Reklama

Reklama

Harry Potter a Fénixův řád

  • Velká Británie Harry Potter and the Order of the Phoenix (více)
Trailer 1
Fantasy / Rodinný / Dobrodružný / Drama
Velká Británie / USA, 2007, 138 min

Režie:

David Yates

Předloha:

J. K. Rowling (kniha)

Scénář:

Michael Goldenberg

Hrají:

Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Jason Isaacs, Tom Felton, Maggie Smith, Helena Bonham Carter, Robbie Coltrane, Ralph Fiennes, Michael Gambon (více)
(další profese)

Harryho Pottera a jeho bratrance Dudleyho napadnou během prázdnin mozkomorové. Harrymu se sice podaří v poslední chvíli oba zachránit pomocí ochranného kouzla "patrona", ale za jeho použití před mudly mu hrozí vyloučení ze školy. Po krátkém setkání s Hermionou, Ronem, Siriusem, profesorem Lupinem a dalšími přáteli v domě Fénixova řádu pokračuje Harry v cestě na ministerstvo kouzel, kde má disciplinární řízení rozhodnout o jeho osudu. Přes napjatou situaci Brumbál zvrátí rozhodnutí v jeho prospěch. Že potíže čekají i ve škole, pochopí Harry, když zjistí, že na příkaz ministerstva je novou učitelkou obrany proti černé magii protivná Dolores Umbridgeová. Harry má stále podivnější sny, které ho pojí s Voldemortem. Zachrání sice díky tomu život panu Weasleyovi, Brumbál se však jeho vidin obává a pověří profesora Snapea, aby chlapce cvičil v nitroobraně a naučil ho, jak komukoli zabránit v přístupu do své mysli. (TV Nova)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (1 255)

Marius 

všechny recenze uživatele

Po Newellovskej rutinérskej a efektami nabitej štvorke mení Yatesov piaty diel notu na rádoby psychologickú konverzačnú drámu s prvkami kritiky diktátorského vzdelávacieho systému. Fenomén HP ide ťažko mimo mňa, napriek tomu si každý rok nájdem čas na to, aby som si pozrel na čom tá dnešná mládež fičí. Ale k filmu-Yates rozhodne natočil lepší film než bola vyprázdnená Ohnivá čaša, nanešťastie opäť plávame na vlnách lásky, dobra a spravodlivosti, ktorá vždy vyhrá. Istá snaha o vnútornú prepracovanosť charakteru hlavného hrdinu tu je, bohužiaľ momentov v ktorých si uvedomuje že svet ani ľudia nie sú dokonalí (terorizovanie mladého Snapea) je ako šafranu. Yates utlmil dve najvýraznejšie vedľajšie postavy Hermionu a Rona na úkor ostatných spolužiakov, ktorí za tento priestor vďačne prekrývajú známejších hrdinov. To platí najmä o predstaviteľke Luny Lovegood, Evanne Lynch, ktorej výstupy sú potešením pre oko i ucho diváka. Ide totiž o jednu z mála originálne a zaujímavo napísaných postáv v tomto filme. Omnoho viac diváckeho záujmu vzbudia postavy na strane Temného pána (ktorý stále vyzerá ako nedovyvinuté niečo a je skôr na smiech), a to Lucius Malfoy a sesternica Bellatrix Lestrange. Jason Isaacs tu konečne nepôsobil ako idiot (na rozdiel od Newellovho počinu) a akonáhle sa na plátne zjaví pani Burtonová (pardon, Helena Bonham-Carter) budete mať pocit, že Voldemort je len nastrčená bábka. Helena je skrátka skvelá a i za tie dve minúty čo je na plátne zatieňuje všetky ostatné postavy. Problém s piatym Harrym je ten, že sa snaží o ničo čím nikdy nemôže byť. Rozprávka o boji dobra so zlom pre mňa nikdy nebude plnohodnotnou drámou, pri ktorej by som si hrýzol nechty ako to celé dopadne. Neakčné prvé tri štvrtiny filmu nám naservírujú len pár zaujímavých scén ( opäť sa vraciam k Lune Lovegood, či scénam so Snapeom), zbytok je len balast priemerných dialógov. Čo ale stojí za to je záverečná štvrtina v Oddelení záhad. Tu Yates rozpútal výborné magické akčné peklo, na ktoré môže byť hrdý. Čo mi však na Harrym nekonečne lezie na nervy je to, že vždy keď má veľký problém (tj. vždy v závere každého dielu), spomenie si na svojich rodičov a priateľov a nie je toho, kto by nad ním vyhral. Sorry, ale z tejto „originálnej“ ilúzie som vyrástol asi v šiestich rokoch. 8/10 ()

Arx 

všechny recenze uživatele

Pro mě druhý nejlepší díl celé série. David Yates je velkým příslibem do budoucna a jeho kvalitní režie je ze snímku přímo cítit. Výsledný dojem u mě trochu kazí vyšší stopáž, tak jako to bylo i u předchozích. Chápu, že knižní námět by vydal až na 4 hodinový film ale myslím si, že pár zbytečných scén by se i v tomto díle našlo. Stopáž je ale asi jediná výtka tohoto dílu. Film mě bavil a závěrečný souboj s Harrym a Brumbálem je skutečně excelentně natočen. 90% ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Fénixův řád jsem teda viděl, a abych se přiznal...kvalitka se trošičku snížila. Bradavice už nejsou co bývali. Člověk stárne, a uvědomuje si, že nic není takové jako dřív, a už také nikdy nebude. Je to vážnější, temnější, začínají vznikat vztahy, všecko se to děje tak náhle a nečekaně až je z toho smutno. V tomto díle se stane dost důležitých věcí, ale hlavně se pod kontrolu Bradavic podepíše ta kráva z ministerstva, ale na druhou stranu nás seznámí s Lenkou Střelenkou. Takže tak i tak. Jenže kvůli tý krávě se mi tento film už tak nelíbil. Nebo nemůžu říct nelíbil, byl supr to je jasný. Jen Harry měl takové, hodně krušné období, nervové vypětí, nervy jako cyp, div se z toho všeho nakonec nezbláznil. Snaží se to být až tak temné, až je to trošičku otravné a když se do toho přicpe Ministerstvo je o problémy rozhodně přiděláno. Ale je to další příběh ze světa Bradavic, kdyby se trošičku víc dal najevo svět Bradavic byla by to větší pecka. Takhle film měl jen 138 minut a vlastně se sledovala jenom hlavní linie, svět Bradavic se prostě tolik světu tímto dílem neotevřel, spíš se uzavřel hodně do sebe. Ještě že se Harry nezhroutil. Už aby vyšel další díl. Člověk se tak těší, že se nemůže dočkat, doufám, že to vydržím, a stále s chutí budu čekat na to nejlepší. Samotný konec. --- Čekal jsem čtrnáct let... - Já vím. - Tak můžu počkat ještě chvíli! ()

brit84 odpad!

všechny recenze uživatele

Kvůli téhle hovadině jsem si zřídil účet na CSFD! Musím dodat, že předchozí díly Harryho se mi docela líbily. Schválně jsem s filmem čekal na večer, až bude taková ta filmová pohodička, abych si ho lépe užil. Ale tu nudu, která mně byla naservírovaná, jsem mohl krájet. Nestává se mi často, že bych kontroloval, za jak dlouho film bude končit. V tomto případě jsem se ale konce opravdu dočkat nemohl. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

´Potterovský´ literární fenomén šel vždycky kolem mě (a pravděpodobně půjde i nadále) a jejich filmová zpracování beru jako takovou přehlídku pěkných obrázků a zdařilých triků, které jednou vidět, příjemně strávit a zapomenout. Ovšem to co se nepodařilo ani Mistru Cuarónovi, se povedlo až ´televizákovi´ Davidu Yatesovi - plně mě vtáhnout do děje a probudit zájem o osudy zúčastněných postav. Možná je to i díky předloze, která díl od dílu houstne směrem k lehce hororové atmosféře, což je jen a jen dobře. A Stephen King má pravdu, Dolores Umbridge se svým sladkým a zároveň zlověstným úsměvem je vskutku jednou z nejodpornějších záporaček, co se kdy ve filmu zjevila (sestra Ratched z Formanova ´Přeletu´ by skoro mohla závidět :o) ). PS: Děcka se fakt asi budou nudit, je tu málo stvořeníček a havěti všeho druhu a ani prdáckýho famfprálu se nedočkají. Dobře jim tak. :o) ()

Galerie (326)

Zajímavosti (122)

  • Ve scéně, kdy George (Oliver Phelps) a Fred (James Phelps) vypouští ohňostroje v učebně a všichni žáci vyběhnou na nádvoří, je možné vidět v levé části za kamenným sloupem opřeného muže, který má ruce v kříž. Nejspíše se jedná o člena štábu. (PAULOO)
  • Ronovo (Rupert Grint) kouzlo „Patronus“ nabývá podoby Jack Russell teriéra, který se využívá jako norník např. na lov vyder. Podobu vydry má „Patronus“ Hermiony (Emma Watson). (Plamen_Ignis)

Související novinky

Držitel Oscara Gabriel Yared zahraje v Praze

Držitel Oscara Gabriel Yared zahraje v Praze

23.07.2012

Světoznámý tvůrce filmové hudby – skladatel Gabriel Yared (Oscar za Anglického pacienta) – čas od času vymění pero a notový papír za klavír a veřejně vystoupí. Letos na podzim budou mít šanci slyšet… (více)

Norton a Pitt opět spolu

Norton a Pitt opět spolu

18.09.2007

V Klubu rváčů byli nerozlučnou dvojicí ;-), a brzy Eda a Brada opět uvidíme na filmových plátnech bok po boku. Stane se tak v dlouho připravovaném celovečerním remaku televizní minisérie State of… (více)

Hoffman miluje Thompsonovou

Hoffman miluje Thompsonovou

09.06.2007

Dustin Hoffman a Emma Thompson si během natáčení Horší už to nebude zřejmě padli do oka. Zanedlouho se totiž spolu objeví v romantickém dramatu Last Chance Harvey. Ale pravděpodobnější možná bude, že… (více)

Reklama

Reklama