Reklama

Reklama

Sluha Jeho Veličenstva

  • Rusko Sluga Gosudarev (více)
Rusko, 2007, 117 min

Režie:

Oleg Rjaskov

Scénář:

Oleg Rjaskov

Hrají:

Dmitrij Miller, Alexej Čadov, Alexandr Bucharov, Xenija Kňazeva, Olga Arntgolc, Jelena Plaksina, Nina Loščinina, Irina Barinova, Jekatěrina Olkina (více)

Obsahy(1)

Souboj o srdce dámy přivede dva nesmiřitelné francouzské kavalíry až na rozdílné strany rusko-švédské války... Rytíř de Brézé a hrabě de la Bouche se na dýchánku ve Versailles zahleděli do stejné dámy. Co začalo jako nevinná šarvátka v karetním salónku, končí za rozbřesku soubojem na kordy. Panovník, který si na dotyčnou dámu shodou okolností myslí také, však hbitě využije příležitosti a oba duelanty za trest vyhostí jako pozorovatele rusko-švédských bojů: jednoho ke Švédům, druhého k Rusům. Horkokrevným kavalírům začíná tvrdý chlebíček: ohrožují je nedorozumění s cizími vojáky, záhadný černý rytíř, který se prohání lesy okolo Poltavy, ale i dlouhé prsty Krále Slunce, který by se jich rád zbavil jednou provždy. V odlehčeném dobrodružném příběhu z období Velké severní války se setkáme se třemi velkými panovníky té doby – Ludvíkem XIV., Karlem XII. a Petrem I. Velikým. Nechybí souboje, romantická linka ani válečné scény včetně slavné bitvy u Poltavy. Zajímavý je i pohled současného ruského režiséra na stereotypy ruské, francouzské a švédské národní povahy. (Česká televize)

(více)

Recenze (76)

Smok 

všechny recenze uživatele

Prvá polhodinka odohrávajúca sa na francúzskom dvore, kde všetci stolujú s vystretými malíčkami a parochne majú vzor vykefovaný púdel na výstave bola pre mňa utrpením. Našťastie, keď sa dej preniesol do Poľska a Ruska, nabral film na obrátkach. Perfektné šermiarske súboje ma ohúrili aj napriek tomu, že mám radšej obojručné meče a sekery a masakrálna bitka ZSSR - Sverige pri Poltave stojí za zhliadnutie. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Hudební doprovod filmu je chvílemi dost vlezlý, závěr trochu přitažený za vlasy a pár kýčovitých či sentimentálních okamžiků se zde také najde, ale celkově lze bez uzardění prohlásit, že tento hystoricko-dobrodružný snímek se Rusům opravdu povedl. Výprava je takřka dokonalá - je vidět, že se na ní nešetřilo. Od začátku do konce se to řeže hlava nehlava, ale časté a místy dost brutální násilí nesklouzává k samoúčelnosti. Bitva u Poltavy je vylíčena zdařile a ani portréty panovníků vůbec nejsou špatné. Docela zajímavá je jazyková rozmanitost "Sluhy..." - kromě dominantní ruštiny a francouzsštiny se tu mluví také polsky, švédsky a německy. ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Historický dobrodružný film poněkud zvláštního ražení, na odlehčenou zábavu je totiž místy docela drsný a syrový. Děj občas trochu podivně přeskakuje mezi scénami, vynahrazuje to však několik docela nečekaných momentů, výborně zvládnutá akční stránka, skvělá šermířská choreografie a zvláště pak perfektně natočená bitva u Poltavy. Celkově docela příjemné osvěžení na poli evropského historického filmu, navíc z mého oblíbeného období. ()

m.krudenc 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý historický film. Rané 18. století nám tady v tomhle vydařeném ruském snímku ožívá v celé své kráse. Setkáme se tu se třemi velkými panovníky té doby - Ludvíkem XIV., Karlem XII. a Petrem I.. Shlédneme bitvu u Poltavy a ze všech stran na nás budou cákat gejzíry krve z hrudníků, hlav a krků střelených nebo probodnutých vojáků, šlechticů, šlechtičen i prostých vesničanek bránících se nepřátelské armádě s vidlemi v ruce. Prostě luxusní historická kostýmová podívaná. ()

dezorz 

všechny recenze uživatele

10 mil. dolarov rozpoctu je, s vynimkou US, vsade na svete rozpocet pre blockbuster. Je pozoruhodne ako rychlo sa k tejto sume dopracovali rusi. este v 2000 celorocny prijem z kas kin bol cca 20 mil. dolarov, najdrahsi film stal max. milion a najzarobkovejsi 2 mil. v 2004 az 3 filmy stali cca 5 mil. (jeden z nich nocna hliadka). a zaciatkom 2007 su tu uz tri filmy s cca 10. mil. rozpoctom. wolfhound, paragraf 78 a sluga gosudarev. bohuzial, na rozdiel od nocnej hliadky ci tureckeho gambitu, t.j. prvych ruskych blockbusterov, tentoraz znova a znov aide o nudne a klisovite kopirovanie americkeho brata. sluga gosudarev je historickym kostymovym akcnym filmom. nudnym filmom. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (5)

  • Švédsky kráľ Karol XII. bol považovaný za jedného z najlepších vojvodcov 18. storočia. Bol obzvlášť schopným vojenským veliteľom, taktikom či obratným politikom. Aj snímka zobrazuje fakt, že Karol XII. sa od rádových vojakov príliš nelíšil, pretože nosil takmer identickú uniformu či spoločne so svojím vojskom sa aj stravoval. (MikaelSVK)
  • Producenti filmu si pozvali vyše 1500 hercov, z ktorých bolo následne vybraných pre potreby filmu iba 360 osôb. (MikaelSVK)
  • Konflikt, ktorý prebieha počas filmu medzi Ruskom a Švédskom, je z histórie známy ako Severná vojna, ktorá začala v roku 1700 a ukončená bola až podpísaním Nystadskej mierovej zmluvy (Treaty of Nystad) 28. apríla 1721. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama