Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rokenrol nikdy nezemře. Životní příběh zpěváka Ritchieho Valense... 3. února 1959 se zřítilo letadlo, na jehož palubě mj. byli známí rokenroloví hudebníci Buddy Holly, Ritchie Valens a Big Bopper. Toto datum bývá dodnes označováno za „den, kdy zemřela hudba“. Americký film La Bamba vypráví životní příběh mexického chlapce Ricarda Valenzuely, který se pod uměleckým jménem Ritchie Valens stal jednou z rokenrolových hvězd. Jeho zářivá kariéra netrvala ani šest měsíců, stačil natočit pouze tři hity (jedním z nich byla právě La Bamba, rokenrolová verze mexické lidové písně) a zemřel ještě před osmnáctými narozeninami, jeho hudba však přetrvala. Snímek převážně divadelního režiséra mexického původu Luise Valdeze (nar. 1940) je působivou rekonstrukcí krátkého života nadaného hudebníka. Mimořádný výkon v hlavní roli podává Lou Diamond Phillips (nar. 1962), jehož exotický zjev mají na svědomí indiánští, čínští, španělští ale také irští předci. Atmosféru filmu dokreslují známé rokenrolové skladby, Valensova tvorba tu zazní v podání známé skupiny Los Lobos. Snímek La Bamba patřil v době svého vzniku k překvapivým diváckým hitům a získal také nominaci na Zlatý glóbus v kategorii nejlepší film (drama). (Česká televize)

(více)

Recenze (57)

Docflash 

všechny recenze uživatele

informace o dni kdy ''DAY the MUSIC DIE'' http://www.angelfire.com/music5/archives/tribute.html zpráva popisující nehodu http://www.angelfire.com/music5/archives/HollyNTSB.html zpráva koronera Dr. Ralph E. Smileyho o příčině smrti pilota a 3 rock and roll Stars http://www.angelfire.com/music5/archives/Hollycoroner.html popis smrtelných zranění Ritchie Valense od koronera tzv.Death certificate (originál i kopie ) http://www.angelfire.com/music5/archives/valensautop.html fotografie z místa nehody pořízené vyšetřovateli (vrak letadla na Juhlově poli a mrtvoly Hollyho,Valense a Boppera-pilot byl stále zaklíněn v troskách letadla a musel být vyřezán až později) PS : Ritchieho matka Connie nar.1915 zemřela několik měsíců po natočení filmu.Ritchieho strach z létání pramenil z nehody 2 testovacích letadel ,které se zřítily na Pacoima Junior High School -31.1.1957-zabily 3 žáky a 71 utrpělo i těžká zranění a popáleniny.Ritchieho kamarád byl mezi mrtvými.Ritchie ten den přežil,protože byl na pohřbu svého dědy ,své přítelkyni Donně ( o ní je jeho hit Oh Donna ! )říká že smrt jeho dědy zachránila jeho život.Bohužel jen na 2 roky... ()

Stanix 

všechny recenze uživatele

Být v 17 letech slavným, či přesněji řečeno známým a oblíbeným interpretem se každému jen tak nepoštěstí. Nejsem kdovíjaký fanda amerického rock 'n' rollu 50. a 60. let, ale jsem každopádně milovník dobré hudby a La Bamba song mi utkvěl kdysi v paměti. Film táhne hlavně Diamond a nešťastně tragický příběh psaný životem. Kdoví kam by to Valenzuela dotáhl, kdyby měl tu možnost. Dost možná by byl podobně úspešný jako Elvis. Velká škoda. ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Další z mnoha životopisných snímků o hvězdách šoubyznysu. Film přibližuje mně dosud neznámého zpěváka, přičemž nejzajímavější událostí jeho krátkého života byla jeho tragická smrt spolu s několika dalšími tehdejšími hvězdami. Jinak jde o poměrně tuctový příběh, i když zručně zfilmovaný a plný hezkých písniček. Příjemná nenáročná oddychovka, která se zase brzy vykouří z hlavy. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Řekněme, že je to pěkný snímek o nadějném zpěvákovi. Dokonce ani není příliš nudný. Vidíme zásadní události z jeho života a líbí se mi i jeho hudba. Nicméně samotný fakt, že zemřel tak brzy je vlastně důvodem proč nedávám vyšší hodnocení. Ať se film snaží sebevíc, nemůže ukázat víc, neboť jeho život trval velmi krátce a jeho kariéra ještě kratšeji. Samotný film tak za to vlastně nemůže, přesto se jedná o průměrný snímek. Ale nelituji, že jsem ho viděl. Líbil se mi. ()

route60 

všechny recenze uživatele

Životní role pro výborného Lou Diamonda Philipse v příběhu tragicky zemřelého Ritchieho Valese kterou už asi nepřekoná, skvěle natočene drama bez zbytečného útoku na divákovy city. ()

Gortyna 

všechny recenze uživatele

Velice dobré. Už taky kvůli hudbě. Jedině nějaká klišé mi vadila. Například v okamžiku, kdy se v dálce poprvé objevil otec Donny, bylo jasné, že jim nebude přát, protože měl oblek. Vynikající výkon Moralese (Ritchieho bratra). obyčejně se záporňáky sympatizuju, ale tenhle mě doopravdy iritoval. ()

Jimmoris 

všechny recenze uživatele

Mladý Ritchie Valens, jenž ukončil v 17 - ti letech život díky letecké katastrofě, toho mohl tolik dokázat. Škoda mladého člověka. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Výborný hudobný film o životnom príbehu hudobníka Ritchie Valensa končiaci tragédiou the day when the music died. Veľmi dobré herecké výkony aj atmosféra. ()

Lucije 

všechny recenze uživatele

Dlouho byl pouze matnou vzpomínkou na báječný film, který jsem viděla jako malinká. Po pádu socialistického režimu byl tento film zakázán vysílat na veřejnoprávních televizích. Z důvodů, které mi doteď nejsou moc jasné. Nedal se sehnat ve videopůjčovnách prostě se po něm slehla zem a ti, kteří jej neměli na VHS měli zkrátka smůlu. Leč setrvala jsem a až díky CSFD si ke mě po letech opět našel cestu. Srdeční záležitost, co budu povídat.. ()

Raistlin22 

všechny recenze uživatele

Vynikající životopisný film o mladém talentovaném rock n rollovém zpěvákovi Ritchie Valensovi, jehož karieru a život ukončila letecká katastrofa. Tři nezapomenutelné hity, které stihl za svou krátkou karieru nazpívat a které také ve filmu zazněli, si budete ještě dlouho po skončení filmu pamatovat. Lou Diamond Phillips, si dovolím říct, zde hraje svou životní roli. Ve filmu jsou hlavně rozebrány rodinné vztahy a jeho karierový postup je spíše okrajovou záležitostí. Jedná se opravdu o špičkový životopisný film, proto s klidným svědomím dám pět hvězdiček. ()

RockLady 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že mi tenhle výborný film přirostl už dávno k srdci. Velmi povedený životopisný snímek o mladičkém rock'n'rollovém zpěvákovi, jeho cestě na vrchol a to vše spojené s jeho velkou láskou a jejími překážkami, bratrských neschodech a zároveň nerozlučných rodinných vztazích. Kdo má malinko vztah k tomuhle hudebnímu žánru a ví něco o tragickém osudu Ritchieho Valense, určitě film bude patřičně prožívat a ocení jej jak po hudební stránce, tak po herecké. Hlavní postavy jsou dle mého názoru sympatické a většina z nich se opravdu vžila do svých rolí a do celého děje. Nemůžu jinak, než dát plný počet hvězd, protože pro mne je to velká srdeční záležitost, která ve mně vždy vyvolá velké emoce a slzy... ()

snupko13 

všechny recenze uživatele

Veľmi slušne natočený príbeh talentovaného speváka, ktorý spolu s ďalším zahynul v "deň, kedy zomrela hudba". Schvaľujem, že film bol natočený bez jedinej hollywoodskej hviezdy. Všetci si to bravúrne odmakali a aha, dá sa. Fajne. ()

P@\/EL 

všechny recenze uživatele

Film jsem celou dobu hltal plnými doušky zejména díky tomu hlavnímu - vynikající muzice. To byly ještě časy, kdy populární hudba měla svůj xicht a stála opravdu za hodně, to se nedá s dneškem srovnávat. Ohromná škoda tak talentovaného mladého muzikanta, kdoví jakých hudebních skvostů a genialit jsme se od něj mohli dočkat. Příběh je samosebou velmi poutavý, krom krátičké hudební kariéry Ritchieho se mi líbilo i vykreslení rodinných poměrů. Tragický konec potom zasáhne nejednoho fanouška kvalitní hudby. ()

stephenking 

všechny recenze uživatele

Vždycky mě moc zajímal Den kdy zemřela hudba. Tak jsem si našla filmové zpracování jako první mi vyskočilo La Bamba. Doufala jsem, že když už to není tolik o Buddym, ale o Ritchieho bude tam víc, než posleních pár minut filmu. Poněvadž větší zásluhu na Rock and rollu měl Buddy doufala jsem, že to o bude hodně filmů hlavně o něm. Ritchiemu bylo 17 a za svůj krátký život tooh stihl hodně a dokázal by ještě víc. Jediné co mě velice naštvalo a přijde mi neuctivé, že z Buddyho udělali nafoukaného egoistu, který si myslí, že je největší hvězda a své kolegy nechá, aby si o let vsadili přitom Buddy skoro musel jet letadlem, protože byl podchlazený a měl vážné omrzliny. ()

Chicharron 

všechny recenze uživatele

Dal bych za 5*, ale k dosažení "nejvyšší mety" tomu něco chybí...ačkoli byl Ritchie Valens v době své smrti teenanger, film si mohl odpustit to balancování na hraně teenangerské komedie, na druhou stranu na to kdy vznikl, jde o pořád koukatelné dílo vystihující ranou dobu emerického rokenrolu. ()

Lazy87 

všechny recenze uživatele

Stále jsem si říkal, jaký je důvod, že tenhle film chci vidět. Jo rock n roll, samozřejmě. No stále jsem si říkal Buddy holly. Pak koukám a příběch Ritchieho Valense. Ale pěkný příběh v solidním rytmu. ()

Sejkorka 

všechny recenze uživatele

Další perlička do sbírky životopisů slavných rockerů. Je smutné, že tento talent mohl zářit jen půl roku a nedožil se ani 18 let. The day when music died, zpívá Don Mc Lean. Dlouho jsem si 3. února 1959 spojoval jen s Buddym Hollym. Že tam byl i Ritchie Valens a Big Bopper jsem pochopil až později. Losování kdo nepoletí, které Ritchie vyhrál nad .... (zapomněl jsem jméno) skutečně proběhlo. Bůhví, co vše v tom filmu je úplně podle skutečnosti a co ne. Ale nevadí. La Bamba a Donna jsou tu navěky. ()

Reklama

Reklama