Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Krvavý příběh o bitvě válečníka Beowulfa s obrem Grendelem. V této moderní verzi anglosaské epické báje vede norský hrdina Beowulf (Gerard Butler) svou družinu na pomoc starému příteli, dánskému králi Hrothgarovi (Stellan Skarsgaard), jehož království je pustošeno Grendelem (Ingvar Sigurdsson). Jakékoli Beowulfovi pokusy o bitvu jsou však mařeny jeho odmítnutím bojovat. Poté, co se hrdina setká s tajemnou čarodějkou Selmou (Sarah Polley), začíná chápat, že obrova zuřivost je jen odpovědí na bezpráví, kterého se vůči němu král dopustil. Beowulf, který jako voják není vůbec zvyklý váhat, už ale není přesvědčen, že by obr měl zemřít. Bouřlivý příběh o pomstě, loajalitě, soucitu a odpuštění. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (169)

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Zvláštně pojatý film. Velmi střídmé zpracování této severské báje, natočené jakousi starou kamerou. Celý film vypadá, jako kdyby byl o nějakých 15-20 let starší, než ve skutečnosti je. I název je poměrně zavádějící. Kdo bude očekávat bitvu ve stylu Davida a Goliáše, bude zklamán. Film především vypráví o tom, jak jsou na sebe lidé zbytečně zlí a jak se v historii každá odlišnost trestala smrtí. On to je vlastně dobrý nápad, ale zpracování je bohužel takové režijně dost suché, děj málo vygradovaný a vizuál ryze televizní, což je trochu škoda. ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Kde nič nieje ani smrť neberie! Film na ktorom sa jednoznačne podpisuje nedostatok prostriedkov. Veľa vecí sa dá zamaskovať veľmi peknými exteriérmi a armádou bradatých Olafov. No ak sa celý film postaví jedine na týchto veciach na obrazovke sa objaví veľká slabota. Slabota, ktorú od zlých filmov oddeľuje jedine serióznosť herecstva či snahou o zakrytie menších dejových dier aspoň surovou akciou. Drsná krajina, drsní Dáni a drsné reči však po chvíľke začnú kus nudiť a ku koncu to už nezachráni ani slušná akcia. Zaplať pánboh za vtipného bohonosiča, ktorý kde tu cez projekciu prebral moje driemoty. ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Vynikající syrovost, studené sluníčko, zima a chladný vzduch od moře. Pokud někoho urazilo, že v tomhle filmu hrdinové nejsou hrdiny, troll není digitální a neboří jednou ranou stovky (digitálně naklonovaných, do všech stran se rozprsknuvších) válečníků.... že postavy nedělají namachrovaná gesta a netváří se jako největší tvrďáci... že Beowulf není nadčlověk a Dánští reci působí spíš jako banda spiťarů...pak je mi strašně líto. Tohle totiž není žádná hollywoodská limonádová velkoprodukce. O to víc ale film působí jako něco, co se skutečně mohlo udát, a dokonce si chytře pohrává s myšlenkou záměrného zveličování a překrucování seběhlých událostí... a následného vzniku hrdinských eposů. 85% Velký tleskanec. Ano, dokážu si plně představit, že na základě těchto událostí vznikla jedna z mnoha známých legend. P.S. - pochopitelně jsem fandil sympaťáku Grendelovi. Já už jsem prostě takovej... ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Jak kanadské filmy nemám rád a smrdí mi na sto honů, tak tohle bylo moc fajn. Přirozené, syrové, bez rušivých speciálních efektů. Asi nejlepší adaptace legendární ságy. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Beowulf je legendární norský hrdina a válečník, který přijíždí na pomoc svému příteli, jehož království likviduje troll. Severské scenérie byly nádherné. Děj je hodně dynamický. Kostými a kulisy jsou věrohodné. Syrová atmosféra, která byla dobrá, ale chtěla by ještě trošku přidat na syrovosti a více zahustit. Pak by to bylo na pět hvězd. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Uznávám, že i tohle trochu filosofující a moralizující pojetí je zajímavé, na druhou stranu by bylo možné k němu přistoupit trochu zajímavěji, oživit ho. Sem tam je nějaká scéna, která je dobrá, je zajímavá, ale jsou roztroušeny po celém filmu, který jako celek nepůsobí příliš silně. Přitom ten příběh silný je. Je to o porážce netvora, který je odkazem doby, byl vytvořen proto, že král příliš neřešil, jaká bude jeho vláda, jak se dostane na trůn, jaké skutky vykoná. Tahle rovina je silná, ale je zasazena do příběhu, který překvapivě vůbec nebaví. Chtělo by trochu zapracovat na scénáři, ubrat prázdných scén, více zrychlit děj, pak by si snímek zasloužil i nadprůměr. Takhle je spíše zklamáním. ()

Zmiu 

všechny recenze uživatele

Výborné zpracování staroanglického eposu. Žádné přehnané efekty a dlouhé vleklé souboje. Přesně ve stylu staré literatury. Hrdina vytáhne meč, a rychle zabije. Tento film se drží duchu eposu, postava čarodějky je sice navíc, ale dává filmu oživení. Do toho krásná islandská krajina a výborná hudba, kterou složil Hilmar Örn Hilmarsson. ()

dezorz 

všechny recenze uživatele

Filmov s vikingskou tematikou nie je vela, dobrych este menej. Napriek tomu v poslednej dobe sa ich objavilo niekolko. Po 13tom banderasovom arabsko vikingskom bojovnikovi je tu kanadsko islandsky epos B&G a budic rok nas este caka Zemenkisov velkofilm, napodiv, ak beriem 13teho obojovnika ako remake eposu o G&B, opat spracovanie tejto prvej zachovanje anglicky pisanej literatury. B&G ma mnoho podobnosti s 13tym bojovnikom, nielen obsahove, ale aj formalne, ide o rovnaky nepodarok. Nasastie, bez vplyvu hollywoodu sa podarilo zachovat seversku poetiku a realnu drsnost zivota pred vikingov. ()

BUD-SFIS 

všechny recenze uživatele

Dobrý námět ale hodně špatné zpracování. Herci hráli dobřé ale ten scénář nějak neměl šťávu. Sice někteří to pokládají jako klad, tzv. střízlivé zpracování ale opak je pravdou. Je to spíš nuda, kdy nevíte ze začátku o co jde ale přijde bod zlomu a je to jasné. Jen jedna hlavní linie postavy a to Beowulfa. Nikdo jiný se nevyvíji ani nehraje žádnou roli v ději. Škoda té krásne přírody, že musela být obsažena zrovna v tomto filmu. ()

Dannysek4U 

všechny recenze uživatele

U me moc dobry, krasne naturalisticky a realne se tvarici, spravny celky a la National Geographic. Jen skoda, ze si ke konci rejza nepohlidal scenar, napriklad veci s matkou/carodejnici uz tam rozhodne nemusely bejt, jsou navic a pusobej zbytecne epizodne. Ale v celku velmi prijemnej dojem. A moc chvalim hudbu, bajecna. A je moc fajn konecne poznat, odkud kradl Crichton pri psani Pojidacu mrtvych. ()

Noviik 

všechny recenze uživatele

Zajímavě pojatá Píseň o Beowulfovi. Herecky rozhodně není špatná, hlavně kvůli Stellanu Skarsgardovi, ovšem kamera je dosti nudná a slabá, řekl bych že celá režie by měla být trochu lepší. Každopádně to není tak hrozné, jak se na první pohled zdálo. ()

Nivenx 

všechny recenze uživatele

Vizuální stránka tohoto filmu není vůbec špatná a dobře se na ní dívá, ale co se týče scénáře a pointy filmu, tak to mě absolutně nevzalo. Ani herci mě nějak nebrali. Prostě nuda. 30% ()

sir-dave 

všechny recenze uživatele

V devadesátkách v době Xeny a Herkulese by to byla pecka, o deset let později už se točilo daleko líp. Malý desetiletý Grendel má vousy jako otec Fura. Nehledě na to, že oproti eposu se to značně liší. Ani Gerard Butler to ještě nedokáže moc pozvednout. Stačilo by to i jako nějaká epizodka zmíněných seriálů. ()

Reklama

Reklama