Reklama

Reklama

Česká soda

(seriál)
Česko, (1993–1996), 4 h 38 min (Minutáž: 10–29 min)

Hudba:

Josef Spal

Hrají:

Petr Čtvrtníček, Milan Šteindler, David Vávra, Veronika Žilková, Vlastimil Zavřel, Jaromír Dulava, Pavel Bobek, Karel Dobrý, Petr Vacek, Luděk Sobota (více)
(další profese)

Epizody(16)

Obsahy(1)

Satirický pořad Česká soda, který se uváděl v programu České televize od června 1993 do konce roku 1997 jako občasník, se stal kultovním dílem, které se později objevilo jako střihový film i na plátnech kin. Pořad dosud zůstává v tomto žánru výjimečným (i když jeho koncepci a model začaly napodobovat i jiné pořady tohoto typu), svým humorem nezařaditelným a nerespektováním žádného tabu pro širší veřejnost i nepřijatelným. Jako první přišel s parodiemi televizních zpráv, politiků, reklam, schémat televizních pořadů, klipů, atd. Vyvolal spory, protesty, bouřlivé divácké ohlasy, kritiku laiků i odborníků, ale i nebývalou oblibu. Mnohé texty z České sody zlidověly. Jak nasvědčuje založení několika "fanklubů České sody", výroba stejnojmenné sodové vody, obrovský zájem o videokazety s pořadem, jeho neustále reprízování v České televizi i návštěvnost filmové kopie v kinech po České republice, pořad pro část diváků zcela zlidověl... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (366)

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Těžko hodnotit, seriál osciluje od absolutně špičkových scének, které si člověk pouští pořád dokola (na plovárně s Karlem Gottem, tamtéž s Markem Ebenem, tabu s Milošem Zemanem, zpívánky s Václavem Bendou, téměř všechny scénky s Klausem) přes části průměrné či slabší (Alles Gute) až po ty úplně trapné. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

I když se tu a tam objeví nějaký slabší gag (hlavně v prvních dílech série), kvůli Čtvrtníčkovi, Alles Gute, reklamám a tomu příslovečnému černočernému humoru (I muži mají své dny, prací prášek Árijec...) dávám pět hvězdiček (hlavně posledním dílům série)... Bez tohohle pokladu tvůrčí skupiny Čestmíra Kopeckého a společnosti Febio by český svět televizní zábavy byl o dost chudší... ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Chvílemi to byla opravdová soda, ze které se mi málem protrhla bránice, občas zase nepříliš vtipné nebo mnou nepochopené (několik osobností tehdejší doby pro mě bylo neznámých, ale třeba u "vysavače" jsem se mínil smíchy potrhat, zatímco někdo neznalý osobnosti Josefa Luxe asi dumal, co tím chtěl básník říci). Seriál jednoznačně táhne Čtvrtníček (z počátku z terénu, později u zpráv), Alles Gute, reklamy a pak i někdy dobře sestříhané reportáže nebo vlastní vtipy. Věřím, že kdybych seriál sledoval v době vzniku a znal všechny souvislosti/politiky, udělil bych bez většího přemýšlení plný počet (i za odvahu přijít s něčím takovým), z dnešního pohledu to vidím na solidní 4*. "Od romské problematiky přejděme k problematice dětské. V mateřské školce ve Frenštátu napadla skupina tříletých dětí učitelku. Zbila ji a pak šla spát. Motivem byly zabavené hračky. Mluvčí policie nám k celé události sdělil: Je zarážející, že děcka dokázala po činu klidně usnout, až na jedno, které se pokusilo učitelku přikrýt dekou. Škoda jen, že se učitelka udusila." ()

JKL 

všechny recenze uživatele

Tomu se říká humor! Vynikající, propracované - prostě Česká soda. Chápu, že samozřejmě některé mravokárce tenhle pořad nebere (jako třeba PaRi - je to stará škola, přečtěte si jeho komentář). Co je ale nesporné je fakt, že autoři tohoto projektu byli opravdoví hračičkové, což je ve filmařské a televizní práci asi jedna z nejdůležitějších vlastností. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Česká soda je fenoménem své doby, kdy z naděje a čistého nadšení po příchodu kapitalistické demokracie byla vytvořena jedinečná společenská nálada a na svět přišlo mnoho zajímavých filmových a televizních projektů. Jméno Fero Fenič, nejdůležitější postavy v pozadí, je zárukou kvalitního a nevšedního zážitku. Nejvýraznější osoby, utvářející celkový rámec a duch zábavy, jsou Petr Čtvrtníček a Milan Šteindler. Humor se odráží v specifických šlépějích jimi prosazovaného druhu vtipu a vynalézavosti. Černý humor a provokativní společenská a politická satira nejsou vybíravé ve svém cíli a poslání a neušetří žádnou orientaci, pohlaví, či vyznání. Vedle důmyslných a úchvatných vstupů je přítomno i několik pokleslostí, které snižující celkovou úroveň. Postupem času se tato hluchá místa vytrácela, ale nikdy nezmizela úplně. Petr Čtvrtníček bude vždy synonymem neurvalého televizního reportéra a moderátora zpráv a aktualit, dvojice Milan Šteindler a David Vávra zase svéráznou metodou vyučují německý jazyk v nejpraktičtějších situacích. Bez zábran a bez slitování. Z dalších osob: původní moderátor zpráv Vlastimil Zavřel, původní asistentka moderátora Viktorie Kafková, moderátor jednoho dílu Petr Vacek, výrazný reportér Vlado Štancel, loutkovodič Bohumil Klepl a mnoho a mnoho dalších, kteří svým malým kouskem přispěli do pestrobarevné mozaiky nemilosrdné společensko-politické satiry. Občas je zapotřebí znát dobové reálie, ale i bez těchto vědomostí jde o ztřeštěnou zábavu a na svou porci pobavení si přijdou i závistiví škarohlídi. Uráží, popichuje a vládne světu, kde každá situace i čin mají svoji reflexi nadhledu a odlehčení i znevážení. Ta specifická doba se již nevrátí a osobitý pořad Česká soda s nostalgií připomene čas naděje a radostného nadšení ze života. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (13)

  • Když bývalý ministr kultury Pavel Dostál viděl svůj výstup v sestříhaných záběrech pořadu „V pravé poledne“, tak napsal Čtvrtníčkovi dopis, ve kterém stálo: „Vážený pane Čtvrtníčku, konečně jsem se dozvěděl, proč se mi doma smějí, když mi pustili kazetu, jak tam sedím s Grebeníčkem a vy nás tam zpovídáte nádherným způsobem. S úctou Váš Pavel Dostál, ministr kultury České republiky.“ [Zdroj: rozhlas.cz] (NiaWolf)

Reklama

Reklama