Reklama

Reklama

Hop nebo trop

(seriál)
všechny plakáty
TV spot 6
Komedie / Rodinný / Dobrodružný
Česko, (2004–2008), 10 h 3 min (Minutáž: 72–79 min)

Hudba:

Jan Kolář

Hrají:

Ivana Chýlková, Martha Issová, Pavel Řezníček, Roman Zach, Marek Taclík, Adrian Jastraban, Ladislav Ondřej, Klára Oltová, Václav Knop, Jitka Sedláčková (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(8)

Obsahy(1)

Komediální seriál začíná jednoho všedního rána v sychravé zimní Praze. Rozvedené Báře Duškové se nechce do práce a jejím dětem do školy. Určitě netuší, že zanedlouho je čeká poněkud dobrodružný zájezd na hory s kolegou z podniku a s partou jeho povedených přátel. Večer na horské chalupě ovšem vezme nečekaný obrat. Ale co hlavně, jedním výletem to všechno neskončí. Směšným držkopádem při přeskoku kozy prostě začal celé rodině nový život. Je to hop nebo trop: vždycky se dá přece začít znovu a na lásku není nikdy pozdě... Celá minisérie chce být především diváckou podívanou. Těží z obliby komedií, jako byl například triptych režisérky Poledňákové, autorova komedie Sněženky a machři, v klasické literatuře "Tři muži ve člunu" anebo ze současného čtení jmenujeme oblíbenou vodáckou knížku "Jak utopit Ofélii." Lyže, kola, voda či koně, to jsou všechno buď milé vzpomínky anebo aspoň hezké nerealizované sny, a proto věříme, že divák tudy s námi půjde rád. Realizace podobného záměru v podmínkách České televize byla ovšem tvrdým oříškem. Sledovat dialogy kamarádů, jejich slovní duely při jízdě na kánoích, na kolech nebo v sedle koní a zachytit přitom atmosféru hor, řeky nebo třeba noční bouřky - to vše bylo produkčně i režijně velmi náročné. Naděje vložili proto tvůrci v technologii DV, která právě umožňuje sledovat herce v mezních situacích. Jenom tak bylo například dostupné natáčení na dvě i více kamer a přizpůsobení se mimořádným situacím, jako byly například povodně, které zastihly štáb při natáčení na Horní Vltavě. K realizačním lahůdkám patřily scény jako slaňování Vyšehradské skály, utonutí na nočním splavu, kroupy nebo seskok padákem.

Seznam jednotlivých epizod:

I. řada  1. Na lyžích
2. Na vodě
3. Na kolech
4. Na koních

II. řada  1. Memoriál
2. Pelech
3. Ženy do větru
4. Tři vdovy (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele fabecc1222 k tomuto seriálu (11)

Hop nebo trop (2004) 

Pamatuju si, že jako dítě jsme na to doma koukali každé léto, a právě s letní pohodovou atmosférou si tento seriál spojuji. Hlavně první řadu, která má vynikající kvalitu, a první dva díly by se určitě uživili i jako samostatné filmy. Druhá řada už bohužel takovou kvalitou nedisponuje, a výlety mnohdy ustupují do pozadí. Pochválit lze určitě velmi zajímavé obsazení a také hlavní znělku, která se prolíná napříč celým seriálem. V podstatě je to taková reklama na naši krásnou krajiny a památky, snad abychom nezapomněli také někdy vyjít ven, a nesedět jen doma. ()

Série 1 (2004) (S01) 

První dva díly působí v rámci TV produkce svou kvalitou jako z jiného světa, a klidně by mohli fungovat jako samostatné filmy, a při větším rozpočtu by s tímto scénářem mohli disponovat i pořádnou technickou kvalitou. Obecně lze říci, že tato čtyřka dílů patří k tomu nejlepšímu, co ČT na poli krátkých seriálů vytvořila. Prostě a jednoduše pohodové rodinné výlety, doslova vybízející k tomu vzít kolo nebo lyže, a vyjet si po ČR. ()

Na lyžích (2004) (S01E01) 

"Mám taky děti, fetujou..." :D. Vždycky jsem rád, když se v nějakém filmu či seriálu objeví pravá zimní atmosféra, a tady je jí opravdu dost. Příběh není nic světoborného, ale nahoru to vytahuje hlavně velmi pohodová atmosféra a výborně napsané postavy, kdy jediným mínusem je Bohuna (ale to hlavně až v dalších dílech). ()

Na vodě (2004) (S01E02) 

Tenhle díl na Vás bude mnohem více působit, až když ho uvidíte opakovaně, jelikož už budete vědět, jaké je jeho finále, a tím pádem tak úplně jinak budete vnímat předcházející, pozitivně laděné momenty, které předcházejí nejsmutnějšímu okamžíku seriálu. Ještě předtím nás ale tvůrci vezmou do povodní roku 2002, kdy nám v několika záběrech až dokumentaristicky ukážou průběh valící se vody. Tvůrce tak postihlo opravdové stěstí v neštěstí, že mohli zábery z dílu spojeného s vodou natáčet zrovna v době, kdy nás ohrožovala takováto přírodní katastrofa... Ve výsledku jasně nejlepší díl seriálu, který se neztratí ani mezi mnohem dražší filmovou produkcí. ()

Na kolech (2004) (S01E03) 

Vlivem událostí z konce minulého dílu se nám vypařila ta pohodová atmosféra, která seriál provázelo první dva díly. Na ránu je hlavně linka Radka a Bohuny, kdy Radek je otravný občas, a Bohuna nonstop. Nejlepšími scénami tak stále zůstávají jednotlivé epizodky z jízdy na kole (statek). ()

Na koních (2004) (S01E04) 

Trochu déle tu trvá, než díl dostojí svému názvu, a opravdu se vyjede na další výlet. Do té doby se tak řeší spíš vztahy mezi jednotlivými postavami, a pozitivem je, že z děje na tento díl odpadne otravná Andrea. Když dojde na výletování, tak se vracíme do starých známých kolejí, a kvalita dílu jde postupně nahoru. ()

Série 2 (2008) (S02) 

Druhá řada bohužel nedokázala navázat na pohodovou atmosféru první řady, a v mnoha případech se více než na výlety a poznávání krásné krajiny a všemožných zákoutí řeší vzájemné vztahy postav. Postavy jako Bohuna a Radek jsou za prahem snesitelnosti a divák si jen přeje, aby byli na obrazovce co nejméně. ()

Memoriál (2008) (S02E01) 

Tak se nám naše oblíbená výletová parta po pěti letech vrátila, a předně je třeba říci, že už vůbec jako parta nefunguje, alespoň ně jako ti pohodový výletníci, jak je známe z 1. série. Mnohem větší důraz je tu kladen na vnitřní problémy postav, a vztahy mezi nimi, a kvůli tomu se tak vytrácí ta pohodová atmosféra prvních dílů. Tvůrci byli zřejmě ze strany ČT pro druhou řadu odměněni lepším rozpočtem, což vedlo k tomu, že do jednoho dílu vměstnali hned několik větších akcí, a děj je tak více roztříštěný, než když se soustředil na jednu konkrétní akci, okolo které se celý děj v 1. sérii točil. ()

Pelech (2008) (S02E02) 

Je to sice lepší, než předchozí díl, ale na kvalitu první řady se to stále nechytá. Výhodou oproti minulému dílu je, že se děj soustředí čistě na jednu akci, ale v porovnání s horským dílem z první řady tento značně zaostává. Pozitivní a pohodová atmosféra první řady definitivně zmizela, a většina postav se utápí ve svých rodinných problémech, kterým je bohužel věnována značná část dílu, která předchází samotnému odjezdu na hory. Linka Radka a Bohuny tady prožívá svůj nesympatický vrchol, kdy už má divák chuť obě postavy svrhnout někde z hory. ()

Ženy do větru (2008) (S02E03) 

Ne, tohle vážně není ten Hop nebo trop, na který se chceme dívat. 2/3 dílu se opět zaměřují na osobní problémy postav, a linka Bohuny, která už ani s partou nejezdí, je neskutečně otravná. Taky nechápu, kde tvůrci vyhrabali toho herce, co hraje toho jejího Wágnera, každopádně je to slušný tragéd. Když už konečně dojde k nějakému výjezdu, tak i na něm se místo poznávání nových míst, a krásných záběrů české krajiny dostane spíše hádek mezi jednotlivými postavami. ()

Tři vdovy (2008) (S02E04) 

Tak jsme se v rámci tohoto výletu zbavili obešli vesměs bez mužské části, a světe div se, fungovalo to lépe, než ostatní díly druhé série. Právě ta absence hádek a zabšklosti, a naopak přidaná dávka humoru pomohla u jeptiškovského výletu tomu, že se jedná o to nejlepší z druhé řady. Kontinuélně se tu odehrává i Himalájská výprava, pochopitelně v rámci rozpočtu pozorována jen z dálky, ale i tak přinášející nějakou tu dávku napětí a adrenalinu. Bohuna stále nesnesitelná, a její chování postrádá kapku zdravého rozumu. ()

Reklama

Reklama