Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Americký televizní snímek Občan X vznikl podle skutečných událostí zpracovaných v knize Roberta Cullena Oddělení vražd. Jeho tvůrci líčí osmileté pátrání po masovém vrahovi, který během osmdesátých let v tehdejším Sovětském svazu brutálně zabil neuvěřitelných dvaapadesát lidí, z nichž většinu tvořily děti. Páteř vyprávění ovšem nespočívá jen v odhalování vrahovy identity a jeho dopadení podle obvyklých thrillerových schémat. Tvůrci zdůrazňují jiný děsivý aspekt celého případu, totiž obludný byrokratický a ideologický ruský aparát, který z různých důvodů do poslední chvíle znemožňoval šéfovi vyšetřujícího týmu Viktoru Burakovovi dopadnout pachatele. Psychicky vyčerpaný detektiv, obávající se jak neúspěchu a zodpovědnosti za další mrtvé, tak tvrdých represí vůči vlastní osobě, dopadne zločince až po změně režimu... Masový vrah Andrej Čikatylo (v ruštině psán Čekotylo) je tvůrci představen jako oběť psychické poruchy a v pozoruhodném podání Jeffreyho DeMunna vzbuzuje spíše lítost a soucit než nenávist. V kriminálním dramatu, které režisér Chris Gerolmo natáčel v Maďarsku, dále hrají Stephen Rea, Donald Sutherland a Max von Sydow. Snímek oceněný Zlatým glóbem je po právu považován za jedno z nejlepších děl z produkce HBO. (HBO GO)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (286)

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Dohnal jsem si klasiku s Donaldem Sutherlandem o známém sériovém vrahovi Chikatilovi ze Sovětského svazu, který zabil 52 lidí a většinu z nich tvořili děti. Na televizní film je Občan X milým překvapením a sledujeme několikaletý hon na Chikatila, kterému se dařilo 8 let terorizovat děti Sovětského svazu. Explicitní násilí zde sice není, ale mrazivá atmosféra se nese po celý film a kdo má rád filmy o sériových vrazích neměl by váhat i bez ohledu na rok vzniku. Kvalitní a poutavý životopisný Thriller, který zaujme i dnes. Příběh****, Akce>Ne, Humor>Ne, Násilí*, Zábavnost****, Hudba***, Vizuál****, Atmosféra****, Napětí****. 8/10. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

I když se film snaží o zasazení do sovětských reálií, čiší z něj Amerika na sto honů. A ten potlesk vyšetřovatelům z toho dělá i nechtěnou taškařici, nad kterou klidně mohly vlát hvězdy a pruhy. To, že produkce investuje do dobových sovětských vozů, z toho ruskou atmosféru prostě neudělá. Za zvláštní lze považovat vysílání Francouzské spojky v sovětské televizi, neboť dle všeho se tento film dočkal oficiální premiéry v Rusku až v roce 2014. Za ještě zvláštnější považuji český překlad střípku z Friedkinova filmu. Pokud se mi někdo snaží nabulíkovat, že točí dle reality, měl by se pokusit být co nejpřesnější, nebo nechat zobrazovat reálie ty, kteří je znají. Bohužel Američané jsou přesvědčeni, že znají dějiny všeho a všech a tudíž je mohou zobrazovat dle svého. Přesto, že je film herecky dost přesvědčivý, neshledávám důvodu ho kdykoliv znovu vidět, protože mě dokázal zaujmout pouze svými chybami, což rozhodně není v pořádku. ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

Věřim tomu, že kdybych o Čitakilovi nikdy neslyšel a nic o něm nevěděl, tak bych asi na film zíral s otevřenou hubou od první do poslední minuty. Jenže já se o sériový a masový vrahy trochu zajímám a tim pádem jsem měl o Čitakilově případu docela dost informací a tento film mě nemoh absolutně ničim překvapit. Ale těch 103 minut mi uteklo jako voda a docela se mi film líbil. Snad jenom to strašně laciný zpracování mi trochu lezlo na nervy. Nějaký střídání ročních období nebo třeba stárnutí postav za těch 8 let nikdo neřešil. Holt televizní film. A představa američanů o životě v SSSR v 80. letech mě pobavila. Lidi nosej hadry, který nejspíš pamatujou ještě carský Rusko a některý výjevy byly spíš jako z nějakýho post-apokalyptickýho sci-fi. Ale rozhodně to bylo lepší než Občan Havel a Občan Kane dohromady. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Citizen X má jednu pro někoho možná nepodstatnou, ale pro mě zásadní vadu - že ho točili Američani a ne Rusové nebo Ukrajinci. Protože on se strašně moc snažil být věrně ruský, respektive ukrajinský... vlastně sovětský, ale jaksi se mu to moc nepovedlo. K věrohodnému vykreslení sovětské reality nestačí totiž jen omšelé maďarské kulisy a toporný přízvuk amerických (a pochopitelně i maďarských) herců. A právě ona do očí bijící nevěrohodnost v chování většiny postav na mě působila hodně rušivě. K tomu nenápaditý, jednotvárný až nudný scénář, banální dialogy, vydatná porce nízkého pathosu, několik otravných klišé (třeba hloupí nadřízení kontra chytří podřízení), hnusná podbízivá hudba, nepohledné televizní zpracování, no a výsledkem je zcela průměrný a tuctový kriminální film, jehož jedinou polehčující okolností je fakt, že je pětadevadesátý ročník. Jak si vzpomínám, článek o sériovém vrahovi a kanibalovi Čikatilovi, který jsem před dávnými věky četl myslím že ve 100+1, ve mně zanechal mnohem silnější vzpomínku, než ve mně zanechá tenhle sterilní pokus o jeho filmové zpracování. Oproti Evilenkovi nuda k uzoufání, sice žádný velký průser, ale ani žádná velká sláva. Slabé tři. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Príjemné prekvapenie, ktoré som u televízneho filmu ani neočakával. Na prípad rostovského masového vraha Čikatila sa dobre pamätám a zaujímalo ma, ako sa s touto divácky atraktívnou témou popasujú tvorcovia filmu. Mali k dispozícii výrazné herecké typy, dobre sa im podarilo zobraziť nielen ruské reálie tej doby, ale aj psychológiu správania sa stranícko-byrokratického vedenia i bežných občanov. Z tohto hľadiska ma zaujala nielen spomínaná herecká trojka, ale aj Joss Ackland v úlohe straníckeho bossa poťahujúceho za nitky. Slabinou filmu bola paradoxne postava Andreja Čikatila, ktorý iba výnimočne pôsobil v zhode s krutými činmi, ktoré páchal. A tak rozhorčenie divákov bolo nasmerované viac proti aparátčikom, než proti samotnému masovému vrahovi. Ak to bolo zámerom, tak nebol najšťastnejší. Myslím si, že tento film znesie porovnanie s omnoho slávnejším Zodiacom. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (30)

  • Herec Donald Sutherland za tento film vyhrál ceny Za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli (Emmy a Zlatý glóbus). (Chatterer)
  • Andrej Čikatilo (Jeffrey DeMunn) bol odsúdený na trest smrti. Ruský prezident Boris Jeľcin zamietol 4. januára 1994 žiadosť o milosť a 14. februára 1994 bol vo väznici v Novočerkasku zastrelený strelou za pravé ucho. Pár sekúnd pred smrťou prosil, aby mu nepoškodili mozog za účelom jeho zachovania pre výskum. (Raccoon.city)
  • Celý film se natáčel v Maďarsku. (Chatterer)

Reklama

Reklama