Reklama

Reklama

Che Guevara

  • Česko Che Guevara: Revoluce (více)
Trailer 1

26. listopadu 1956. Fidel Castro se plaví na Kubu s osmdesáti povstalci. Jedním z nich je i Ernesto „Che“ Guevara, argentinský doktor, který sdílí s Castrem společný cíl – svrhnout zkorumpovanou diktaturu Fulgencia Batisty. Che se projeví jako nepostradatelný bojovník, rychle si osvojí umění partizánského boje. Jakmile se Che pustí do boje, s nadšením ho oslavují jeho velitelé i kubánský lid. Tento film zachycuje vzestup Che během kubánské revoluce, od doktora – přes velitele – k hrdinovi revoluce. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (299)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Škoda, že není celý film jako závěrečná půlhodina. Předcházející tři čtvrtiny filmu nejsou sice nijak špatné, ale mnoho revolučního po filmařské ani obsahové stránce se zde nekoná. Především se mnoho člověk nedozví o charakteru pána z triček, příčiny a průběh revoluce jsou jen tak nahozené, hodně se schůzuje a diskutuje (až jsem si vzpoměl na Sovákovu větu ze Světáků: Vy ste samá revoluce, a když padne facka tak ste hysterický). Celému tomu revolučnímu zápasu chybí šťáva, až na docela dynamickou poslední půlhodinu bojů v Santa Clara. Vypadá to jako že dělat revoluci je taková idylka. Film na mě celkově na autorskej počin působil jako udělanej s překvapivě malým zapálením pro věc (filmu, zapálení pro věc revoluce tu neřeším). Zůstává bohužel trochu mezi dokumentem a filmem, přičemž ani jedno není úplně ono. Co se týče herců, i když Del Toro byl dobrý, nejvíc mě na plátně přesvědčil Demián Bichir coby Fidel. Dokonale odkoukaná gestikulace během řeči. Celkem vzato jsem si ten film představoval víc jako třeba Baader Meinof Komplex říznutej americkým remakem Mzdy strachu. P. S. Co se týče možných obav o mravní výchovu mládeže. DVD jsem náhodou zahlédl v trafice v metru, tak jsem si řekl zkusme to za 99 KáČé. S trafikantem tam stála nějaká holka, cca 20 a když viděla co si kupuju ptala se: To je něco válečnýho? El Che jí vůbec nic neříkalo. Nebojme se tedy soudruzi kapitalisté, tohle zjevně zažehnutím revoluce nehrozí. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Steven Soderbergh sa tak veľmi snažil zostať nestranný, že namiesto filmu stvoril fádnu, učebnicovú kapitolu zo života revolucionárskej ikony. Pár najzákladnejších faktov, niečo málo z denného života partizána (aby sme študenta upútali), iba niečo málo z politiky (aby sme ho zase neuspali). Tu ani Benicio del Toro nič nezmôže, veď okrem okopírovaných výrazov nemá čo, presnejšie KOHO hrať. Bál som sa všetkého možného, takýto prístup ale iste nečakal. Nič proti ničomu, nič proti nikomu, o ničom... z druhej časti som si dal úvodných 15 minút a asi na to kašlem úplne. ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele

Revoluční ideje z rudého fast foodu, charakterizační postupy ze socialistického realismu, provedení jen lehce nadprůměrné. Hodně neduživý film, kterému místo myšlenek a napětí koukají z kapes Molotovy přežvýkaných leninských tezí pro současné salónní komunisty. Del Toro = jediný světlý bod téhle nekritické agitky. Jak má ale člověku připadat inspirativní kartonový panák s tváří z fotografie Guerrillero Heroico? Soderbergh a Buchman zabili tezemi i to relevantní, co mohlo z Cheho myšlenek svádět k zamyšlení. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Příručka pro všechny budoucí revolucionáře a partyzány, ale jako film je to brutálně neuspokojivé. Soderberghova "Part One" je zdlouhavou, vypiplanou a koneckonců vyhoněnou nudou, která rozhodně jako "dobrý" biografický film neuspokojí. __ Ano, nejvíc se spoléhalo na Del Tora, kterej hrát umí, to víme všichni, ale když mu pan režisér nedá moc šanci ve filmu, ve kterým se děje hovno, tak se nikdo nemůže divit. Ono klidně můžete na deset minut odejít, usnout nebo udělat cokoliv jiného, a stejně o nic nepříjdete. __ Uvidíme, co přinese druhý díl, na kterej se rozhodně nepodívám. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Nejvíc jsem si užil skvěle nasnímané lokace a perfektní dobývání Santa Clary. Partyzáni tam pobíhaj mezi těma hezkejma budovama, krejou se za bourákama z 60. let a dobývaj a dobývaj :) Samotnej Del Toro mi nějak extra famózní nepřišel, ale nevadil mi. Che Guevara tu je podanej jako extrémně naivní dobrák, co má přesně vytyčený hranice mezi dobrem a zlem, a jinej (byť objektivnější) názor prostě nebere. Jako partyzánský film bezva, jako životopisný film to bude mít hodnotu asi až po zhlédnutí druhého dílu. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (21)

  • Scénáře a režie se měl jednu dobu ujmout Terrence Malick. Ten v době smrti Che působil v Bolívii jako reportér. (cariada)
  • Soderbergh se na filmu podílel i jako kameraman. (ČSFD)

Související novinky

Zajímavé premiéry v Cannes

Zajímavé premiéry v Cannes

28.04.2008

Chystáte se na filmový festival v Cannes? ;-) Že ne? Nevadí. Tak nebo tak je přehled filmů, které na francouzské riviéře mezi 14. a 25. květnem poprvé uzří světla promítaček, pozoruhodný. Třeba Clint… (více)

Reklama

Reklama