Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tři muži přepadnou srub zlatokopa Samuela Sanda, kterého i s manželkou zabíjí. Míšenecký syn Max Sand jde po stopě vrahů; je odhodlán k pomstě rodičů za každou cenu. Po řadě dní zamorduje prvního pronásledovaného muže v souboji, druhého nedlouho poté nachází v táboře pro trestance. Posledního vraha svých rodičů Sand objeví až po mnoha měsících… Steve McQueen, který ztělesnil hlavní roli, v 60. a 70. letech patřil k nejoblíbenějším hvězdám americké kinematografie. Většinou vytvářel typy tvrdých, odvážných mužů v dobrodružných snímcích. (Česká televize)

(více)

Recenze (102)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Nevadu Smithe jsem do přehrávače dával s trochou nedůvěry, protože zdejší hodnocení se mi na western s hereckým esem Stevem McQueenem zdálo poněkud průměrné. Byl jsem však mile překvapen, jak výbornou podívanou jsem si na večer vybral. Tento snímek nepostrádá téměř nic, co má western mít. Příběh pomsty, sympatického hrdiny, který však není žádný nepřemožitelný superman, nádherné scenérie,rozmanitost lokací, v nichž se děj odehrává, pohledné ženy a občas nějaký ten zvrat. Chyba: Než se Max dostane do kostela a než je zatčen šerifem, můžeme si ve scéně v baru všimnout při rozhovoru s barmanem, že má Steve McQueen přes rameno pás s koltem a náboji. Je to záběr na jeho záda. V následujícím pohledu en face pak vidíme, že už ho má zapnutý kolem pasu. To stejné se potvrdí, když se kamera vrací a zabírá záda hlavního hrdiny. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Nevada Smith není možná nijak extra převratný western, na svoji dobu je však dost syrový a nečekaně brutální. O brutální vraždě Maxových rodičů se sice jen mluví, ale i tak z toho mrazí. A to stačí. Maxova cesta za pomstou je rovněž přes mrtvoly a nezastaví se naprosto před ničím. A navíc vrahy vyřídí spíše chytrostí, než silou a bojovými schopnostmi. Steve McQueen ho zahrál skvěle. Navíc nechápu, kde vzal distributor, že se jedná o mladého chlapce, když ve filmu o jeho věku nepadne zmíňka. Jeden z nej westernů žánrového profesionála Henryho Hathawaye a rovnocenný nástupce revengewesternu Drzá čela. 85%. ()

Reklama

Dexter1 

všechny recenze uživatele

Tento film si nie tak úplne zaslúži tie 3* čo som mu dal. Príbeh je dobrý. Opisuje ako človeka zmení pomsta a tak ďalej a tak ďalej, lenže je to strašne dlhé a ubíjajúce a pozornosť sa dlho neudrží. McQueen bol na svoje pomery taký priemerný, čiže o nejakom vrcholnom hraní nemôže byť ani reč. Ale prečo tie 3*? Kvôli filmovej estetike. Nádherné lokácie a perfektné zábery aké mám na westernoch rád. ()

ti88na 

všechny recenze uživatele

Nevada Smith je najhoršie obsadený film, ktorý som zatiaľ videla, pričom tento nešťastne zvolený predstaviteľ hlavného hrdinu ma tak rušil, že tým pokazil akýkoľvek dojem. Nemám nič proti Stevenovi McQueenovi, práve naopak, ale aby vo svojich 35 rokoch hral 16 ročného cucáka, navyše miešanca, to muselo byť následkom nedostatku možností v tej dobe, alebo za každú cenu do hlavnej úlohy dosadiť známu tvár. Navyše mladého Maxa hrá tak zle, že to degraduje jeho herecké umenie a mňa to akurát tak rozosmievalo. Túto absurdnosť až okato podporuje aj scenár, kde ostatné veľa krát aj výzorovo mladšie postavy Stevena nie len oslovujú ako mladíka, ale spoznávajú v ňom aj miešanca, to už fakt neviem, či podľa jeho blond vlasov, svetlej pleti alebo modrých očí. Aj pri ignorovaní tohto castingového omylu, však film nemá čo ponúknuť, pretože dej je zbytočne rozťahaný a príbeh o pomste nezaujme ani námetom, ani spracovaním. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Henry Hathaway /Call northside 777, A lady takes a Chance 1943/ natocil len taky lahko nadpriemerny western so Steveom McQueenom /Velky Utek, Somebody up there Likes me/ v hlavnej roli. Pribeh pomsty za rodicov ma nieco do seba , ale film nema strhujucejsie tempo a strhujucich momentov je tu poskromne. McQueen bol herec A kategorie, ale sam nestaci utiahnut film. Akcnych scen je na western zufalo malo. Ako western - pribeh o pomste sa to vsak da. 70 % ()

Galerie (64)

Zajímavosti (4)

  • Tento film inspiroval George Lucase při výběru jména pro Indiana Jonese (Harrison Ford) ve filmové sérii o Indianu Jonesovi. Jméno Indiana bylo inspirováno jeho psem. (J.A.K.)
  • Ve filmu je Nevadovi (Steve McQueen) 16 let, zatímco jeho představiteli McQueenovi bylo během filmování už 35 let. (J.A.K.)

Reklama

Reklama