Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Dva bratři a jeden himálajský vrchol, který byl jejich snem, posedlostí i osudem... Bratři Reinhold a Günther Messnerové jsou dnes horolezeckými legendami. Vrcholem jejich horolezecké kariéry i splněním největšího životního snu se měl stát výstup na jednu z nejvyšších hor světa, Nanga Parbat. Zkušení horolezci, rodáci s Rakouska se připojili k himalájské horolezecké expedici vedené Karlem Herligkofferem v roce 1970. Celou cestu i samotný výstup ale tragicky poznamenalo několik nešťastných událostí, které se temným písmem zapsaly do dějin horolezeckého sportu... Snímek z roku 2010 natočil renomovaný německý režisér Joseph Vilsmaier a i přes smíšené reakce filmové kritiky se setkal s výrazným diváckým ohlasem a byl uveden na několika významných filmových festivalech a lze ho označit za jeden z nejzajímavějších evropských snímků o horolezectví. Pokořitele zrádného horských vrcholů Reinholda Messnera ztvárnil populární německý herec Florian Stetter, jeho mladšího bratra Günthera Andreas Tobias. (Česká televize)

(více)

Videa (5)

Trailer

Recenze (134)

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Je naprostá pravda, co tady mnozí z vás píší, že to nevyvolalo tak silné emoce. Oproti Nordwand je to slabý odvar, ALE! hrozně moc chválím jak se pídili po důkazech, aby to co nejvíc odpovídalo pravdě. A jak nakonci dodali jak členové výpravy skončili. Konec byl možná trochu ošizený, zejména co se týče úmrtí Guntera a boje o přežití samotného Reinholda. Každopádně oba vyjímeční horolezci ;). ()

homerr 

všechny recenze uživatele

Jelikož jde o horolezecký film, tak si něco napsat musím :-) Pro mě osobně docela zklamání. Knihu ( a od Messnera ne jen tuto ) jsem četl. Do filmu se podle mého názoru tolik dramatičnosti přenést nepodařilo. Oproti Nordwand nebo Pádu do ticha je tento dějově něco horší. Také si myslím, že u obou výše uvedených se více povedlo zobrazit dobové vybavení - výzbroj a výstroj. Celkově jeden z dalších povedenějších filmů z horolezeckého prostředí, ale něco tomu prostě chybělo - 65% ()

Reklama

kinej 

všechny recenze uživatele

Film mě zklamal. Jednak tím, že se mi nelíbí že hraje výhradně podle Messnerových not a to i přes můj obdiv k němu. A dále tím, jak sterilně působí lezecké scény z Himalájí. Je zde minimum záběrů horolezců v himalájské krajině, naopak je zde spousta detailních scény obličejů herců. Některé scény působí vysloveně studiově a to je u filmu s takovouto tématikou, který je navíc natočený v roce 2010, vysloveně na závadu. Takový Nordwand je kvalitou těchto záběrů o několik tříd výš. Dokonce ani sníh zde nevypadá opravdově. Ale takové scény z lezení v Alpách jsou bezchybné. Jakmile jsou záběry z terénu drží si film slučnou úroveň, ale se přechodem do studia nastává kvalitativní pád ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Ani moje slabost pro horolezecké filmy a ani můj obdiv k Messnerovi mi nestačily k nadprůměrnému diváckému zážitku. Okouzlily mě jenom nádherné vysokohorské scenérie, které si ovšem můžu vychutnávat v lecjakém přírodopisném dokumentu. Ostatní děj filmu za mnoho nestojí, je hodně zkratkovitý, střih je často rušivý, namísto napínavé horolezčiny, na kterou jsem byl natěšený, jsem dostal hlavně černobílé vztahové drama mezi borečkovitým R.Messnerem a upjatým zakomplexovaným Herrligkofferem, jejichž poměřování si šulínů mi neustále připomínalo Formanem trapně zhollywoodizované duo Mozart & Salieri. Nuda a zklamání, slabá třetí za ony působivé exteriéry. ()

venca163 

všechny recenze uživatele

Když si odmyslim, že to bylo o horách, tak to byla vlastně dost tragédie. Rámcovej příběh byl úplně zoufale napsanej (hlavně jeho nosnej pilíř "Gunter za svým bratrem vždy trochu zaostával", často úplný wtf momenty) a lezecký části taky nebyly buhvíjak zajímavý (technicky/naučně v podstatě vůbec, emočně leda až sestup). Ostatně koukam, že scénárista Reinhard Kloss nikdy nic pořádnýho nenapsal. Hudba byla absolutně mimo (klasickej neměckej nevkus), herci spíš podprůměrný a taky nechápu, proč je film z roku 2010 natočenej na starou kameru (nebo ten prašivej ala-sedmdesátky look dodělali v postprodukci, to je mi celkem fuk) - to má jako líp evokovat tu dobu? Wtf? (60%) ()

Galerie (29)

Zajímavosti (9)

  • Nanga Parbat (v preklade "nahá hora") je 9. najvyššia hora sveta s výškou 8125 m n. m.. Údolie rieky Indus (najvýznamnejšia rieka v Pakistane) prevyšuje o 7000 m na 27 km vzdialenosti a Rupalská južná stena je s prevýšením 4600 m najvyššia na svete. (Bruce0659)
  • Na Nanga Parbat se Reinhold vrátil ještě v roce 1978, kdy vrchol zdolal sólovýstupem. (homerr)
  • Při sestupu ve filmu dojde ke zničení rukavice, v dalších záběrech ale oba bratři mají rukavice v pořádku. (Winster)

Reklama

Reklama