Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Americký televizní snímek Občan X vznikl podle skutečných událostí zpracovaných v knize Roberta Cullena Oddělení vražd. Jeho tvůrci líčí osmileté pátrání po masovém vrahovi, který během osmdesátých let v tehdejším Sovětském svazu brutálně zabil neuvěřitelných dvaapadesát lidí, z nichž většinu tvořily děti. Páteř vyprávění ovšem nespočívá jen v odhalování vrahovy identity a jeho dopadení podle obvyklých thrillerových schémat. Tvůrci zdůrazňují jiný děsivý aspekt celého případu, totiž obludný byrokratický a ideologický ruský aparát, který z různých důvodů do poslední chvíle znemožňoval šéfovi vyšetřujícího týmu Viktoru Burakovovi dopadnout pachatele. Psychicky vyčerpaný detektiv, obávající se jak neúspěchu a zodpovědnosti za další mrtvé, tak tvrdých represí vůči vlastní osobě, dopadne zločince až po změně režimu... Masový vrah Andrej Čikatylo (v ruštině psán Čekotylo) je tvůrci představen jako oběť psychické poruchy a v pozoruhodném podání Jeffreyho DeMunna vzbuzuje spíše lítost a soucit než nenávist. V kriminálním dramatu, které režisér Chris Gerolmo natáčel v Maďarsku, dále hrají Stephen Rea, Donald Sutherland a Max von Sydow. Snímek oceněný Zlatým glóbem je po právu považován za jedno z nejlepších děl z produkce HBO. (HBO GO)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (286)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Príjemné prekvapenie, ktoré som u televízneho filmu ani neočakával. Na prípad rostovského masového vraha Čikatila sa dobre pamätám a zaujímalo ma, ako sa s touto divácky atraktívnou témou popasujú tvorcovia filmu. Mali k dispozícii výrazné herecké typy, dobre sa im podarilo zobraziť nielen ruské reálie tej doby, ale aj psychológiu správania sa stranícko-byrokratického vedenia i bežných občanov. Z tohto hľadiska ma zaujala nielen spomínaná herecká trojka, ale aj Joss Ackland v úlohe straníckeho bossa poťahujúceho za nitky. Slabinou filmu bola paradoxne postava Andreja Čikatila, ktorý iba výnimočne pôsobil v zhode s krutými činmi, ktoré páchal. A tak rozhorčenie divákov bolo nasmerované viac proti aparátčikom, než proti samotnému masovému vrahovi. Ak to bolo zámerom, tak nebol najšťastnejší. Myslím si, že tento film znesie porovnanie s omnoho slávnejším Zodiacom. ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Skvěle obsazený televizní film o nejznámějším ruském masovém vrahovi a kanibalovi. Oproti snímku Evilenko na to šli tvůrci z druhé strany a spíše nám poodhalují nelehký průběh vyšetřování v tehdejším Sovětském svazu, kde bylo nemyslitelné přiznat si, že by za železnou oponou žila takováhle lidská zrůda. Více se o reálném Andreji Romanoviči Čikatilovi dočtete u mě v deníčku . ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

Andrej Čikatilo patrí k najznámejším svetovým sériovým vrahom. Kým ho v 90-tych rokoch 20. storočia chytili (približne v období premiéry MLČANIA JAHNIAT, kvôli čomu získal prezývku „Ruský Hannibal Lecter“, každopádne prezývok mal viac), stihol zabiť nad 50 osôb. Špecializoval sa na únosy detí, ich znásilnenia (alebo aspoň pokusy o znásilnenia) a následné zavraždenia (ale medzi obeťami sa našli aj dospelé ženy). Evilenko z roku 2004 bol Čikatilom jemne inšpirovaný, ale Občan X je o dosť vydarenejší a vernejší skutočným udalostiam. Kladne hodnotím tiež Stephena reu v hlavnej úlohe vyšetrovateľa a Donalda Sutherlanda ako jeho prísneho, ale nie blbého šéfa. Potešil ma tiež predstaviteľ Čikatila, ktorý vyzerá "obyčajnejšie", než Malcolm McDowell z Evilenka a o to je to pôsobivejšie a desivejšie. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Veľmi kvalitná televízna produkcia s hodnoverným zobrazením ruského prostredia, až človek nemusí uveriť, že ide o americký film. Absentuje tu dôkladnejšia analýza jednotlivých vrážd, možno viac krvi a poukázanie na brutalitu psychopata Čikatila. Je to ale odôvodnené. Tvorcom šlo skôr o poukázanie na nezdravý vyšetrovací aparát, kde na dôležitých postoch sedia neschopní ľudia, ako aj na sovietsky "dokonalý" systém, kde sa nemohlo oficiálne nič také ako masová vražda stať. Vyrovnané herecké výkony podporujú nadpriemerný filmový zážitok. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Tenhle film se mi napoprvé hodně líbil, jenže když jsem to viděl podruhé a načetl si i nějaké zdroje, musím se k němu postavit o hodně kritičtěji. Kdybych to hodně zjednodušil, tady to vypadá, jako by se celé roky nic nedělalo a jako by byl politický tlak to vlastně ani moc nevyšetřovat, takže tu a tam někoho náhodou chytí, ale jinak se pidi-tým bez podpory tak spíš plácá a čeká na další mrtvolu... Pravda je přitom taková, že sovětský systém to nechtěl zveřejňovat, ale vyšetřování dal prioritu č. 1. Dělal na tom tým o desítkách lidí plus spousta uniformovaných, hlídali plošně nádraží, testovali recidivisty. Někde jsem četl, že prověřili stovky tisíc lidí (a jen tak bokem vyřešili jiných asi 100 vražd), samotný Čikatilo jim uvíznul v síti dvakrát (84, 87), ale neseděl jim asi kvůli šlendryánu v laborce krevní test, tak ho museli pustit (po třech měsících, ne po dvou dnech). Ovšem děla se i spousta dalších zajímavých věcí, třeba za první vraždu odsoudili nevinného, během vyšetřování se jim fůra lidí přiznala (proč asi) a tak. Všechno tohle ten film vynechává, což je škoda. Poslední věc, která člověka napadne je, že když neseděly krevní testy, možná to celé bylo úplně jinak... Ale kdo ví. Když to soudím jen jako film, je to trochu roztahané a s lacinou produkcí, když jako rekonstrukci reality, dost zásadních věcí v tom obrazu chybí a dost přimyšlených naopak překáží.. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (30)

  • Herec Donald Sutherland za tento film vyhrál ceny Za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli (Emmy a Zlatý glóbus). (Chatterer)
  • Dcera Andreje Čikatila Lyudmila se svého otce zřekla poté, co obtěžoval jejího syna a dále už o ní nejsou žádné informace. Syn Jurij naopak šel ve šlépějích svého otce. Nechal si původní příjmení Čikatilo a říká o něm, že byl obětí komunistického režimu. Sám se pak v životě dopustil rvačky, krádeže nebo pokusu o vraždu. (Kvidoland)
  • V čase 1:07 jde plukovník (Donald Sutherland) k poručíkovi (Stephen Rea) přes seschnuté slunečnicové pole a má rukavice pod rukávy a na rukávech znečištění od suchých slunečnic. Po střihu má rukavice pod rukávy a znečištění nikde patrné. (Ivoman)

Reklama

Reklama