Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Život mladého talentovaného herca, spisovateľa a básnika Karola Jozefa Wojtylu sa výrazne zmenil po vpáde nacistov do Poľska v septembri 1939. Aby sa vyhol deportácii do Nemecka, musel nastúpiť do práce v chemickej továrni. Už vtedy ho priťahovalo duchovenstvo a túžil po kňažskom povolaní. Začal navštevovať kurzy v tajnom seminári v Krakowe. Po nástupe komunizmu sa Julian Kordek, šéf pre cirkevné otázky , snažil všemožne Karola Wojtylu odstaviť. No mladý dynamický muž, ktorý nikdy neskrýval svoju vieru a vášnivú snahu zmeniť svet k lepšiemu, sa nedal zastrašiť. Vždy vystupoval ako humanista a obranca utláčaných. Proti totalite sa staval s odvahou, ktorou si vyslúžil obdiv celého sveta a ktorá ho priviedla až do pápežského úradu...
Karol Wojtylla sa stal pápežom. Veriaci na celom svete sa tešia - no veliteľstvo KGB je právom znepokojené. "Cirkev už teraz nebude nemá. Bude konečne hovoriť. Bude hovoriť hlasom svojho pápeža" - povedal Ján Pavol vo svojom prvom prejave. A zatiaľ čo podnikal apoštolské cesty po celom svete a svojimi slovami vlieval silu a nádej i tým, ktorí ju už stratili, jeho nepriatelia robia všetko preto, aby podkopali jeho prestíž a autoritu. A sú rozhodnutí pápeža umlčať - nielen obrazne, ale doslova...
Po atentáte dlho visel život Svätého otca na vlásku. Vďaka starostlivosti lekárov a jeho nezlomnej vôli žiť sa ako zázrakom postavil na nohy...A opäť sa pustil do boja za uskutočnenie svojho veľkého sna: aby náboženstvá na celom svete viedli ľudské srdcia k mieru na zemi...Osobný lekár si robí - a oprávnene - starosti o pápežovo zdravie. No Ján Pavol mal vždy veľa práce, a staral sa predovšetkým o iných, nie o seba. Aj doslova pár hodín pred operáciou nádoru sa prihovoril k veriacim, a vyzýval ich, aby neboli ľahostajní k bolesti nevinných obetí konfliktu v Bosne... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (14)

Aky 

všechny recenze uživatele

Možná trochu příliš dlouhé drama o neobyčejném člověku, mimořádném ani ne tak samotnou vírou v Boha a v katolická dogmata, ale svou vnitřní dobrotou. Herecky výtečně zvládnuté. Zřejmě látce pomohlo, že ji točili Italové a nikoliv Poláci, kteří by určitě neodolali napěchovat film exaltovaným nacionalismem. ()

progression 

všechny recenze uživatele

Vynikající životopisný TV film o jedné z největších osobností minulého století Karolu Wojtylovi, člověku s nezdolným optimismem i v dobách nelehkých a současně člověku, který měl vzácný dar tento optimismus, lásku a víru v lepší budoucnost předávat ostatním. Vynikající herecký výkon hlavního představitele Piotra Adamczyka, který znázornil Karola Wojtylu způsobem, jako by jím sám byl (ten casting se opravdu podařil). Ale i další nezapomenutelné a zapamatovatelné herecké výkony. Celková šestihodinová stopáž (4 díly) vůbec nevadila ba právě naopak. Rád jsem si "oprášil" vzpomínky na tuto vyjímečnou osobnost, protože film zachytil víceméně celý jeho bohatý život včetně všech nejdůležitějších milníků a podle mého názoru byl i víceméně přesný v jednotlivých historických souvislostech. Koprodukce Itálie - Polsko filmu svědčila a celkových šest hodin filmu uteklo tak, že se divák ani na chvíli nenudil a jen s obdivem a úžasem sledoval životní pouť tohoto vyjímečného muže. A dojem z vyjímečného filmu o vyjímečném Člověku byl ještě umocněn výstižnou hudbou vyjímečného génia filmové hudby Ennio Morriconeho. A pětinásobný výskyt "vyjímečného" je za každou hvězdičku jeden :-) ()

Reklama

LeChouan 

všechny recenze uživatele

Doznávám, že jsem nečetla (zatím) žádný životopis Karola Wojtyły, od roku 1978 biskupa římského, kterého dalo světu tolik zkoušené katolické Polsko. (Asi proto, že jsem vždy dávala přednost jeho nástupci - Josephu Ratzingerovi.) Šlo pro mne o první komplexnější seznámení s touto světovou osobností. První dva díly mini-série se soustředí na Polsko. Polsko, zastíněné temnotou německého nacismu, kterou okamžitě poté nahradí socialismus pod taktovkou Sovětského svazu. Ve sporu s těmito novodobými podobami zla mladý literát a herec poznává, že byl vyvolen pro kněžskou dráhu a tomuto poslání zasvětí svůj další život; vnějškově plnění jeho poslání vypadá jako postup církevní hierarchií až k Svatému stolci. Závěrečné dva díly se již věnují Karolu Wojtyłovi - 264 papeži a světu, světu nemocnému špatností, která má nesčetně podob; normalizačně sofistikované násilí odumírajícího socialistického bloku, jeho porážka a nahrazení svobodou bezhlavého honu za bohatstvím; blahobytný kapitalismus západní bezduché Evropy; krvácející Jižní Amerika, proměněná v arénu, do které jsou vháněny nedobrovolné oběti soupeřících pozemských super-mocností; … . (Nemělo by se zapomínat, že to nebyli jen nacističtí socialisté, či socialisté sovětští, kdo vraždil katolické duchovenstvo; zatímco v Polsku ubíjeli komunisté k smrti Jerzyho Popiełuszka, vraždily eskadry smrti při mši Óscara Romera.) Netřeba do detailů přepisovat každý životopisný detail; to čím na mne toto filmové dílo působilo byla primárně nálada a proto jsem si jej zamilovala. Kdosi tu psal, že film je plný patosu, patrně ano. Možná i proto si jej lze zamilovat. Tak jako si můžete zamilovat jen příběhy z legend, z mýtů, příběhy, kdy můžete odložit, alespoň na chvíli, svůj skepticismus, zatvrzelou racionalitu, a bez jejich břemene jen uvěřit. A to je úleva - uvěřit, že ještě existuje Dobro, že Dobro může zvítězit nad Zlem. A uvěřit i v to, že je možné porážet i malá zla, zla z našeho světa, ta bezduchá a ubohá zla, se kterými se denně potkáváme a ve větší či menší míře je máme i v sobě. ()

elisabetha 

všechny recenze uživatele

Měla jsem nejprve pochybnosti, ale je to jeden z nejlepších životopisů, co jsem kdy viděla. Je sice fakt, že jsem z tohohle žánru mnoho neokusila, ale tak ať. Každopádně tenhle člověk, ať chceme, nebo ne, byl pro lidi důležitý a prošel si toho hodně a to všechno je tak úžasně zpracováno, že z toho dokázali udělat poutavý příběh. ()

Zirael 

všechny recenze uživatele

Tak tohle na mě zapůsobilo. Viděla jsem Karola úplně náhodou před několika lety někdy o vánocích v televizi a i když jsem to neviděla od začátku do konce, tak si určité scény pamatuju dodnes. Rozhodně to není zpracováním ani herci, to bylo dost televizní, ale příběh má hodně co do sebe. Budu si muset tento film někdy zase osvěžit. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (12)

  • Jan Pavel II. byl na konkláve zvolen jako kompromisní kandidát 264. papežem, první neital po 455 letech a jako vůbec první slovan. (Hvězdář)
  • S Janem Tyranowským se Karol seznámil na filozofické fakultě Jagellonské univerzity, kde tehdy studoval polonistiku. Uvedl ho do studia mystiků. (Hvězdář)
  • Ağca byl odsouzen na doživotí, na žádost papeže mu ale byla udělena milost a byl vyhoštěn do Turecka, kde si odpykával trest za jiné zločiny. (Hvězdář)

Reklama

Reklama