzery v scenári, ale inak to nemalo chybu. 85%. ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Hotel Rwanda se dá popsat uplně stejně jako dialog Joaquina Phoenixe: Lidé akorát řeknou "To je hrozný!" a vrátěj se k večeři.... Při sledování filmu si člověk akorát řekne "ty jo, to muselo bejt hrozný, chudáci lidi" a odejde se zhulit/ožrat/hrát hry/provozovat sex/spát a na ten film už nikdy nepomyslí. Rwanda má (asi) silnou citovou stránku, bohužel Krvavý diamant vyhrává na celé čáře. Neuškodilo by třeba film proložit autentickými záběry o hromadné genocidě, také točit film trošku jinou kamerou (točí se tu rekonstrukce, ne drama ála Pokání) by je nezabilo. Abych řekl pravdu, Hotel Rwanda ve mně neprobudil ani jeden z pocitů "litování neštěstí" a to by se u takového filmu nemělo stát. Don Cheadle sebelepší a utrápenější, emotivní zázrak a pořádná ukázka co si lidé způsobují se nekoná. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Ako to vyzerá keď sa veci začnú srať (poriadne) a všetci tí, ktorým ste celé tie roky liezli do prdele na Vás zabúdajú, odmietajú, majú zviazané ruky, alebo sa tak iba tvária. A k tomu navôkol genocída, peklo. Nič pre ľahké žalúdky, aj keď vo väčšej časti filmu ostáva pri náznakoch a žiadne sílené šokujúce orgie sa nekonajú, film a mňa dosť zapôsobil. Podporené naozaj vynikajúcou hudbou, je umná réžia Terryho Georgea vynikajúcim filmovým zážitkom. Film má u mňa ešte tajnú hviezdu za jednu naozaj silnú scénku. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Brilantní výkon Dona Cheadla, který měl mimochodem naprosto zaslouženou nominaci na Oscara tu silně kontrastuje s nedostatečnou zaníceností režiséra pro danou látku a s neschopností vytvořit dostatečnou zpětnou vazbu a tím pádem i sprostředkovat silný a emociálně bohatý zážitek, který by člověk tak potřeboval. Strohá formální stránka zde není na škodu a dává vyniknout syrovosti a opravdovosti prostředí, přičemž největší důraz není ani tak kladen na akční scény, jako spíše na ty dialogové. Celkově jsem však byl až nemile překvapen faktem, že mě film výrazněji emociálně oslovil snad jen při dvou scénách. Možná to dělala absence velkého plátna, potažmo zvukové vatáže, přesto na mě celý projekt působí až příliš chladně. Tak chladně, že průměrné hodnocení považuji v tomto případě za dostačující. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Velmi obyčejně natočený, ale zato silný, humánní a vypjatý snímek, kterému se podařilo popsat jednu z nejsmutnějších kapitol lidských dějin (ano, nejen 20. století!), aniž by se opíral o berličku extrémní brutality a sentimentu. Don Cheadle a mnozí další zaslouží hlubokou poklonu! P.S. - Každému koho toto tragické téma zaujalo, doporučuji knihu "Inyenzi neboli šváby" od jedné z přímých účastnic genocidy, která sama přišla o celou svou rodinu... ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch filmů, co ukazuje, jak málo někde znamená lidský život - vůbec nic. Nic... Zvěrstva, o kterých se u nás moc neví a moc nemluví, která se zdají tak vzdálená... Přesně, jako to říká postava J. Phoenixe. "Lidi si možná řeknou: To je hrůza. A budou pokračovat ve večeři." To mi na tom všem přišlo nejhorší. Don Cheadle podává neuvěřitelně dobrý výkon, toho Oscara za to dostat měl, stejně jako všechny další postavy. Ačkoliv to není až tak explicitní, jako jsme už zvyklí, je to neskutečně syrové a děsivé a dojemné. 100%. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Ani som necakal, ze to bude az tak silne emotivny film. Naozaj som sa pocas filmu zamyslal nad nasimi kazdodennymi problemami, ktore su pre porovnanie s tymto filmom prechadzkou ruzovou zahradou. Obdivoval som manazera hotela Paula, ako tvrdo bojoval za zachranu akehokolvek zivota ludi, ktori boli v jeho hoteli. Pritom to nie je vymysleny film o nejakom hrdinovi, ktoremu by som drzal palce, ale kruty pribeh podla skutocnosti, pri ktorom som ani nechcel verit, ze sa to stalo v podstate nedavno (1993) a ze tam ludi zabijali len preto, ze mali väcsi nos alebo hlavu. Jeden z novinarov, ktory zachytil na kameru brutalny masaker povedal: "Vo svete si to ludia pozru v spravach, pomyslia si: ,,Boze, to je hrozne, ale budu vecerat dalej". Mozno aj preto je dobre takyto film natocit. Film mal tri nominacie na Oscara v kategorii herec v hlavnej ulohe Don Cheadle, herecka vo vedlajsej ulohe Sophie Okonedo a za scenar. Avsak v hereckych kategoriach mali väcsie stastie Jamie Foxx za hlavnu ulohu v hudobnej drame RAY (2004) alebo Cate Blanchett za dramu LETEC (2004) od Martina Scorseseho... 18.09.2008 _______ Don Cheadle - (Paul Rusesabagina) +++ Sophie Okonedo - (Tatiana Rusesabagina) +++ Desmond Dube - (Dube) +++ Hakeem Kae-Kazim - (George Rutaganda) +++ Nick Nolte - (Plukovník Oliver) +++ Joaquin Phoenix - (Novinár Jack Daglish) +++ Jean Reno - (Tillens) +++ Hudba: Afro Celt Sound System, Rupert Gregson-Williams, Andrea Guerra +++ Nemecka Cinema - 75% ()

castor 

všechny recenze uživatele

Silné čtyři hvězdy, u kterých svou roli hraje fakt, že tohle drama vzniklo podle skutečných událostí. Skrývá se v něm několik silných momentů a mnohé zaujme sakra pravdivá poznámka, kdy Joaquin Phoenix tvrdí, že každý ve světě sice bude „litovat místní obyvatele, ale pak se vrátí ke své večeři“. Výsledek skrývá víc než souboj navoněného dobra se zákeřným zlem. Terry George (ač mohl místy přitlačit) se nepouští do krvavého běsnění, ale svůj příběh vyčerpává na osudu jedné rodiny a předkládá humánní a přirozené snahy o záchranu běženců před masovou genocidou. Vedle scénáře, hudby nebo zvuku je třeba smeknout před hereckými výkony. Don Cheadle zvládá svoji roli bravurně, nesleze z plátna, do posledního dechu věří s chladnou hlavou v lepší příští. Politika jej nezajímá, rasové spory jdou mimo něj, hrdinou se stát nechce. Nenápadně a úsporně natočené drama bez patosu, které ukazuje západní svět v tom pravém světle a zbídačené africké obyvatele v ještě pravdivějším. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Mrazivý film, dle skutečných událostí. Neuvěřitelný milion lidí zahynulo za pouhé 3 měsíce!!!! Je neuvěřitelné, že se tohle ještě někde může vůbec dít, nebo že se to vůbec mohlo uskutečnit, zatímco my tady v teple před tím zavíráme oči! Ale zpátky k filmu... Cheadle byl vynikající, Nolte byl výborný a jako třešničky na dortu tu máme i Phoenixe a Rena.. Jo, jsem jediný, komu to připomnělo Schindlera? Prostě a jednoduše výborný film, který si rozhodně nenechte ujít! ()

Rogue 

všechny recenze uživatele

Byla sem tak zhulena ze si pamatuju jen to ze sem nespala. A ze tam byli sami negri. Ale byl to dobry film... ()

Trellíno 

všechny recenze uživatele

Syrové, autentické, chvílemi až dokumentárně působící a hlavně skutečně výtečné drama o genocidě ve Rwandě. Uplně čisté čtyři hvězdičky to nejsou, nějakých 78%, ale i tak můžu tento snímek vřele doporučit. A nesmím opomenout Cheadlea, neboť ten roste film od filmu a ta Golfistova Oscarová připomínka je docela přesná. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mi vzhledem k tématu přišel strašně zastydlý. Veškerá zvěrstva se děla jakoby mimo kameru, pokud už byla výjimečně zabraná nějaká vražda, bylo to jakoby někde v dálce, takže celá genocida na mě pak padla s daleko menší silou, než tomu bylo například v jiném zpracování stejné tématiky Někdy v dubnu, pamatuji si, že tam i mně už z těch záběrů nebylo dobře a to nejsem úplně ten typ, co by zavíral oči při náznaku násilí na obrazovce. Jasně, je to bez citového vydírání, ale je to zároveň nezobrazení skutečných scén, které mají v této události své nezastupitelné místo. Je ovšem chvályhodné, že díky nižšímu ratingu se tak snímek může dostat i mezi mladší diváky a ti poznají, o co v konfliktu zhruba šlo. Co už se mi ale nepozdávalo vůbec byl nesnadno uvěřitelný charakter hlavní postavy, který byl vyobrazen bez jediné negativní vlastnosti. Pokud už porušil zákon, například úplatkem, nutně to bylo pro něčí záchranu či pomoc. Spoiler - To, co mi dále vadilo, byl samotný konec. Nepřišlo mi úplně vhodné, aby v tomto typu filmu byl tak jednoznačný happyend, působilo to na mě hodně divně. Film jakoby mi říkal: "Umřelo milion lidí, ale tahle rodina se zachránila, je to v pořádku". ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

V době konfliktu jsem se kamarádila s misionářkou která strávila v Africe hodně let a měla do celé situace mnohem lepší vhled než já. Myslím si, že film mnohé přiblížil, ale stejně neobsáhl všechno. ()

Ded@M@tes 

všechny recenze uživatele

Politika, nepokoje. Drsná země, tvrdé podmínky. Genocida v Rwandě je tragickou událostí s téměř milionem lidských obětí. ( Hodnocení: 8/10 ) ()

belldandy 

všechny recenze uživatele

Souhlasím, že to film citově vydírající není, jen nevím, jestli je to jeho přednost. Mám dojem, že je příliš uhlazený s ohledem na tragédii, kterou se snaží zabývat. Přesně ten případ, kdy si říkám, že realita natolik předčila fikci, že je případnější spíš se podívat na nějaký dokument. To nejsilnější v pozadí jsou totiž samotná fakta a zdaleka ne film sám. Bohužel v obou směrech, chce se říct. Kéž by byl ten film syrovější a děsivější a realita nikoli. ()

Související novinky

Tři nejlepší hrané filmy o Africe

Tři nejlepší hrané filmy o Africe

01.12.2019

Afrika byla dlouho poměrně málo využívaným místem pro děj hraných filmů. Až v posledních přibližně 15 letech vzrostl zájem filmařů o témata spojená především s turbulentními politickými změnami a… (více)

Charlize Theron versus Vikingové

Charlize Theron versus Vikingové

25.10.2012

Bohužel, prozatím jen jako producentka. Její společnost Denver & Delilah totiž pro stanici ABC natočí pilotní film nového historicko-dobrodružného seriálu The Clan. Ten se bude odehrávat v raném… (více)

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Reklama

Reklama