Reklama

Reklama

My Fair Lady

Trailer

Slavný film George Cukora My Fair Lady, ověnčený v roce 1964 celkem osmi Oscary, vychází z úspěšného broadwayského muzikálu, inspirovaného hrou anglického dramatika a mistra chytrého humoru G. B. Shawa "Pygmalion" (tato hra se poprvé ocitla na filmovém plátně již v roce 1938). Příběh květinářky Lízy Doolittleové a profesora Henryho Higginse, který se vsadí, že z prostého chudého děvčete udělá pravou dámu, splnil očekávání producentů a brzy po svém uvedení vydělal dvojnásobek výrobních nákladů ve výši 17 milionů dolarů. Oproti originální předloze se tu dočkáme i tolik žádaného šťastného konce. Rex Harrison si svoji úlohu zahrál již na Broadwayi a později v Londýně, zatímco Audrey Hepburnová vystřídala na přání producenta broadwayskou divadelní hvězdu Julii Andrewsovou. Pro tu bylo jistě satisfakcí oscarové ocenění téhož roku za hlavní roli v muzikálu Mary Poppins, když její sokyně vyšla naprázdno. Přestože je ve zpívaných pasážích Audrey Hepburnová dabována, přispěl její křehký půvab, uvolněnost a smysl pro muzikálové herectví k úspěchu snímku, který dodnes učí další generace, v čem je podstata kvalitního scénického provedení muzikálu. Bohatá výprava a kostýmy, krásné melodie a vynikající herecké výkony a navíc nově restaurovaná kopie – to vše činí z tohoto filmu ojedinělý sváteční zážitek. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (442)

Krissty 

všechny recenze uživatele

Žila jsem v tom, že muzikály patří na jeviště a když se zfilmují, není to ani zdaleka takový požitek.. Ovšem u tohoto díla se to povedlo více než obstojně. Poutavý příběh je doplňován skvělou hudbou a mnohdy vtipnými a zajímavými dialogy.. Postava Lízy v podání Audrey Hepburn dokáže být tak rozkošně sprostá a o pár minut později slušně vychovaná dáma. A samozřejmě i Rex Harrison, který je velmi charismatický a mnohdy tak úžasně nevychovaný a hrubý.. Je mě trochu mrzí, že Audrey neměla možnost zpívat.. Myslím, že by i tohle (stejně jako všechno ostatní) zvládla lépe než na jedničku! :) A jedním z největších plusů je to, že songy jsou chytlavé, pamatuji si je a hrají mi ještě pořád v hlavě. To je podle mě u muzikálů jeden z nejdůležitějších faktorů, který je zde splněn na 100% :) ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Moc dlouhé s nijak extra výbornými, nechytlavými písněmi, přesto však s mojí oblíbenou herečkou Audrey Hepburn. Čekal jsem o něco lepší zábavu a bohužel se mi dostala tato přeceněná nafouknutá nevtipná romance. [5/10] (Warner Bros.) (Technicolor /// Produkce: Jack L. Warner /// Scénář: Alan Jay Lerner podle divadelní hry Pygmalion George Bernarda Shawa /// Kamera: Harry Stradling Sr. /// Hudba: Frederick Loewe /// Oscar: Jack L. Warner (nejlepší film), George Cukor (režie), Rex Harrison (herec), Gene Allen, Cecil Beaton, George James Hopkins (výprava), Harry Stradling Sr. (kamera), Cecil Beaton (kostýmy), André Previn (hudba), George Groves (zvuk) /// Nominace na Oscara: Alan Jay Lerner (scénář), Stanley Holloway (herec ve vedlejší roli), Gladys Cooper (herečka ve vedlejší roli), William H. Ziegler (střih)) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Reklama

aniiicka 

všechny recenze uživatele

Další moje milovaná klasika. Muzikál se skvělou atmosférou starých časů a se skvělou hereckou sestavou. Myslím, že Audrey byla pro roli Lízy Doolittleové tou pravou, alespoň já si nikoho jiného nedovedu představit a samozřejmě Rex Harrison je jako profesor Higgins geniální. Po všech stránkách je My fair Lady velkolepý film - známé, krásné písně (u některých mám pernamentní úsměv), bohatá výprava plus perfektní zábavná lekce anglické výslovnosti:). Vůbec mi nevadí délka filmu, to k tomu prostě patří. Kouzelná podívaná! ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Má záliba vyhýbat se klasikám a muzikálům se na dojmu z My Fair Lady bohužel nemile podepsala. Již od začátku se tu Audrey směšně pitvoří - příšerně vypadá, otravně mluví, křičí a přehrává. Zpěv působí ve filmu nevhodně a rušivě, takže jsem už v prvních minutách přetáčela. A postupně mi tak došlo, že z nudy přetáčím celý film.. Pravděpodobně jsem ignorant, ale tenhle film na mě působil nesympaticky již před shlédnutím, kdy jsem slyšela, kolik stresu z něj Audrey měla (aby ji nakonec přezpívali příšernou ukvákanou "lavlííííí" zpěvačkou) a toho dojmu jsem se už nemohla zbavit po celou dobu. Snad někdy budu mít náladu na druhou projekci. A ta snad dopadne o něco lépe. PS: Ty kulisy byly naprosto příšerné a lacině vyhlížející.. ()

burina 

všechny recenze uživatele

Milujem tento film hlavne kvôli Audrey a nádhernej hudbe(za najlepšie považujem Wouldn´t It Be Loverly, Without You a On the Street Where You Live). Rex Harrison mi nikdy neprišiel veľmi sympatický, preto si moje sympatie získal skôr Freddy(btw vie mi niekto vysvetliť prečo bol aj Jeremy Brett predabovaný, keď mal v skutočnosti nádherný hlas?!). Anyway, Audrey bola famózna, dokonalá Eliza a myslím si, že sa do role hodila viac ako Julie Adrews, ktorá ju hrala v divadle(ikeď hlas mala rozhodne lepší). Bohužial to akosi niektorí ľudia v tej dobe nepochopili a aj napriek tomu, že muzikál získal 8 Oscarov, jej sa neušla ani nominácia. Čas ale jej výkon preveril, a dnes jej aj vďaka tejto úlohe jednou z nezabudnuteľných hviezd filmového plátna. ()

Galerie (116)

Zajímavosti (64)

  • Adresa 27A Wimpole Street, na ktorej v Londýne býval profesor Higgins (Rex Harrison), v skutočnosti neexistuje. (TheRoller)
  • Název je narážkou na známou anglickou říkanku: "London Bridge is falling down, Falling down, Falling down. London Bridge is falling down, My fair lady." (gjjm)

Reklama

Reklama