Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na vystoupení mága Sida Watermana (Woody Allen) se mimo jiné přišla podívat také studentka žurnalistiky Sondra Pransky (Scarlett Johanson). Iluzionista si ji vybere jako pomocnici pro svůj trik. Jaké je její překvapení, když se v bedně, kde má zmizet, objeví duch zavražděného novináře Joea Strombela (Ian McShane). Jediné co jí Joe stihne říci je to, že ví, kdo je "tarotový vrah", a že proti němu má Sondra najít usvědčující důkazy. Začínající novinářka se, pod vidinou senzačního článku, spolu se Sidem vydá po stopách domnělého vraha – britského aristokrata Petera Lymana (Hugh Jackman). Největší problém v pátrání nastane ve chvíli, kdy se Sondra do Petera zamiluje. Někdo tak sympatický přeci nemůže vraždit...

Sólokapr je nová soudobá komedie scenáristy a režiséra Woodyho Allena (Pozor na Harryho/Deconstructing Harry, Match Point – Hra osudu/Match Point, Hollywood v koncích/Hollywood Ending), který do hlavních rolí obsadil nejen sebe, ale i další skvělé herce. V ústřední dvojici se nám představí překrásná Scarlett Johanson (Dívka s perlou/ Girl with a Pearl Earring, Vějíř lady Windermerové/A Good Woman, Match Point – Hra osudu/Match Point) a charismatický Hugh Jackman (X-Men, Kate & Leopold). V roli zemřelého novináře uvidíme Iana McShanea (Jestliže je úterý, musíme být v Belgii/If It's Tuesday, This Must Be Belgium, Sexy Bestie/Sexy Beast). (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (348)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Zkusme Sólokapra nepoměřovat tvůrčí omnipotencí Woodyho Allena, ale úrovní současné komediální produkce. Pak to uvidíme v růžovějších barvách. Já tedy určitě. Scarlett Johanssonové si vážím s každým dalším filmem víc a role Sondry - opět jiná než předchozí - tento trend nijak nenarušila. Woody mě potěšil, když dal po čase opět přednost nadsazené komedii před skeptickým realismem filmů jako Cokoliv. A Hugha Jackmana považuju za dobrý důvod, proč začít věřit v reinkarnaci. U Kate a Leopolda jsem se ještě ovládl, ale tentokrát to musím napsat - Cary Grant je zpátky! :o) Suma sumárum, příjemný skromný film s vzestupnou tendencí při opakovaném vidění. 70% ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Woody Allen mi opět sedl do noty. Všechny scény, kde se objevil byly jednoduše precizní. Role mága byla prozatím jedna z nejlepších rolí, ve které jsem jej měl možnost vidět. Začínám se pomalu zamilovávat do jeho dialogů. Téměř vždy se jedná o neskutečnou smršť hlášek, která mi dovede rozpohybovat bránici. Ten člověk musí být z jiné planety. Když se k tomu přidá nevšední příběh a troška toho mysteriózna, tak je o zábavu postaráno. Nějakou předvídatelnost si vytýkat netroufám, neboť jsem během sledování značnou část stopáže podezíral Jackmanova otce. Samozřejmě, že divák narazí i na slabší pasáže a oči diváka s dobrým vkusem nepotěší Scarlett Johansson, která je zde překvapivě velice ošklivá, či minimálně vedle fešáka Jackmana ošklivě vypadá. Pokud nevěříte, že může existovat osoba, která je neskutečně otravná a přitom se v její společnosti cítíte dobře, a dokonce tuto společnost vyhledáváte, tak nejvřeleji doporučuji zhlédnutí tohoto snímku. Viděno v rámci Filmové výzvy 2017. Film mi vybrala uživatelka mat.ilda. ()

Reklama

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Woody Allen stárne, slýchával jsem odevšad. Poté jsem viděl Match Point a všem jsem se smál, že to snad nemohou myslet vážně. Teď však přišel na řadu Sólokapr a já si řekl: Aha! Že by na tom přeci jen něco bylo? Což je ovšem nesmysl, neboť odsuzovat po jediném "jen" průměrném filmu... Pravda, asi jde o nejhorší Allenův film, ale nejde o nic nevkusného. Woody mi na talíř předložil takovou chutnou jednohubku, na jejíž chuť však po večeří zapomenu. Což o to, přísady jsou víceméně chutné (obzvlášť Hugh Jackman - a tímto se prosím neřadím k fanouškům X-Menů, já je neviděl), příběh je víceméně podprůměrný a vtipu aby člověk pohledal. Jedna, dvě či tři směšné scény a Sólokapr se hned vydává za komedii. Ale hodina a půl uteče ještě rychleji než trvá ve skutečnosti a to je plus. Nebyl jsem z nového Allena potěšen, ba ani zklamán. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Allen se sice v mnoha věcech docela opakuje, ale stejně jsem se u toho celkem dobře bavil, takže jsem se přiklonil k vyššímu hodnocení. Scarlet Johansson dokáže využít prostor i v typicky allenovské roli, Woody Allen opět hraje, to co skoro pokaždé, Hugh Jackman má pouze dobře vypadat a Ian McShane si moc nezahraje, ale i tak je mnohem přesvědčivější (70%). ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Woody pokračuje v zavedeném tempu jeden film ročně a zdá se, že jen tak brzo s tím nehodlá přestat. Nic proti tomu, vždyť předchozí snímek Match Point dokazuje, že výborné filmy točit stále umí. Sólokapr se podobně jako MP odehrává v Londýně a děj se opět točí kolem půvabné Scarlett Johansson, tentokrát v roli nezkušené studentky žurnalistiky. Přesto jsou to dva naprosto rozdílné filmy, které nemá smysl srovnávat. Sólokapr je fantaskní komedie, v níž už ani tak nejde o vlastní příběh, který by mimochodem z pera méně schopného autora vyzněl hrozně banálně (kolik variací na Jacka Rozparovače už tady bylo? A kolik dobrých?). Woodyho síla spočívá v tom, že tento banální příběh dokáže zkombinovat nápaditými dialogy a opepřit specifickým druhem humoru jako nikdo jiný. Jen málokdo umí tolik otřepaných klišé (bohatý princ a chudá popelka patří mezi ta největší..) přetavit v originální a vtipné momenty, které film spolehlivě drží pohromadě. Nicméně kromě toho film obsahuje řadu pro mě nepříjemných momentů, které Woody ještě mohl na svém scénáristickém ponku trochu obrousit. Splendiniho koktavost a neschopnost se vymáčknout mi nevadila. Je to očekávatelná návaznost na jiné Allenovy neurotiky. Spíš mě zpočátku dost iritovaly jeho neskutečně trapné řeči, kterými se snažil mezi londýnskou smetánku zapadnout a které Sondra (Scarlett) nemohla vystát. Připadalo mi to, jako by Woody chtěl být ještě allenovštější než obvykle. Naštěstí postupně jeho repliky nabývají na smysluplnosti... Vadily mi i skoky, kterými v úvodu děj svazoval - Splendini posílá Sondru pryč a z ničeho nic jsou to nejlepší společníci, které nic nerozdělí (ona sdílená nadpřirozená zkušenost mi přišla málo.. :) ), a konečně v některých scénách je těch klišé až příliš. Sólokapr určitě nepatří mezi nejlepší režisérova díla, ale jako oddechovka je to film dobrý a stále plný allenovského humoru a nadhledu. Uvidíme, s čím příjde příště.. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (18)

  • Telefón, ktorý používa Allenov charakter je v Amerike veľmi obľúbená Motorola V180. (fishki)
  • Tento film je druhým filmom scenáristu a režiséra Woodyho Allena, ktorý nemá premiéru v kinách v Spojenom kráľovstve. Ďalším filmom bol Hollywood Ending (2002). (Pat.Ko)
  • V záverečnej časti soundtracku je skladateľ uvedený ako „Edvard Greig“. Správne to má byť napísané ako Edvard Grieg. (Pat.Ko)

Související novinky

Woody zpívá: „Barcelóóóna!“

Woody zpívá: „Barcelóóóna!“

05.07.2007

V pondělí 9. července oficiálně startuje natáčení nového filmu Woodyho Allena. Jak už se nějaký čas ví, neúnavný režisér se z deštivého Londýna, kde natočil Match Point Hru osudu a Sólokapra,… (více)

Allenův španělský projekt

Allenův španělský projekt

28.08.2006

Nejslavnější filmový neurotik světa, Woody Allen, nás už léta s železnou pravidelností zásobuje svými výtvory co rok, to jeden snímek. Nebude tomu jinak ani v následujích dvou letech, což dává… (více)

Reklama

Reklama