Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bývalý učitel Josef Tkaloun se rozhodl definitivně opustit žáky, ale rozhodně se nehodlá smířit s pozicí důchodce, trávícího čas na lavičce v parku. Je plný energie, nápadů i chlapských tužeb a nemíní zestárnout v nečinnosti. Navzdory nesouhlasu manželky Elišky, která se sarkastickým nadhledem komentuje všechny jeho aktivity, přijímá brigádnické místo ve výkupu lahví menšího supermarketu. Malý prostor, kde se potkávají lahve s lahvemi a lidé s lidmi, je svébytným mikrosvětem, plným tragikomických osudů. Tkaloun dokáže být nejen jejich pozorovatelem, i když v jeho režii dostávají situace občas poněkud groteskní obrysy. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 114)

pekas 

všechny recenze uživatele

Nojo, Svěráci nezklamali a naservírovali nám opět laskavý film o všedních věcech. Tentokrát ale dávám za 4, chybí mi tam něco výrazného, jako např. Tříska v Obecné škole. ()

Cortesz 

všechny recenze uživatele

Příjemný snímek, sice dějově téměř prázdný, ale já se bavil, jako komedie to funguje, čemuž napomáhá hláškující scénář a skvělé obsazení, duo Svěrák+Kolářová skvěle funguje, dal bych celých 5, ale občas jsem se nudil. ()

curfew77 

všechny recenze uživatele

Vždycky přemýšlím, kde a jaké asi byly nedostatky scénáře, který Jan Svěrák tatínkovi tak nekompromisně vracel (a pak o tom ještě oba natočili rodinný dokument). Pokud z nich ve Vratných lahvích něco zůstalo, pak asi na začátku, kde jako by nikdo nevěděl, co vlastně chce hrát. Režisér sklouzává až do crazy komedie (příšerně natočený pád z kola jednoznačně evokuje maléry účetního Fantozziho), scénárista se důsledně rochní v tom, jak je dneska mládež nevychovaná... Přitom hned, jakmile se film začne odvíjet v okénku malé samoobsluhy, jako by všechno zapadlo na své místo. Dojemné momenty střídá laskavý humor - oboje už dneska zní skoro jako nadávka, ale tady se vám oboje bude líbit :). Skvělá Daniela Kolářová - nikdy jsem její herectví nemusel, a nemusím, ale přesto! Jako vždy zábavný Macháček, ukáznění Landovský s Budařem, milá Vilhelmová... Zkrátka myslím, že Vratné lahve by se klidně obešly bez letů balonem, stařenek poskakujících na židli, messengerů i upocených vtípků s obrazem prezidenta. A mám silné podezření, že valná část těchhle ingrediencí tam nezbyla z té první, odmítnuté verze scénáře, ale že si je tam naopak Jan nechal tatínkem napsat, aby z toho byl větší "mainstream". Tak věřme, že mu jen křivdím... 80 %. ()

iMilan 

všechny recenze uživatele

Nejhorší Svěráci. Naprostá shoda s Douglasem a tolik reklamy "partnerů" filmu fakt nesnesu. U Svěráka ne! ()

Renie42 

všechny recenze uživatele

Je to po dlouhé době novější český film, který mě příjemně překvapil. Náhodou jsem šla na něj do kina a moc jsem se pobavila, Svěrák je furt stejně dobrej, jeho filmy mají duši a proto si velkou část ještě pamatuji a to už je přes dva roky, co jsem tento film viděla. ()

HarlanWade 

všechny recenze uživatele

Příjemná, poklidná a vydařená komedie, ačkoli zdaleka ne taková pecka, jako některé jiné Svěrákovy filmy. Ale čiší z toho prostě taková ta roztomilost, pohoda a klídek, že se vám to za žádnou cenu nemůže nelíbit... Pár vtípků se dost povedlo ("Tady něco smrdí..."____"No jo, samochvála, to známe ty tvý humory":-) a celé to vcelku rychle plyne k bohužel trochu tuctovému konci. A ty Svěrákovy sny mi tam taky přišly pěkně zbytečné. ()

NoIdentity 

všechny recenze uživatele

První víceméně negativní komentář, který píši a o to víc mě to mrzí, že se týká filmu pana Svěráka jehož inteligentní humor obdivuji a jehož předchozí filmy (Kolja, Tmavomodrý svět) považuji za jedny z nejlepších, které se pyšní naší vlajkou. Čekal jsem víc, hodně víc. Mozaika celkem nudných osudů, která neplyne ani tam a ani zpátky. Co je na tom všem nejhorší, děj film mít nemusí, ale musí mít atmosféru a ta mě tu velmi scházela. Konec filmu mi přišel jako nepovedená parodie Babího léta. Nechci být hnusný kritik, ale skutečně jsem odpočítával minuty do konce filmu. Možná, že až budu ve věku o kterém vlastně film hovořil, změním názor, ale prozatím jsem těžce zklamán. V jednom dokumentu o rodině Svěrákových jsem slyšel o tom, že po domácí hádce mezi Janem a Zdeňkem musel pan Svěrák celý námět přepracovat. Chtěl bych číst původní scénář, mám obavu, že by byl lepší, z tohohle si hlavně pamatuji desítky záběrů na vlaky :)) A ještě taková poznámka, nevím jestli je zrovna dobrý nápad snažit se filmu dělat takovou reklamu aby mě praštila do očí na každé láhvi. Jsem dost alergický na komerční produkty a tenhle reklamní výstřelek mě fakt dostal. Možná jestli by nebylo lepší udělat menší reklamu a natočit kvalitnější film, než naopak... Jdu se svým názorem dost proti proudu ale tomu nadšenému zbytku ochotně přiznávám, z toho co se u nás v poslední době točí je tohle rozhodně jedno z nejlepších, já jen prostě čekal od takového mistra něco víc. ()

Mykhaluu 

všechny recenze uživatele

Nevím, jak jsou na tom otec a syn Svěrákovi? Ale každopádně v bahně současné české tvorby stačí slabší výtvor na poměry Svěráka seniora a vyčnívá jako kompaktní a fungující perla z bahnem ucákaných plavek někde na bitevním poli plném kameňáků... Blueh! Ještě, že jsem mnohé ty filmy ani neviděl!! :) Nu, k Vratným lahvím! Chlap je trouba, kterému nevoní na poměry velmi zachovalá manželka a podléhá věčnému puberťákovi v sobě. Což je fajn varování. Nakonec to končí téměř dobře, až na tu scénku v kupé, kterou tam snad dodělal pan Čtvrtníček, ale za to, že mi nevadil (!!!!) ani pan Macháček si čtyři pěticípé film u mě vysloužil! :) ()

yaqwsx 

všechny recenze uživatele

Velice sympatický film, ostatně jakožto u Svěráka zvykem. Opravdu perfektně mi předal náladu, nebyla sice nejpozitivnější, ale díky ní měl film vážnost a byl jsem schopný se se Svěrákem sžít. škoda jen scén ve vlaku - ty tam byly opravdu navíc a filmu jen uškodily. ()

MartinJ5 

všechny recenze uživatele

U Svěráka se nesetkáme s tím, že by byla ve filmu scéna, o které by se dalo říct, že je nějakým způsobem slabá, nudná, nebo nezajímavá. Nevím, zda by šlo si tento film, jako jiné Svěrákovy filmy si neužít. Jednak začínám mít k rodině Svěráků opravdu úctu a to mě nutí objevovat další a další originalitu každého jejich filmu. Mám na mysli asi vše od prostředí, přes v každé situaci příjemné dialogy až po vyvážené poskládání příběhu a scén. 90% ()

Kubi21 

všechny recenze uživatele

Milý, příjemný a typicky Svěrákovský film. Krásné pohlazení na duši a dost vtipů a hlášek. Mám pouze dvě výtky. A to, že opravdu to nechce na Vratné lahve koukat moc často, jinak všechno kouzlo vyprchá a pak ty erotické fantazie sem prostě spadly odjinud. Nic to ale nezmění na mém hodnocení. ()

maoc 

všechny recenze uživatele

POZOR, MÍSTY DROBNÉ SPOILERY! Tento film, až na jeden kiks v triku (kolo), stojí a padá se scénářem, zbytek je nadstandardně dobrý. Scénář je svěrákovsky laskavý a zároveň sžíravý, ale hlavně nevyrovnaně kvalitní během stopáže. Začátek je dobrý, ale cca po čtvrtině začne ztrácet, aby se pak nadechl k mohutnému vzepětí a končil vynikající scénou s balonem. Epilog pak beru trochu jako podpásovku. Nejsem pro žádná umělá gender vyrovnávání, ale šovinistický konec se mi tedy příčil. Kdyby po poslední scéně s průvodčím následovala scéna s "Unterwasserem" a jeho koketérií s Eliškou, byl bych spokojenější, ale to si nechali Svěráci asi až do vratných PETlahví :( ()

Mr.nachos 

všechny recenze uživatele

Jako by někdo vzal mojí babi s dědou (shodou okolností také Eliška a Pepa) a natočil je. Málo českých filmů mě vyloženě baví, ale tenhle je prim posledních let, prostě není co vytknout. Má své místo v mé filmotéce a rozhodně tam zůstane. ()

x_silver 

všechny recenze uživatele

Klasicky český film z našeho prostředí, který vždy potěší. Svěrák + Svěrák je naprosto perfektní kombinace. Gratuluji. ()

anyonecek 

všechny recenze uživatele

Zrovna moc mi tenhle film nesedl, připadal mi takový hodně stresující na to že to měla být komedie a některé scénky mi vyloženě vadily. Stačilo mi shlédnout jednou, protože se mi film stejně ničím nevryl do paměti. ()

Související novinky

Eric Serra zakoncertuje na SOUNDTRACKU Poděbrady

Eric Serra zakoncertuje na SOUNDTRACKU Poděbrady

18.07.2018

Mezinárodní festival filmové hudby a multimédií SOUNDTRACK Poděbrady 2018 navazuje na úspěch předchozího ročníku, který navštívilo přes třicet tisíc fanoušků nejen filmové hudby. Ti měli možnost… (více)

Na Anděla Páně 2 už přišel milion diváků

Na Anděla Páně 2 už přišel milion diváků

12.01.2017

Na prvního Anděla Páně vyrazilo do kin 188 138 diváků, takže Jiří Strach rozhodně nečekal, že jeho pokračování rychle zaútočí na milion. Právě tahle cifra ale padla v šestém týdnu promítání, čímž se… (více)

Polští orli

Polští orli

11.05.2016

Do sekce Ocenění přibyli Polští orli. Ocenění našich severních sousedů má za sebou teprve krátkou historii. Uděluje se od roku 1999 a momentálně oceňuje filmy a seriály v devatenácti kategoriích.… (více)

Věra Tichánková 1920 - 2014

Věra Tichánková 1920 - 2014

09.01.2014

Ve věku 93 let zemřela herečka Věra Tichánková. Manželka herce Jana Skopečka a dlouholetá členka Divadla S. K. Neumanna v Praze (1951 - 1982) studovala vysokou školu chemicko-technologickou, následně… (více)

Reklama

Reklama