Reklama

Reklama

Kromě našeho existují i jiné světy. Jedenáctiletá Lyra žije ve světě, kde duše nesídlí uvnitř člověka, ale v podobě zvířete zvaného daemon. Vyrůstá u strýce Lorda Asriela, který navzdory nelibosti některých členů vládnoucího Magisteria zkoumá Prach, spojující údajně od věků všechny světy. Lyra si s kamarádem Rogerem povídá o záhadných Vrahounech, kteří unášejí děti, a slíbí mu, že ho najde a osvobodí, kdyby ho unesli. Krátce poté se objeví paní Coulterová, která si Lyru vyžádá, aby ji doprovázela na cestě do Londýna a na sever, kde chce pomoci medvědímu králi Regnarovi získat vlastního daemona. Těsně před odletem dá rektor dívce alethiometr, zlatý kompas, který odpoví na každou otázku. Musí však slíbit, že o něm neřekne paní Coulterové. Lyra se brzy přesvědčí, že laskavost a krása paní Coulterové jsou jen maskou zloby a proradnosti. (TV Nova)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (782)

Stegr 

všechny recenze uživatele

50% - Celou dobu, co jsem film sledoval, jsem si říkal, že mám před sebou přeci jen o něco lepší dílo, než byly Letopisy Narnie. Triky byly povedené, lední medvěd s nádherným hlasem Iana McKellena strčil Aslana s klidem do kapsy (ještě, že jsem to neviděl dabované) a herecké výkony byly také celkem koukatelné. Ale ta trapná závěrečná bitvička a divný konec mě dost zklamaly, takže horší 3*... ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Chris Weitz .. Říct, že "Pán Prstenu je jen jeden" už se zdá být ohrané, ale pro tuto zcela evidentní vykrádačku schématu Společenstva je to více než přesné. S každou uplynulou minutou je film neinvenční, prázdný, nudný. Weitz ani na moment nedokáže vykouzlit nějakou atmosféru, která by diváka donutila, když už ne se ponořit, tak alespoň namočit. Klady jsou pestrá výprava, pestré digitální doplňky (veškerá fauna) a Dakota Blue Richards (i když má v mnoha různých záběrech jen nasraně jednotvárný výraz, ale to se jistě poddá). Příběh Zlatého kompasu ve mě nevzbudil žádný zájem ač samostatně ani zrovna moc dobře nefunguje - ale že bych o nějaké pokračování stál? Pouhá pohádka, nic pro vyspělého diváka. ()

Reklama

Trellíno 

všechny recenze uživatele

Za tři a navíc s odřenýma ušima do krve. Jenom se potvrzuje, jakej je Jackson génius a jakou máme my všichni smůlu, protože něco podobnýho jako se povedlo jemu už asi opravdu nenatočí nikdo a nikdy. Kompasu jsem ze všech fantasy dával ty úplně největší naděje a zase nic. Vizuálně žrádlo a tim to bohužel hasne. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Som priaznivec fantasy s veľkým P, ale toto mi spôsobilo bolesti všetkých možných orgánov - hudba príšerná! Dejová linka zaujímavá, ale značne nedotiahnutá a nezainteresovaný divák sa v popreplietanom scenári stratí ako ihla v kope sena, herci sú zaujímaví, hoci Kidmankine herecké čaro akosi absentuje a predsa 3* za pekný vizuál a výpravu. Úpenlivo však premýšľam nad tým, ako mohli ľahostajní Akademici vyzdvihnúť predpotopného medveďa - ktorého už dávno predbehol viac milovaniahodný narniovský lev - pred revolučnou búrkou zrodenou v mysliach transformerovských géniov?! Dospela som k záveru, že v ich zadebnených hlavách kraľuje hlúposť najhrubšieho zrna. Je to pekné, ale Oscara si to rozhodne nezaslúžilo. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Trailerová nablýskaná bublina, která splaskla. Kočkopes, který neví, zda být dospělým fantasy, nebo dětskou selankou (kam taky nakonec sklouzává), s enormním množstvím postav (popř. skupin postav), jejichž jedinou úlohou je zjevovat se se švýcarskou pravidelností na poslední chvíli na správném místě jako Deus ex Machina a zachraňovat hlavní hrdince krk (k čertu s logikou, samozřejmě). Zároveň je jich tak strašně moc, že fandit komukoliv není možné, protože se v nich prostě ztratíte. Nebýt souboje ledních medvědů, nebylo by na tomto filmu zajíavého zhola nic. To POMO: Co dělá Daniel Craig na dominantní pozici na plakátě? Vydělává, přece :) Znáš to, ne? Na xicht a na kecy.. Tak kecy dej pryč a co ti zbyde? ;) ()

Galerie (83)

Zajímavosti (45)

  • "The Golden Compass" je americká verze názvu knižní předlohy. V Anglii se jmenuje "Northern Lights", což by se dalo přeložit jako "Polární záře". U nás kniha vyšla v roce 2002 pod názvem "Světla severu". (Elisebah)
  • New Line Cinema odhaduje, že kvôli náboženským sporom okolo tohto filmu stratilo 50% potenciálnych príjmov z kín. (Arsenal83)
  • Pôvodný scenár napísal v roku 2003 Tom Stoppard. O rok neskôr, keď bol Chris Weitz najatý na réžiu, odmietol Stoppardov scenár a radšej si upravil samotné dielo Philipa Pullmana. Napísal rozsiahly 185-stranový scenár, ktorý neskôr upravil na 156-stranový scenár natáčania, ktorý bol údajne oveľa vernejší knihe ako Stoppardova verzia. (Arsenal83)

Související novinky

James McAvoy a epická fantasy

James McAvoy a epická fantasy

09.06.2018

James McAvoy (Rozpolcený, X-Men: První třída) a Clarke Peters (Jessica Jones, The Wire) si zahrají v chystané televizní adaptaci známé fantasy trilogie Jeho temné esence od Philipa Pullmana. Podle… (více)

Tlusté bestsellery na televizních obrazovkách

Tlusté bestsellery na televizních obrazovkách

04.12.2012

Když máte knižní hit o síle bezmála tisíc stránek, s filmovou adaptací může být problém. Většinou se materiál do jednoho celovečeráku prostě nevejde. A plánovat filmovou sérii, to je velké riziko.… (více)

Šípová Růženka vs. Angelina Jolie

Šípová Růženka vs. Angelina Jolie

13.03.2012

Ještě nemáte dost zmodernizovaných verzí klasických pohádek? Pak vězte, že Raimiho Ozem, třemi Sněhurkami či dvěma Kráskami a zvířaty mánie nekončí. Walt Disney Pictures plánují nejen novou Popelku … (více)

A režírovat bude...

A režírovat bude...

26.04.2009

Catherine Hardwicke, Chris Weitz a... David Slade?! Cože?! Po „nějaké ženské“ a režisérovi Prciček a Zlatého kompasu nekompromisní tvůrce V pasti a 30 dní dlouhé noci, který nemá problém nějakému… (více)

Reklama

Reklama