Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Založeno na pravdivém příběhu masového vraha a kanibala A. R. Čikatila. Andrej Romanovič Čikatilo z Rostova v letech 1978 - 1990 prokazatelně zavraždil celkem 53 lidí různého pohlaví a věku. Nejdříve je pohlavně zneužil a pak trýznivým způsobem usmrtil. Vyšetřováním bylo také prokázáno, že část svých obětí i pojídal. Popraven byl 14. února 1994 střelou do týla. Podle těchto událostí byl natočen film Evilenko s Malcolmem McDowellem v hlavní roli. (Intersonic)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (109)

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Evilenkovi tvůrci udělali moc dobře, že se nesnažili o dokumentární hodnověrnost, o kterou se s neúspěchem pokoušeli jejich předchůdci u nezáživného, nevěrohodného, prostě nepovedeného Citizena X. Namísto toho pojali film o Čikatilovi mnohem volněji, s větším odstupem a nadsázkou, dokonce přejmenovali Čikatila na Evilenka a udělali z něho učebnicovou karikaturu šílence. Ovšem tahle karikatura je naprosto excelentní, a není taky divu, když její roli svěřili démonickému xichtovi Malcolmu McDowellovi, který se ve svém grimasoidním xichtění úplně překonává a kterého vizážisti ještě vylepšili obřími brýlemi, děsivou chůzí a za mlada i děsivou ofinou. Zajímá-li vás pravda a nic než pravda o téhle ukrajinské kanibalské zrůdě, zapátrejte po informacích na netu a tenhle film si odpusťte. Ale chcete-li se poklesle a dekadentně pobavit, odfrknout si třeba po náročném pracovním dni, je Evilenko přesně pro vás. Kromě Evilenka jsou skvělými postavami i židovský homosexuální psychoanalytik Richter a Evilenkova ortodoxně komunistická asexuální žena. A navíc k filmu hraje nenápadná, ale hezká Badalamentiho hudba... Některé scény jsou už fakt na hraně, třeba hned zkraje, když pan učitel Evilenko ukazuje jedné žačce po škole ve třídě svého pindíka a vypráví jí o něm pohádku... na to jsem se fakt úplně styděl koukat. Nebo šílená nudistická scéna z výslechové místnosti v závěru... A protože jsem Citizena X ohodnotil třemi, Evilenka musím zákonitě zaokrouhlit nahoru. ()

Hillock 

všechny recenze uživatele

Přímka komunistické trpkosti načrtává křehkost dětské duše, která je obelstěna zrůdností charakterových rysů netvora zaobalených do kůže beránka. Evilenko je úspěšný manipulátor, jež přináší náhled na své hnisající myšlenky. Sledování jeho činů ve mně vyvolává pocity neúrody mé mysli. Vybroušenost a nezkrotnost příběhu sebou přináší v závěrečných fotografiích pozastavení se nad památkou zesnulých obětí. ()

Reklama

vegetol.mp 

všechny recenze uživatele

Cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly. To by mohlo platit pro celý tenhle film. Ten je po řemeslné stránce obstojně udělaný, McDowell hraje dobře a hudbu dělal Angelo Badalamenti. Tak kde je problém? Problém je v tom, že scenárista a režisér David Grieco je idiot, který si myslí, že je třeba Chikatilův příběh ještě něčím vyšperkovat. Grieco zcela bez uzardění lže a vůbec mu to nevadí. Spolupráce s KGB? Hypnotické schopnosti? Ale no tak. Nikdo nemůže být takový idiot, za jakého ho pan scenárista má. Tenhle film uvádí diváka v omyl, a to jen proto, že je pan tvůrce za 1) Debil bez pokory, co si myslí, že umí napsat lepší příběh než sám Chikatilo. Za 2) Velký umělec, který používá vše jako neohrabanou metaforu. Osobně nevím co je horší. Kdo chce vidět, dobrý film, kde se bude Andrei Chikatilo vyskytovat, doporučuji Občana X. Tam tvůrci věděli, co vlastně dělají. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Co tak koukám, tak hodně lidí tady na tohle zpracování Čikatilova příběhu nadává, ale já jsem celkem spokojen. Na rozdíl od Občana X který se celkem věrně drží historických skutečností si tvůrci Evilenka vypůjčili pravdivý základ a zbytek dotvořili dle svého. Jasně, že některý věci jsou přehnaný. Čikatilo sice byl komunista, ale určitě se dá z úspěchem pochybovat o tom, že byl agentem KGB nebo, že měl hypnotizérské schopnosti. Takže na nás vybafne pár konspiračních teorií které, ale úplně nezavrhuji. Ono by možná nebylo od věci se zamyslet co stálo za tou negativní zkouškou krevní skupiny která mu pomohla když byl poprvé zatčen. Obvzlášť když se všichni odborníci dušují, že je to nemožné. Tak, že by přeci jenom nějaký zásah shora? Těžko soudit. Já nepotřebuji aby byl podobný film úplně podle pravdy, to si tu pravdu můžu vygůglit. Každopádně Občan X se mi líbil o špetku víc proto ten nepatrný rozdíl v hodnocení. Každopádně tady to táhne hlavně démonický Mc Dowell navíc z neopakovatelně slizkým Přeučilovým dabingem. Zdatně mu sekunduje i Csokas v roli vyšetřovatele. Takže i přes těch pár zmíněných chybiček se jedná o solidní dílko co mě rozhodně nenudilo.65% ()

Epistemolog 

všechny recenze uživatele

¨Jsem šílená zrůda, omyl přírody.¨ A. R. Čikatilo. Zajímavá je závěrečná část filmu, kdy po Evilenkově popravě asi rok poté Americká ambasáda žádá vydání Evilenka živého. Film z italské dílny je depresivní, jak atmosférou tak politickým cítěním. Výborně se blýsknul novozélanďan Marton Csokas v roli mazaného inspektora a Frances Barber jako psycholog a soukromé očko. McDovvellovi se sice nevyrovnají, ale aspoň to nestojí celé jen na něm. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (16)

  • Modus operandi: kladivo, sekera, nôž, znásilnenie a torturizácia. (Carol Pifková)
  • Režisér David Grieco si z Fantafestivalu odnesl Velkou stříbrnou cenu. (Terva)
  • Název filmu je dobrou ukázkou toho, jak se při tvorbě filmů promýšlí detaily, jež mají vyvolat v divákovi správné asociace a emoce. V tomto případě jde o příjmení hlavní postavy, obsahující v sobě anglické slovo "evil" čili "zlo", které má v divákovi zesilovat dojem hrůzostrašné nehumánnosti vraha. (Aelita)

Reklama

Reklama